Slider

Jak ´otevřít´ zavřenou knihovnu

Školství | Srpen, září 2021

Školní děti je nutné vést k lásce k literatuře. A k tomu slouží právě knihovna.

Distanční výuka nebyla příliš nakloněna různorodým aktivitám a omezila nás i naše žáky na rozvoj technického zázemí a dovedností. I tak se ale podařilo ve spolupráci s příbramskou knihovnou nastartovat zajímavý projekt.

Naše škola vždy podporovala své studenty ke čtenářské, jazykové a literární činnosti např. formou školních novin, projektu Napiš pro mě nebo školního divadla. Nedílnou součástí aktivit rozvíjejících dovednosti v oblasti českého jazyka se stala pobočka Knihovny Jana Drdy sídlící v prostorách školy. Tuto výhodu žáci i učitelé v době prezenční výuky hojně využívali.

Distanční výuka však tuto službu pozastavila, a tak jsme ve spolupráci s knihovnou hledali vhodné alternativní řešení. Šlo zejména o to, jak svět knih opět přiblížit těm nejmenším čtenářům, kteří svou cestu ke knize teprve hledají. Vznikl tak projekt mezi naší školou a Knihovnou Jana Drdy. Pilotně u nás proběhla první online setkání, na nichž knihovnice oslovily žáky přímo do tříd. S připraveným programem udělaly dětem velkou radost. Hraná pohádka a nabídka knih ze známého prostředí děti opět namotivovala k návštěvě knihovny. 

Návratem dětí do škol však tato spolupráce zdaleka nekončí. Naopak. Otevřely se tak nové možnosti využití techniky k předávání informací např. o knižních novinkách formou natočených videí v online učebnách, přímých vstupů do tříd, výukových programů souvisejících s probíranými tématy v českém jazyce atd. Touto formou se také chystají setkání se spisovateli, ilustrátory a osobnostmi literárního světa. S jednou z nich jsme měli možnost se již poznat a spolupracovat s ní. Spisovatelka Klára Smolíková společně s dětmi naší školy „streamovala“ výukový program na téma komiks pod názvem Mluvíme v bublinách. 

Lenka Cvrková, Petra Dařílková a Monika Kulhánková, ZŠ Školní a Knihovna Jana Drdy

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne