Slider

Hornické muzeum Příbram v září nabízí nestandardní prohlídky i novou výstavu

Volný čas | Září 2023

Hornické muzeum Příbram patří mezi nejatraktivnější turistické cíle ve Středočeském kraji. Foto: Miroslav Zelenka

V polovině září bude Den evropského dědictví, na konci měsíce pak Den věží a rozhleden. V obou případech můžete navštívit Hornické muzeum Příbram za symbolické vstupné. V polovině září také začíná nová výstava Zapáleni pro zápalky.

 

Všechny areály i pobočky Hornického muzea Příbram (HMP) budou v sobotu 16. září v rámci Dnů evropského dědictví otevřeny veřejnosti za symbolické vstupné jedna koruna. Otevřeno je od 9.00 do 17.00, poslední standardní prohlídky začínají v 16.00. Muzeum na tento den připravuje kromě běžných prohlídek také doprovodný program pro celou rodinu na téma Památkové objekty v průběhu času. Od 17.00 se na dole Vojtěch koná komentovaná prohlídka nové výstavy s názvem Zapáleni pro zápalky (více níže) a ve večerních hodinách od 18.00 do 21.00 budou probíhat speciální prohlídky podzemí dolu Anna. 

Ve čtvrtek 28. září si mohou milovníci výškových pohledů zpestřit sváteční den návštěvou těžních věží Ševčinského a Vojtěšského dolu a vyhlídkové věže Památníku Vojna – vystoupat na ně mohou v rámci Dne věží a rozhleden za symbolickou korunu. Připraven bude i doplňkový tematický program pro děti. 

O víkendu 23. a 24. září můžete zavítat na nový program pro rodiny s dětmi od tří let, který se bude odehrávat v areálu dolu Anna. Jak jeho název „Dědo, jak to tenkrát bylo?“ napovídá, hlavní náplní budou vzpomínky na práci a život horníků na Příbramsku v 2. polovině 20. století. Součástí je jízda důlním vláčkem a prohlídka parního těžního stroje. Vstupné činí 60 korun, muzeum doporučuje předchozí rezervaci na čísle 318 630 149. 

Od 12. září do 30. listopadu je možné v sálu dolu Vojtěch navštívit novou výstavu Zapáleni pro zápalky, která představí nálepky na sirky z let 1950–1989 jako svědectví doby ze sbírky báňského inženýra Františka Krpaty. Autorka výstavy a historička HMP Lenka Blažková řekla: „Ruku na srdce, kdo z nás je odborníkem přes filumenii? Ono i samotné označení oboru, který se zabývá sběratelstvím nálepek z krabiček od sirek, není srozumitelné napoprvé všem. Pojďme se tedy na zápalkové nálepky podívat jako na médium marketingově silných sloganů a pramen vypovídající o době jejich vzniku.“ 

Skromná plocha nálepky 5 × 3 cm reflektovala nepřeberné množství témat – od sportu, kultury a práce, přes významná výročí, firemní reklamy či dopravu až po životosprávu, zdravovědu nebo ekologii. Zvláštní místo mají v expozici štítky s tematikou hornictví a průmyslu v Příbrami. 

Stanislava Moravcová
Hornické muzeum Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne