Slider

Hornické muzeum Příbram opět přivítalo 100 000 platících návštěvníků

Život v Příbrami | Únor 2024

Hornický masopust se bude letos konat 17. února. Přijďte se pobavit. Foto: HM Příbram

Od roku 2007 Hornické muzeum Příbram zřizované Středočeským krajem vítá každoročně ve svých expozicích více než 100 000 platících návštěvníků. Muzeum chystá hornický masopust i novou pobočku na Bytízu.

 

V pátek 8. prosince 2023 se jubilejní stotisící návštěvnicí stala žákyně 4. třídy ZŠ Líšnice Sára Kubátová, která si spolu se svými spolužáky z této slavnostní události vedle památeční vstupenky a dárkového balíčku odnesla také silný zážitek. 

Slavnostního setkání v cáchovně dolu Vojtěch se na pozvání ředitele muzea Josefa Velfla zúčastnil radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Středočeského kraje Václav Švenda, ředitel odštěpného závodu Správy uranových ložisek státního podniku Diamo Zbyněk Skála reprezentující hlavního partnera muzea a místostarostové Vladimír Karpíšek a Miroslav Peterka, zastupující město Příbram. 

Díky prezentační nabídce se těší Hornické muzeum Příbram dlouhodobě velkému zájmu návštěvníků a náleží spolu s Českým muzeem stříbra v Kutné Hoře k nejnavštěvovanějším příspěvkovým organizacím zřizovaným Středočeským krajem. Patří zároveň k atraktivním turistickým cílům ČR. Podle agentury CzechTourism, která sestavuje žebříček turistických míst s nejvyšší návštěvností, zaujímá přední místo ve statistice nejvyhledávanějších technických památek ČR. A co muzeum nabídne v nejbližší době?

Hornický masopust na Ševčinském dole

V sobotu 17. února od 10.00 se uskuteční tradiční masopustní lidová veselice v prostředí historických báňských objektů Ševčinského dolu. Průvod masek, mezi nimiž nemohou chybět havíři či důlní skřítci permoníci, povede duch okolních brdských lesů Fabián, kterého doprovodí kapela a pestrá družina fantaskních bytostí. Součástí programu budou humorné scénky čerpající z bohatých hornických tradic, chybět nemohou ani hornické písničky. Na přípravě této oblíbené akce spolupracuje muzeum již 21. rokem se Sborem dobrovolných hasičů Bohutín, který masopust pořádá od roku 1926. Vstupné činí symbolickou jednu korunu.

 

Uranový důl Bytíz – nejnovější pobočka

I nadále pokračují práce směřující k dokončení rekonstrukce pobočky muzea Uranový důl Bytíz, která se řadí k mezinárodně významným technickým památkám. Už nyní je možné do tohoto jedinečného průmyslového areálu zavítat a prohlédnout si vybrané objekty, a to po předchozí objednávce na čísle 318 626 307. Aktuální termíny prohlídek jsou vypsány na internetových stránkách muzea muzeum-pribram.cz

Hornické muzeum Příbram se každoročně prezentuje také v zahraničí. Ani rok 2024 nebude výjimkou. K vidění bude např. dlouhodobá putovní výstava připravená ve spolupráci s Technickou univerzitou Clausthal-Zellerfeld v SRN. Nese název Z historie drátěných těžních lan a bude instalována v několika německých hornických muzeích včetně známého Východobavorského industriálního muzea Theuern. 

Stanislava Moravcová
Hornické muzeum Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne