Slider

Jak pomoci dětem při rozvodu

Sociální péče | Říjen 2020

Děti často ani netuší, co se kolem nich děje.

Nový způsob práce s dětmi ve věku 6–12 let v období rozpadu rodiny, to je předmět zájmu nového programu Dětský průvodce světem rozvodu.

V současné době je poměrně velkým trendem, že se partneři nebo manželé spolu rozcházejí nebo rozvádějí již při prvních neshodách bez toho, aby se pokusili svou partnerskou situaci nějak řešit. V době rozpadu rodiny rodiče často vyhledávají odbornou pomoc, která se soustředí na jejich zájmy, ale málo se již věnují potřebám svých dětí. Je jisté, že pro všechny členy rodiny je tato nová situace velmi stresující, avšak pro děti je náročnější o to více, že často vůbec ani netuší, co se kolem nich děje, chybí jim informace, nemají možnost říci, jak se cítí.  

Dětí s podobnou zkušeností je kolem nás mnoho, což dalo podnět ke vzniku programu s názvem Dětský průvodce světem rozvodu zde u nás v Příbrami, a to pod záštitou Sociální poradny Centra sociálních a zdravotních služeb města Příbram.  

Je to relativně nový program, kterým se doposud zabývá v České republice poměrně málo institucí. Původně vznikl v USA, kde je dnes již hojně využívám. V České republice je průkopnicí programu Tereza Vránová, která působí v Olomouci, a díky tomu jej děti můžou využít zejména na Moravě.  

Dětský průvodce světem rozvodu je program, který umí pomoci dětem vyznat se v sobě během náročného, stresového období, kterým rozchod rodičů bezesporu je. Jedná se o uzavřenou skupinu, ve které se potkávají děti s podobnou zkušeností a mají tak možnost lépe vyjádřit své myšlenky, pocity a zároveň sdílet své zkušenosti s dalšími dětmi. Se skřítkem Emoušem, který je maskotem programu, se děti podívají do světa svých emocí a změn v rodině. Děti zde mají prostor sdílet své myšlenky, pocity, zkušenosti a přání v bezpečném prostředí, a to s využitím pracovního sešitu, kresby, pohybu, slova a jiných hravých metod.  

Na podzim 2019 proběhl již první běh tohoto programu. Druhý běh byl z důvodu nouzového stavu v České republice přerušen. Jeho pokračování bylo zahájeno v září a současně se otevřel třetí běh tohoto programu. Nabízený program můžou děti využít bezplatně. Počet dětí ve skupině je omezen s ohledem na efektivitu poskytované služby, proto je dobré si v případě zájmu včas rezervovat místo pro vaše dítě. V případě zájmu lze kontaktovat Kateřinu Dragounovou (608 223 930, katerina.dragounova@centrumpribram.cz) nebo Kamilu Šourkovou (608 223 960, kamila.sourkova@centrumpribram.cz). Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu.  

Kateřina Dragounová, Kamila Šourková, Sociální poradna CSZS 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne