Slider

Jak je to vážné s kriminalitou v Příbrami

Bezpečná Příbram | Březen 2024

Každým rokem se pořádá pro veřejnost akce Den bezpečné Příbrami. Foto: archiv

V tomto vydání Kahanu se věnujeme kriminalitě, její prevenci či bezpečnosti ve městě. Zastupitelským klubům jsme položili následující otázku: Jak vnímáte dění v Příbrami z pohledu kriminality, resp. bezpečnosti? Kde vidíte hlavní rizika či příležitosti pro zlepšení ze strany policie, strážníků, manažerů prevence kriminality či dalších aktérů, kteří mají k této oblasti, co říci (popř. včetně občanů)? Zveřejňujeme odpovědi klubů, které na otázku zareagovaly, a to v alfabetickém pořadí od Z k A.

 

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Kriminalita na Příbramsku vloni mírně vzrostla. To je nadpis z Kahanu, zpravodaje města Příbram, únor 2024, str. 12. Nejvíce vzrostla majetková trestná činnost – krádeže prosté a krádeže vloupáním. Naproti tomu klesla mravnostní trestná činnost. Na Příbramsku byly zaznamenány také trestné činy neoprávněného padělání a pozměňování platebního prostředku, a též trestné činy v online prostředí. 

V dnešní době narůstá výskyt jevů, které jsou současnou společností hodnoceny jako negativní případně jako nežádoucí. Tyto nežádoucí jevy ohrožují společnost z pohledu morálky i mravnosti. 

Prevence kriminality má v České republice několikaletou tradici. Od roku 1993 je nedílnou součástí vládní politiky, kdy se prevence kriminality začala systematicky formovat. Ze statistických údajů vyplývá, že dobře naplánovaná strategie prevence kriminality dokáže předcházet páchání trestné činnosti, což přispívá k bezpečnosti ve společnosti a udržitelnému rozvoji státu. Pro občany se tak zlepšuje kvalita života a dochází ke snižování nákladů, které jsou spojené se systémem trestní justice, včetně nezbytných nákladů, které plynou z trestné činnosti. Co se týče samotné bezpečnosti v Příbrami. Na toto téma byl zpracován dotazník a necelá polovina obyvatel uvedla, že se v Příbrami cítí bezpečně, přičemž skoro tři čtvrtiny obyvatel se za poslední dva roky nestaly obětí trestných činů. Největší obavu o svou bezpečnost mají lidé ve večerních hodinách ve vytipovaných částech města. 

Prevenci kriminality lze definovat jako soubor nerepresivních opatření, které vyvíjí stát nejen za pomoci veřejnoprávních subjektů, ale i za pomoci soukromých subjektů, které mají za cíl předcházení páchání trestné činnosti a snižování obav z ní. Jak snížit drobnou kriminalitu a „poflakování“ dětí a mládeže po městě? Například tak, že jako město bychom mohli zřídit různé zájmové kroužky, které by byly pro mládež zdarma. Tím bychom děti zabavili a ony by se nepotulovaly po městě. Především děti ze sociálně slabých rodin. 

Další možností, jak pomoci, je nezaměstnaným lidem najít práci, ubytování a spoustě jim pomoci z dluhových pastí. Nesmíme zapomenout, že se v okrese nachází Věznice Příbram, kde si odpykává trest odnětí svobody několik desítek odsouzených. Ti se poté vrací zpět do Příbrami a nemají zajištěné stále ubytování a práci. Pokud se na celou věc podíváme z republikového hlediska, tak každý rok opouští brány věznic v ČR 10 000 odsouzených, přičemž recidiva je 70 %. Tito odsouzení by mohli být již ve výkonu trestu odnětí svobody zaměstnáni a v tomto zaměstnání by mohli pokračovat následně i po svém propuštění, přičemž by vybraní zaměstnavatelé mohli pobírat finanční příspěvky na mzdy takto zaměstnaných bývalých odsouzenců, což by pro ně bylo motivací k zaměstnávání odsouzených či propuštěných vězňů. Taktéž by jim mohli nabídnout ubytování, protože město v současné době nemůže stavět sociální byty kvůli ČOV, která je na pokraji své kapacity. Nikdo nemůže stavět domy o několika desítkách či stovkách bytů. Tento problém s ČOV se již naštěstí řeší. 

A hlavně nesmíme zapomenout na to, že člověk se může změnit, jen pokud chce on sám. A k tomu bude potřebovat s největší pravděpodobností naši pomoc.

 

Spojenci – TOP 09, Starostové a nezávislí, Politické hnutí Hlas, SOS Příbram a nezávislí kandidáti

Vnímáme, že zejména v oblasti prevence kriminality se v posledních letech udělala spousta práce. Tu odvádějí nejen státní a obecní instituce, ale velmi viditelně i nezisková a občanská a částečně i soukromá sféra.

Příkladem dobré praxe je určitě nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Bedna, které působí v Příbrami od roku 2010 a poskytuje svým klientům ambulantní i terénní služby. Pracovníci neziskovky tak působí přímo ve vybraných lokalitách ohrožených sociálním vyloučením a program a podporu pro děti a mladé lidi (například ve formě doučování a dalších služeb) nabízejí i v klubu Bedna v Křižáku. O své činnosti Bedna loni informovala prostřednictvím série spotů, jež se objevily v lokálních médiích i na sociálních sítích a v nichž se mohli diváci seznámit s příběhy konkrétních klientek a klientů. 

Tým Bedny je oceňován napříč republikou a my jsme rádi, že i u nás existují lidé, kteří se nesmírně náročné sociální práci – nadto v neziskovém sektoru – věnují. Ocenit je třeba i město Příbram a zastupitelstvo za kontinuální finanční podporu sportovních, školních i volnočasových aktivit dětí a mládeže.

 

Česká pirátská strana

Přestože obecně považujeme Příbram za relativně bezpečné město a kriminalita se zásadně neliší od běžného průměru v České republice, existují oblasti, kde se občané ve večerních hodinách necítí úplně bezpečně. Jedná se zejména o lokality s ubytovnami, kde se koncentruje větší počet nepřizpůsobivých občanů. Dále jsou to místa, kde často postávají hloučky lidí a bezdomovců, kteří konzumují alkohol na veřejných místech. 

I když platí obecně závazná vyhláška, která jasně stanovuje místa, kde není povoleno konzumovat alkohol – např. v okolí nákupních center (Penny, Kaufland, Skalka) nebo autobusových zastávek a jejich blízkém okolí – dodržování této vyhlášky není vždy samozřejmostí. Městská policie by se měla zaměřit na tyto lokality, jako jsou zákoutí u Skalky, náměstí 17. listopadu, Ryneček nebo kulturní dům, a zajistit jejich dodržování. V lokalitách, kde často postávají skupiny lidí konzumující alkohol na veřejných místech, je patrný negativní dopad tohoto chování na pohodu občanů, zejména matek s dětmi a starších občanů. Během dotazování mladých lidí jsme také zjistili, že se především dívky v těchto oblastech necítí dobře. 

Bohužel, strážníci nejsou příliš viditelní na ulicích, což může vést k nedostatečnému dohledu v problematických oblastech. Jestli má město málo strážníků nebo si nemůže finančně dovolit navýšit jejich počet, je potřeba se zaměřit na výše zmíněné lokality a cíleně a pravidelně zde provádět dohled. 

Oceňujeme vznik služebny městské policie v Křižáku a pozitivně hodnotíme preventivní programy na školách a v terénu, stejně jako práci Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Bedna a neziskových organizací, jako je ADRA. Důležitou preventivní práci vykonávají také Magdaléna, Farní charita Příbram, Nízkoprahové denní centrum a Noclehárna, aj. Tyto programy a organizace hrají klíčovou roli v prevenci negativních jevů a ve vzdělávání mladých lidí.

 

ANO 2011

Bezpečnost není tak o slovech, jako o důsledné práci a každodenní pozornosti. Město věnuje bezpečnosti a prevenci kriminality mimořádné úsilí. V současné době má městská policie (MP) 50 strážníků, kteří se střídají v pravidelných směnách. Funguje nonstop dohledové centrum, do kterého je, kromě linky 156, napojeno i 48 kamer rozmístěných po celém městě. Ze záznamů vyplývá, že je na lince odbaveno průměrně 240 hovorů měsíčně. Za měsíc je pak městskou policií řešeno průměrně 1350 přestupků. 

Co se týká zvýšení bezpečnosti ve městě, jdeme zejména cestou navyšování počtu kamerových bodů. V uplynulém roce byly osazeny kamery v ulicích Husova a Evropská či v parku Ledro a pro letošní rok počítáme s instalací na dětském dopravním hřišti a v parkovacím domě včetně umístění dvou zvukových čidel. Připravujeme i projekt na moderní kamerový systém v rámci škol, který by uměl pracovat na 5G síti. V krátkém horizontu chceme implementovat i prvky umělé inteligence do dohledového centra. Tím se zjednodušeně rozumí schopnost softwaru automaticky detekovat problémy na kamerách a upozornit obsluhu. MP čekají i další výzvy v podobě obměny vozového parku nebo zahájení dopravní výchovy pro ZŠ na novém dětském dopravním hřišti. 

V rámci prevence kriminality vzniklo samostatné centrum v Cíli. Zaměřujeme se na děti školou povinné, a to zejména v oblasti drogové prevence, bezpečnosti silničního provozu nebo rizik spojených se zábavní pyrotechnikou. Stranou zájmu nezůstávají ani senioři, pro které pořádáme Seniorskou akademii, jejímž obsahem je obecná prevence před podvody všeho druhu či zdravověda a první pomoc. 

Rubriku zpracoval:

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne