Slider

Jak být v pohodě? Třeba s pletením

Život v Příbrami | Říjen 2023

V Příbrami se zformovala skupina žen, neorganizovaný spolek pletařek, které baví ruční práce, a to nejen pletení, háčkování, ale i jiné tvořivé práce. Foto: Tvoříme spolu

Existují knihovny, spolky, taneční, turistika, zkrátka podle novináře a spisovatele Milana Tesaře 42 způsobů, jak být v pohodě. Jedním z těchto způsobů je také pletení a je hezké, že se k němu opět vracíme, že je opět zase v módě. Je to takové české hygge, což je spokojený severský způsob života.

 

I v Příbrami se zformovala skupina žen, neorganizovaný spolek pletařek, které baví ruční práce, a to nejen pletení, háčkování, ale i jiné tvořivé práce. Výsledky naší tvořivosti jdou na charitativní účely. Pracujeme pro nemocnice, domovy seniorů, azylové domy, také pro organizaci Nedoklubko, která se stará o nedonošené děti, pro nemocné s Alzheimerovou chorobou apod. Předávání našich výrobků zprostředkovává spolek Babíkov, jehož zakladatelka nám přiděluje práci podle potřeby. 

Pětiletou činnost našeho spolku Tvoříme spolu velice podporuje Náboženská obec Církve československé husitské, která nám poskytuje nejen prostory, ale i jinak nám hodně pomáhá. Patří jí, zejména farářce Janě Skořepové a kazatelce Štěpánce Sedlecké, velké poděkování. Scházíme se také v prostorách restaurace U Modré kočky, vždy v pondělí v čase od 14.00 do 16.00, a i jim patří poděkování za jejich vstřícnost a trpělivost. 

Kromě pletařských výrobků, jako jsou čepičky pro nedonošence, rukavičky, bačkůrky, spinkáčky, chobotničky pro miminka v inkubátoru, aby netahaly za hadičky, šijeme zavinovačky apod. Vyrábíme také ručně šité textilní hračky do nemocnic pro dětské oddělení, pro domovy seniorů pleteme teplé ponožky, pro nemocné s Alzheimerovou chorobou štucle. Klíčenky s chobotničkami a srdíčka pak jako dárek pro maminky nedonošených dětí a pro lékaře a sestry v nemocnicích. Pro domovy důchodců jsou to třeba čtverce na přikrývky. 

Pouštíme se i do drátování, výroby adventních a velikonočních věnců, vážeme kytice z čerstvých i sušených květů, korálkujeme, pleteme z papíru, zdobíme perníčky, učíme se také starat o růže a zahradu, jak pěstovat microgreens (mikrobylinky). Své znalosti doplňujeme přednáškami, např. Jak pozitivně ovlivňovat svůj druhý mozek či Jak na permakulturní zahradu. S naším „dvorním kuchařem“ se učíme připravovat kimchi, tahini, rizoto z quinoy a chia semínky. Na závěr první části roku pořádáme zahradní slavnost, kde nás náš kuchař seznamuje s pokrmy italské, řecké, francouzské nebo čínské kuchyně a my všichni se při harmonice a zpěvu dobře bavíme. Nechybí ani vtipná tombola a poděkování naší hostitelce Jitce Hrubcové za to, že nám poskytuje prostory na její zahradě, kde je vždy všechno pečlivě připraveno. 

Ocenit je potřeba i všechny pletařky, které své výrobky poskytují zadarmo a věnují jim svůj volný čas. Má to samozřejmě i pozitivní zdravotní dopady. Posilování sociálního a aktivního životního stylu může vést ke zlepšení kognitivních schopností, např. paměti. Tato činnost nám všem velice prospívá. Kromě charitativní činnosti umožňuje setkávání s lidmi stejných zájmů v pohodě, navazovat nová přátelství, dobíjet energii a mít pocit, že nejsme sami, že dávat je víc než dostávat. Přijďte si s námi zaplést, přijďte si vyzkoušet část českého hygge a být s námi aspoň na chvíli v pohodě. 

Irena Muzikářová
Tvoříme spolu

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne