Slider

I letos se počítá se zachováním běžkařských tras v Brdech

Sport | Únor 2021

Již několik let město Příbram a Vojenské lesy a statky ČR spolupracují na tom, aby byly v zimním období zachovány části cest ve Středních Brdech bez údržby, nebo docházelo k prohrnování bez posypu. To vše platí samozřejmě za předpokladu, že napadne sníh a příslušné partie Brd mohou využívat běžkaři.

Pokud bude letos příroda k běžkařům shovívavá, tak by mohli využít zhruba 75 kilometrů cest v Brdech. V hřebenové oblasti Brd je možné využít tzv. Brdskou lyžařskou magistrálu ze Zaječova přes Dlouhý vrch, Houpák a Tok na Borské sedlo a dál až na Prahu a do Teslín a mnoho dalších cest, které na ně navazují. Týká se to například oblasti Třemošné, více naznačuje přiložená mapa, kterou si můžete stáhnout například na webech pribram.eu nebo poznejpribram.cz.

 

Odkud do Brd

Vhodnými východisky do Brd pro běžkaře jsou i letos Teslíny (710 m), Nepomuk (690 m), Láz (600 m), Bohutín (550 m), Příbram–Kozičín (600 m) a Příbram–Orlov (650 m), Obecnice (530 m) a Zaječov (520 m). Turisté i běžkaři mají v poslední době také značně zjednodušenou orientaci v Brdech. K někdejším lesním cestám přibylo nejdříve standardní turistické značení a v létě 2020 ještě cykloturistické značky. 

Oproti loňskému roku byly pro tuto zimní sezonu ohlášeny některé novinky:

  • LC Havelská: účelová komunikace je z důvodu aktuální potřeby odvozu dříví udržována v režimu „prohrnování bez posypu.“
  • LC U Rozhledny: vzhledem ke zpracování kůrovcové kalamity je komunikace udržována v režimu „prohrnování s posypem“ od Teslín přes Břízkovec směrem k Bělehradu.
  • LC Klášterka a Korunská: tyto komunikace jsou udržovány v režimu „prohrnování bez posypu, v kritických částech s posypem.“

Vojenské lesy a statky ČR také informovaly, že vzhledem k probíhající kůrovcové kalamitě nelze hospodářskou činnost předem vymezit na určitá území. Za účelem včasné asanace kůrovcových stromů může vzniknout potřeba údržby komunikací i v rámci běžkařských tras.

 

Pravidla platí i v zimě

I pro běžkující veřejnost platí základní pravidla pohybu v chráněné krajinné oblasti. Na území nejsou žádné odpadkové koše, proto by si návštěvníci měli z lesa odnést, co do něj i vnesli. I v zimě platí zákaz rozdělávání ohňů a táboření (bivaky jsou povoleny). Část území je bývalým vojenským újezdem, v případě nálezu munice s ní tedy nemanipulujte a zavolejte Policii ČR. Na lesních cestách můžete potkat techniku, proto buďte opatrní. Pokud chcete zaparkovat v blízkosti CHKO, na webu brdy.ochranaprirody.cz najdete přehled parkovišť a takzvaných nástupních míst. 

Stanislav D. Břeň

Mapa ke stažení:

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne