Slider

Jak podpořit cestovní ruch v Příbrami a okolí

Názory | Červen 2023

Zeptali jsme se příbramských zastupitelů, jak podpořit cestovní ruch v Příbrami a okolí.

V hlavním tématu tohoto vydání se věnujeme cestovnímu ruchu. Jednotlivým zastupitelským klubům položila redakce Kahanu následující otázky: Jak by mělo město podporovat cestovní ruch v Příbrami a okolí? Kde vidíte největší příležitosti i rezervy?“ Uvádíme odpovědi zastupitelských klubů, které na otázku zareagovaly, a to v abecedním pořadí od Z k A.

 

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Naše krásné město Příbram má bezesporu jednu velkou výhodu, a sice že se nachází nedaleko našeho hlavního města. Přijet z Prahy do Příbrami i opačně zabere necelou hodinku času. Podle našeho názoru by měla být i cílená reklama v Praze a v okolí Prahy, zaměřena na to, co vše město Příbram může nabídnout nejen v souvislosti s historickými památkami, ale i s dalším využitím v blízkém okolí (např. Brdy). Město vydalo nové video ohledně toho, co stojí za návštěvu Příbrami. Video reklama byla skvělý nápad. Určitě by stálo za to zmínit, co dalšího se poblíž kromě Brd nachází. Jedná se o další významné skvosty města. Jsou to např. přírodní lokality, v blízkosti Svaté Hory máme v poslední době často zmiňovanou mokřadní Fantovu louku. SPD podporuje změnit územní plán části louky tak, aby byla považována za chráněné maloplošné území, čímž by došlo k zákonné ochraně tohoto místa a nesmělo by se zde stavět. Město Příbram by tak mohlo z Fantovy louky učinit další chloubu města. Dala by se zde zřídit naučná stezka, která povede ze Svaté Hory na Fantovu louku. Turisté jistě ocení spojení památek a přírody. Jelikož město Příbram bylo dříve hornické město, máme zde i hornické muzeum a doly, v nichž je možné cestovat hornickým vláčkem. V blízkosti hornického muzea je krásná procházka kolem říčky Litavky, o kterou se pravidelně starají místní rybáři. Poměrně blízko to máme i k Vltavě. Taková přehrada Orlík zcela jistě stojí za návštěvu, kterou je možné spojit s následnou projížďkou parníkem po Orlické nádrži k zámku Orlík a dále až k hradu Zvíkov. 

Co se týče centra, tak je nám líto, že Pražská ulice pomalu, ale jistě „uvadá“. Jediné, co je tam pro turisty zajímavého, je informační středisko. Pražskou ulici by bylo vhodné oživit a představit více Příbramsko. Jako Středočeský kraj jsme největším krajem v ČR, zejména zabývajícím se zemědělstvím, a ani okres Příbram není výjimka. Lokální pěstitelé a producenti by zde mohli prodávat své výrobky. Ano, již teď je mohou prodávat na farmářských trzích, ale ty se konají dvakrát do měsíce na Dvořákově nábřeží. Bylo by i vhodné, aby se trhy konající na náměstí T. G. Masaryka více využívaly tematicky (nejen textil a oděvy). Taktéž na Novém rybníku by se mohly častěji konat kulturní či sportovní akce a řádně inzerovat možnost ubytování v nových chatkách nebo na parkovišti pro obytné vozy a přívěsy. Reklama by se mohla také více v regionu zaměřit na propagaci Divadla A. Dvořáka, kde se hrají skvělá představení. 

Co doporučit? Více reklam po Praze v MHD, PID nebo ve vlacích, na webu města, jednoduché plakáty s QR kódem, který by odkazoval na seznam památek s možnostmi kulturního či turistického využití Příbrami a okolí. K tomu by bylo vhodné využívat současně sociálních sítí, kde není placená reklama tak drahá. Věnovat maximální péči na zdokonalení „smart city“. Bylo by dobré více spolupracovat s restauracemi, hotely a penziony v Příbrami a okolí. Vlivem nízké návštěvnosti mohou klesat tržby, což může s sebou přinést další negativní sociální dopady, např. ztráty a rušení několika pracovních míst.

 

Spojenci – TOP 09, Starostové a nezávislí, Politické hnutí Hlas, SOS Příbram a nezávislí kandidáti

Jako Spojenci nevnímáme cestovní ruch jako oblast vymezenou pouze katastrem naší obce. Vycházíme mimo jiné z dat platných pro celý Středočeský kraj, resp. součtu za jednotlivé jeho regiony. Z těch obecně vyplývá, že například v prvním čtvrtletí roku 2023 se meziročně zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních o 46 %, počet přenocování byl vyšší o 37 %. Počet hostů i přenocování se vrátil nad úroveň dosahovanou v předcovidovém období a zároveň byl nejvyšší od roku 2012. V celorepublikovém srovnání byl druhý nejvyšší nárůst počtu hostů a třetí nejvyšší vzestup počtu přenocování právě ve Středočeském kraji. Tuzemští hosté tvořili více než 78 % klientely ubytovacích zařízení. Zahraniční návštěvníci přijížděli nejčastěji z Německa a Slovenska.


Čísla platná pro celý kraj do značné míry platí i pro náš region. V kraji operuje celkem deset tzv. destinačních agentur podporujících právě cestovní ruch – u nás konkrétně je to Turistická oblast Brdy a Podbrdsko (více o ní zjistíte na webu brdyapodbrdsko.cz). Tato organizace stojí např. za označením asi 200 km cyklostezek v Brdech. Dlouhodobě platí, že právě Brdy jsou – vedle Hornického muzea Příbram a Svaté Hory – největším lákadlem výletníků směřujících do naší lokality. 

A tady vidíme největší příležitost, zejména pro místní podnikatele. Podle dostupných údajů u nás v roce 2022 utratil český výletník (jednodenní návštěvník) 600 korun a zahraniční dokonce 1200 korun denně. Vnímáme, že hlavně „pražští výletníci“ nezůstávají v našem městě, jež je jednou z bran do atraktivních Brd, přes noc, ale kromě vzdálenosti od hlavního města je k tomu nemotivuje ani nabídka ubytování a služeb v našem městě. Podpora vytváření nových pracovních míst a rozvoj podnikatelského prostředí ve službách souvisejících s cestovním ruchem by proto měly patřit mezi strategické cíle Příbrami.

 

Občanská demokratická strana

Když se jinde v Česku řekne Příbram, většina lidí reaguje Brdy a Svatá Hora. Někdo ještě hlásí Památník Vojna či Hornické muzeum Příbram. Jak motivujeme turisty, kteří sem přijedou, aby se vraceli a utráceli peníze za služby v našem městě? Když se zeptám umělé inteligence na Příbram, tak mi odpoví: město mezi Prahou a Plzní. Jako vážně nemáme na víc? Podívejme se na Svatou Horu. Turisté zaplatí parkovné, ale že by bylo návštěvníků Svaté Hory plné město – ten pocit z toho bohužel nemáme. Ani opačně to není tak, že by turisté jeli do Příbrami, aby pak vyjeli na Svatou. Rádi bychom potkali nějakého příbramského podnikatele, který by měl své podnikání postavené na službách pro turisty ze Svaté Hory. Na Svaté Hoře prostě musí být živo častěji než jen v září na Šalmaji. Potenciál na to určitě má, jinak to bude stále sterilní památka, která turisty do města nepřitáhne. 

Brdy mají velké kouzlo v tom, že musíme auta nechat okolo lesa a do lesa je třeba po vlastních. Kde jinde najdete síť skvělých cyklostezek bez aut? A jak lákáme návštěvníky do Brd? Turisto, najdi si nějakou lesní cestu, kde necháš auto, postarej se sám. Takže o víkendech v sezoně jsou všechny cesty obsypané auty a nikdo z místních z toho nic moc nemá. Turista přijede autem, nechá ho někde v lese, sedne na kolo, projede se, možná si dá pivo a zmizí zpět domů. Všechny obce na okraji lesa mají velkou šanci přitáhnout turisty, jen je třeba nabídnout i nějaké služby na oplátku. 

V mnoha jiných rekreačních oblastech jsou placená nebo neplacená parkoviště pro návštěvníky hor, aby měli důvod se vracet. Turista má kde nechat bez obav auto. A když jsou návštěvníci na jednom místě, mohou jim místní podnikatelé nabídnout další služby. 

Už dlouho si říkáme při pohledu na kolony Pražanů, kteří jedou každý víkend na Šumavu, že jednou pochopí, že už ve třetině cesty mají stejné, nebo lepší podmínky pro svůj výlet či dovolenou. Pomalu se to zlepšuje. Ve většině vesnic kolem Příbrami rostou penziony a další služby pro návštěvníky, ale jedna věc je vybudovat ubytování a druhá věc je celková infrastruktura pro turistiku v regionu. 

A poslední věc: Máme tady ty naše haldy. Asi bychom na ně měli začít být pyšní, protože tady s námi zůstanou. Co takhle naučná stezka od haldy k haldě – kdy vznikla, co obsahuje, projekce toho, jak bude vypadat za dalších 30 let? A možná než snít o rozebírání raději začít intenzivněji ozeleňovat a pomoc přírodě.

 

ANO 2011

Podpora cestovního ruchu v našem městě i jeho okolí se může rozdělit na několik součástí. Předně jde o vytváření podmínek pro rozvoj infrastruktury a služeb cestovního ruchu. Do toho pochopitelně patří i zlepšování dopravní dostupnosti a přístupnosti turistických cílů. Příkladem toho budiž zavedení sezonní turistické linky, která kromě turistických atraktivit ve městě obsluhuje i nástupní místa do Brd. 

V rámci podpory turismu se daří spolupracovat a propojovat s více subjekty v dané branži fungujícími. Jde jak o provozovatele místních turistických atraktivit (třeba Svatá Hora nebo Hornické muzeum Příbram), tak se soukromým sektorem, do kterého patří zejména poskytovatelé stravovacích a ubytovacích služeb. V rámci širšího regionu je vynikajícím nástrojem i spolupráce s Turistickou oblastí Brdy a Podbrdsko, jejíž je Příbram zakládajícím členem. 

Nedílnou součástí úspěchu je propagace a komunikace. Obzvláště v naší době je důležité pracovat na výborném vizuálním marketingu a na budování dobrého image Příbrami jako zajímavé destinace. Fungují nám kanály na sociálních sítích Facebook, Instagram, jejichž dosah a návštěvnost jsou rok od roku vyšší. 

Jednoznačnou příležitostí pro podporu cestovního ruchu je vytváření podmínek a předpokladů pro to, aby zde návštěvníci trávili více času. Je rozhodně žádoucí, aby zde turisté nacházeli důvody pro setrvání, ubytování se. Jen velmi pomalu se daří zvyšovat počet takových návštěvníků. Blízkost hlavního města a slušné vnitrostátní spojení nám v tomto úplně nehraje do karet. Jako příležitost zde vidíme propojení turistických atraktivit se zajímavým kulturním a společenským životem našeho města. Musíme si uvědomit to, že kulturní či zábavné akce nepořádáme jen pro občany města, ale také pro jeho návštěvníky. 

I u podpory turismu je hlavním rizikem nedostatek financí. Projekty cestovního ruchu ne vždy hrají prim v rámci politických rozhodnutí při rozdělování peněz. Prostředky primárně musí jít do budování infrastruktury a do podpory budování atraktivního image města a regionu. Často se bohužel stává, že se rozpočtové položky týkající se cestovního ruchu upozadí ve prospěch jiných. Prostředky na cestovní ruch v drtivé většině pocházejí z veřejných peněz. Participace soukromého sektoru zatím není tak velká, jak by bylo zapotřebí. 

Určitým problémem je i zatím malá ubytovací kapacita ve městě a v jeho okolí. Zde máme na mysli hlavně ubytovávání více osob naráz např. v případě konání velkých akcí. Naštěstí dochází k postupnému budování hotelů a penzionů jak ve městě, tak například v blízkosti nástupních míst do Brd. 

Cestovní ruch se snažíme podporovat. Hledáme stále nové a vhodnější cesty k tomu, jak do našeho regionu přivést návštěvníky a jak je přesvědčit, že vracet se k nám je dobrý nápad. 

Rubriku zpracoval:
Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne