Slider

I po více jak dvaceti letech jsem ji nepřestávala hledat

Život v Příbrami | Říjen 2020

Vyprávění Hany Vondráškové nahráli v rámci projektu Příběhy našich sousedů společnosti Post Bellum žáci ZŠ 28. října Aneta Bolfová, Viktorie Gazdová, Alžběta Cheníčková, Kateřina Karcolová a Vratislav Kocurek pod vedením učitelky Petry Šorfové.

„Celé jsem si to zkazila. Měla jsem se té paní víc vyptávat, ale já jsem prostě nemohla. Nemohla už jsem tam být.“ Přinášíme další příběh z cyklu Příběhy našich sousedů.

 Hana Vondrášková se narodila 24. července 1937 jako Kontová v Holušicích nedaleko Kozárovic. Tatínek pracoval jako kameník v žulových lomech v Kozárovicích, byl myslivcem a včelařil. Maminka byla v domácnosti a starala se o hospodářství. Čtyři roky po Haně se Kontovým narodil syn. Na dětství vzpomíná jako na idylické. V roce 1943 nastoupila do školy, která ji bavila a nakonec se jí stala celoživotním posláním.  

V noci z 8. na 9. dubna 1944 seskočili nedaleko Větrova u Kamýku nad Vltavou čtyři parašutisté z výsadku Chalk, Bohumil Bednařík, Vladimír Hauptvogel, František Nedělka a Josef Künzl. Ani na jedné adrese, kterou měli po seskoku navštívit, je nikdo nechtěl ubytovat. Přespávali v lesích a jednoho dne dorazili až k domu Kontových. „Naši měli strach, ale rozhodli se pomoci. V noci vysílali z horního pokoje, přes den se ukrývali v lese. Od našich dostávali večeři, když vysílali až do rána, tak i snídani. Věděla jsem o nich, vídala jsem je, ale nikdy jsem s nimi nemluvila.“ Když zjistili, že čtyři muže neuživí, poprosili o pomoc ještě hajného pana Hejnu. I ten se rozhodl výsadek podporovat. To už ale okolí prohledávali četníci. „Kolem našeho domu začal chodit četník z Chraštic. Babička k němu vždycky šla, nesla mu vajíčka nebo něco malého a ptala se, copak tu děláte? A on řekl, no my tady takhle prohlížíme vesnice, já mám za úkol chodit tady všude. A zase se hezky rozloučili, ale bylo vidět, že už nás sledují.“

 

Nejprve přišli o tatínka, pak i o maminku

Gestapu se podařilo chytit Františka Nedělku, ten po nátlaku vyzradil, kde se skupina ukrývá. Ostatní zatkli 13. května 1944. Nedaleko domu Kontových je vrch Pteč. Tam se v lese ukrývaly německé jednotky. Když vyrazily k úkrytu parašutistů, nadělaly hluku, že je rodiče, kteří byli od rána na poli, zaslechli. „Maminka běžela domů a řekla mi, abych oblékla bratříčka a šla s ním k dědečkovi, že musíme utéct. Pamatuju si, že mi to dalo hodně práce, tam brášku odvést, byly mu dva roky a nechtěl nikam jít. Nakonec jsme utekli a sotva jsme odešli, tak přišli němečtí vojáci.“  

Ti v domě všechno prohledali, zatkli Hanina otce a odvezli ho do Terezína. V srpnu 1944 si gestapo v noci přišlo pro maminku. Babička dětem nechtěla říci, co se stalo. Hana se špatnou zprávu dozvěděla od lidí ve vsi, kteří si o tom šuškali. Maminku odvezli také do Terezína, kde se setkala s manželem, pak ji převezli do Ravensbrücku a otce do Mauthausenu. Prarodiče se museli sami postarat o hospodářství, na děti už jim nezbývaly síly. Hana putovala k tetě do Prahy na Vinohrady, bratr byl také v Praze, ale u jiných příbuzných.

 

Válka sice skončila, ale radostné to nebylo

Konec války prožila Hana v Holušicích s prarodiči. Měsíc po válce se dozvěděli, že otec je v nemocnici v Českých Budějovicích, kde se zotavuje z tuberkulózy a tuberkulózy kostí. Válku přežil, ale šest let pak putoval po nemocnicích a sanatoriích. Za svou odbojovou činnost nikdy nedostal odškodnění, tehdejšímu režimu vadilo, že parašutisté byli z Anglie. Do konce života tak pobíral jen malý invalidní důchod. O mamince nikdo nevěděl, ani ženy z vesnice, které gestapo zatklo a věznilo spolu s ní. Mnoho let trvalo, než se Hana smířila s myšlenkou, že už se maminka domů nevrátí.  

Hana dokončila základní školu v Chrašticích a absolvovala pedagogické gymnázium. Umístěnku dostala do Písku, pak přešla na základní školu v Chrašticích. V roce 1959 se provdala za Václava Vondráška, jehož rodinu komunisté v podstatě zničili. Sebrali jim jako kulakům statek v Martinicích, kde rodina hospodařila od 15. století.

 

Myslela jsem, že ji uvidím

S manželem Hana vychovala dvě děti. Z Chraštic přešla na 5. základní školu v Příbrami (dnes ZŠ 28. října), kde působila až do roku 2002. V roce 1968 dostala pozvánku na setkání bývalých vězňů koncentračního tábora Ravensbrück. „Probíhalo to v restauraci, seděla jsem u stolu a měla jsem s sebou fotografii maminky. Každou paní jsem si prohlížela, protože jsem si myslela, třeba ji uvidím. Ale stalo se, že ke mně přišla paní a řekla, ty jsi Mařenka Kontová. Řekla mi, že maminku znala, že jely spolu vlakem z Ravensbrücku do Československa. Jeli s nimi vojáci a opravovali koleje, kde to bylo třeba. Trvalo to hodinu, dvě, lidé z vlaku vystupovali, došli si na záchod, pak nastoupili a jeli dál. Už se blížili k Ostravě, ale byli pořád v Polsku. Když jednou zastavili, maminka vystoupila, ale ten vlak se hned rozjel. Ostatní dupali a křičeli, ale už nezastavil. Tak vzali její raneček a vyhodili jí ho oknem. Pak už ji nikdo neviděl.“ Víc se toho Hana nedozvěděla. Nedokázala se vyptávat. Jistota toho, že maminka zůstala před víc než dvaceti lety někde v polích za Československou hranicí, ji srazila na kolena. I po letech má při vyprávění slzy v očích.  

Pád komunistického režimu v listopadu 1989 vítala s nadšením. Nedokázala komunistům zapomenout, co provedli s rodinou jejího muže, že nepomohli tatínkovi, který to po válce potřeboval. Vzpomínky jsou pořád živé. Hanu Vondráškovou to ale nezlomilo. Celý život se řídila heslem, že je potřeba být pracovitý a spravedlivý k ostatním, ale i k sobě. Dnes žije v Příbrami.

Magdaléna Sadravetzová, Post Bellum 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne