Slider

Hokej v Příbrami žije

Sport | Únor 2020

Příbramský hokejový klub se může v posledních letech pochlubit úspěšným růstem. Nebývale vzrostl počet jeho členů a viditelné je také „áčkové“ družstvo mužů hrající nově v druhé národní lize.

 

Příbramský hokejový klub se může v posledních letech pochlubit úspěšným růstem. Nebývale vzrostl počet jeho členů a viditelné je také „áčkové“ družstvo mužů hrající nově v druhé národní lize. „Náš tým je na nováčka velmi úspěšný, a i díky němu se příbramský hokej již pevně vrátil zpět na hokejovou mapu ČR,“ říká prezident HC Příbram Petr Vinš.

Na začátku roku, kdy vedeme tento rozhovor, je A-tým druhý v tabulce druhé ligy. Mohl byste shrnout výsledky A-týmu v zatím probíhající sezoně 2019–2020?

A-tým funguje výborně. Svazový server hokej.cz uvádí, že jsme největším překvapením druhé národní ligy. Jako nováček se aktuálně pohybujeme na druhém místě ve skupině Střed a jsme dokonce před Kobrou Praha, která má ambice na postup do první národní ligy. Druhou ligu hrajeme po 15leté odmlce prvním rokem a se sezonou jsme spokojení. V realizačním týmu máme velmi kvalitní trenéry – Honzu Tlačila, který má za sebou bohatou praxi a ve Švýcarsku byl vyhlášen trenérem roku v nejvyšší A-lize. Jako asistent je tu Míra Hájek, dlouholetý příbramský trenér a hráč se zkušenostmi z extraligy. Vedoucím je Pavel Marek, jenž byl přes deset let generálním manažerem v extraligovém Třinci a působil také v Pardubicích. Kustodem starajícím se o mužstvo je Honza Dvořák. Mužstvo spolu s Honzou Tlačilem sestavil nový sportovní ředitel klubu Míra Bláha, který má na úspěchu áčka“ velký podíl. Snad se do budoucna dočkáme i většího zastoupení příbramských hráčů.

 

Proč tomu tak není?

Letní přípravy se účastnilo skoro padesát hráčů, spousta z nich i z Příbrami. Zůstalo dvacet, kteří obstáli, a většina z nich je nepříbramských. Hráli jsme patnáct let krajskou soutěž a mladší hráči tak ještě sbírají zkušenosti, nebo ti starší mají rodiny a nemohou či nechtějí se již hokeji věnovat na 100 procent. Což u druhé národní ligy, jako poloprofesionální soutěže je důležitou podmínkou. Nicméně pracujeme na zapracování vlastních hráčů i z juniorské kategorie. Je to ale běh na delší trať.

V sezoně jste dokázali nasázet China Golden Dragon i 19 branek. Svědčí to o nevyrovnanosti týmů v soutěži?

Až na Čínu je skupina Střed celkem vyrovnaná. Prvních pět mužstev dělí rozdíl přibližně deseti bodů, takže jde o nejvyrovnanější tabulku v rámci všech třech skupin hrajících v České republice. V exotickém mužstvu Číny jsou kromě čínských hráčů kladenští odchovanci, ale aktivní čínští hokejisté se samozřejmě časem zlepšují a zápasy jsou více vyvážené. Náš tým je na nováčka velmi úspěšný a nese předpoklady, které ho mohou trvale dostat zpět do nejvyšších hokejových soutěží ČR. Divácky táhne líbivý hokej – hrajeme útočně s dosud nejvyšším počtem gólů ve skupině. Momentálně jsme na vítězné vlně.

 

Je úspěch povzbuzením i pro fanoušky?

Nově se obrodil fanklub a fanoušci jsou aktivní. Druhá národní liga je třetí nejvyšší soutěží, je už poloprofesionální a mezi hráči, fanoušky i médii je o ni zájem. Představuje světlo na konci tunelu, k němuž naši malí hokejoví svěřenci postupně dorostou. Díky tomu, že se v Příbrami hraje taková soutěž a že je tu kvalitní zázemí včetně výborných trenérů, věříme, že tu odchovanci budou chtít více zůstat.

 

Umístění v tabulce naznačuje, že byste mohli i postoupit. Má hokejová Příbram sportovně i finančně na to, aby hrála první ligu?

Apriori bychom se měli stabilizovat v druhé národní, kterou jsme patnáct let nehráli. Myšlenky na první ligu zatím nekomentuji, ale stejně tak jsem před rokem se smíchem reagoval na první návrh letňanského klubu odkoupit druhou ligu. Podle mého názoru jsme v té době ještě nebyli dostatečně připraveni, ovšem úspěch se dostavil. Hráči i trenéři jsou dobří, každopádně je nezbytné zajistit zejména finance a organizaci. Rozpočet pro první národní ligu činí odhadem trojnásobek oproti druhé národní lize. Druhá národní liga je pak vůči krajské soutěži, kterou jsme hráli ještě před rokem, finančně až desetkrát náročnější. Tak velké skoky je těžké uskutečnit během jednoho roku. Nechme zatím hrát sport, ještě jsme si žádný postup ani nevybojovali, pak se teprve můžeme rozhodovat.

 

Jak se daří ostatním družstvům HC Příbram?

U žáků se doporučuje, aby nehráli výsledkově, u přípravek je dokonce Českým svazem ledního hokeje (ČSLH) zakázáno jejich zveřejňování. Sázíme tedy hlavně na jejich rozvoj. O výsledky jde až od kategorie starších žáků. Myslím, že i v mladších kategoriích do 5. třídy si vedeme velmi slušně a nabízíme kvalitní licencované trenéry s hráčskými zkušenostmi a na dovednostech dětí to je znát. Zejména mladší žáci hrají výborně i na celorepublikové úrovni. V kategorii starších žáků už trochu narážíme na jejich počet. Někteří skončili dříve, ale hlavně tato generace začala hrát hokej v období, kdy nebyly na takové úrovni tréninky ani nábory. Další kategorie představují dorostenci a junioři. Především u juniorské kategorie mě mrzí svazem řízená reorganizace soutěží, která i nás v tomto roce poškodila. Všechny týmy si tedy vedou poměrně dobře, jako problematický vnímáme jen zmiňovaný nízký počet hráčů v některých vyšších ročnících.

 

Nábor nováčků je pro klub klíčový. Kolik jich každoročně přijmete?

Klub jsme spolu s Mírou Gjašíkem zachraňovali před šesti lety a k jeho dosavadnímu rozvoji pomohli jak členové správní rady, tak všichni trenéři a vedoucí. Klub se podařilo stabilizovat a neustále jej dále rozvíjíme. Od úplného začátku se velmi změnil přístup k náboru. Každý rok nabereme 30 až 50 menších dětí. Zajistili jsme poloprofesionální až profesionální trenérskou strukturu. Od první třídy je vše potřebné k dispozici – kabina, ledy, doprava či rozhodčí. Ideální věk pro nábor je šest let, ale nemusí se bát přijít ani osmiletí.

 

Co pro dítě a rodiče obnáší přihláška do HC Příbram?

Dvakrát do roka – v září a v lednu – pořádáme Týden hokeje. Zájemci ale mohou přijít v podstatě kdykoliv, nejlépe s půlhodinovým předstihem před tréninkem. Na nábor by s sebou děti měly mít rukavice, přilbu a brusle. Pokud jim vybavení chybí, doporučujeme předchozí domluvu s hlavním trenérem náboru panem Šimůnkem o zapůjčení. Části výstroje půjčujeme i hráčům první a druhé třídy. Příspěvky činí tři tisíce korun na sezonu. Rodiče mohou přihlížet tréninkům, nebo děti pouze předají a pak si je vyzvednou. Kromě bruslí a rukavic je důležitá přilba, která ale může být pro úplný začátek i lyžařská, případně cyklistická a láhev s pitím.

 

Musí mít dítě nějaké předchozí zkušenosti?

Hokej je technická hra a nejdříve se hráč musí naučit bruslit. Pokud dítě nikdy nebruslilo, učí se chodit na bruslích za pomoci podpůrné hrazdičky. Pak přichází nácvik bruslení, dřepy, přeskoky a další cviky. Pokročilejší si mohou vyzkoušet hraní s pukem, i když většinou se k němu dostanou později. Teď je sice viditelný tým A, ale při přebírání klubu jsme jako hlavní motivaci brali, že děláme hokej pro příbramské děti, a to trvá i nadále. Učit ty nejmenší je zábava a radost.

 

Kolik dětí u hokeje zůstává delší dobu?

Drtivá většina se posune dál. Skončí pár jednotlivců, kteří třeba přejdou na jiný sport nebo se odstěhují. Až v dorosteneckém a juniorském věku, kdy přichází puberta a jiné zájmy, se hráčů udrží trochu méně. V té době hra vyžaduje také vyšší výkon a absolvování tvrdších tréninků. Nicméně v dospělém věku se hokeji věnuje velké procento hráčů – ať už pod hlavičkou svazových soutěží či tzv. neregistrovaných lig.

 

Kromě zastoupení dětí má klub dost širokou základnu i v mužských kategoriích…

Po převzetí Spartaku Příbram minulý rok máme v mužských soutěžích týmy A, B i C, tedy druhou národní ligu a krajskou ligu a krajský přebor. Když zvážím jiné, nejenom příbramské kluby, jde o unikum, které nabízí uplatnění od hobby úrovně až po výkonnostní sport. Také jsme před dvěma lety převzali ženský tým HC Slavia Praha, díky čemuž se HC Příbram vloni stala mistrem extraligy ženského hokeje v ČR.

 

V Příbrami čas od času nastupuje též reprezentace. Zmíníte některé zápasy?

Ano, reprezentace se nám zatím daří přitáhnout. V říjnu zde nastoupily kategorie U18 České republiky a Ruska (hráči do 18 let). Přišlo se podívat až tisíc lidí, a vzhledem k tomu, že někteří z hráčů mohou během pár let skončit v draftech NHL, by jich mohlo být časem i více. Na jaře se zde konalo Mistrovství Evropy žen do 16 let. Před rokem se v Příbrami utkala „áčková“ reprezentace České republiky a Švýcarska, kdy se po dlouhých 17 letech povedlo vyprodat příbramský zimní stadion.

V současnosti patříte mezi nejaktivnější sportovní organizace ve městě. Jak náročné je její řízení?

Stále se považujeme za amatéry ve smyslu řízení klubu, protože všichni členové správní rady nevykonávají činnost pro klub jako zaměstnání. Mimo trenéry je v aparátu zaměstnaná pouze jedna pracovnice. Stojí nás to hodně času, úsilí i peněz. S postupem do druhé národní přibylo dost organizačních záležitostí. Na druhé straně jsme získali reputaci, skvělé umístění v tabulce a vše zatím zvládáme.

 

Finanční situace klubu se oproti předchozím letům zlepšila?

Za posledních šest let od převzetí klubu jsme rozpočet více než zdvojnásobili – mluvím teď o rozpočtu bez A-týmu. Stavíme na vícekanálovém financování, ke standardním zdrojům patří příspěvky, sponzoring a dotace. Díky našemu marketingovému řediteli a hlavnímu sponzorovi Romanu Kantorovi se velmi zvedla účast sponzorů, bohužel mezi těmi hlavními chybí nějaké výrazné zastoupení místních firem, lokální patriotismus nám zatím chybí. Přispívá také řada rodičů našich hráčů. Zvýšily se rovněž členské příspěvky. Náročnost hokeje má určitou úroveň a až na nižší kategorie patří příspěvky spíše k vyšším v rámci příbramských sportů. Hokej je však dražší sport všeobecně. S druhou národní pak samozřejmě přišly další významné finanční požadavky, které se nám daří průběžně úspěšně řešit.

 

Jak si vedete v dotační politice města?

Dříve bylo majoritním přispěvatelem město, jeho příspěvek spíše stagnuje a neodráží vývoj klubu. Ze 160 členů jsme narostli na zhruba 250, což nás řadí mezi největší tělovýchovné jednoty v příbramském okrese, a městská dotace se zvýšila jen o 300 000 na 2 100 000 korun. Dosud jsme také patřili k vrcholovému sportu, pro rok 2020 se však měnila pravidla financování sportu, takže uvidíme, jak vše dopadne. Na druhou stranu, jen výše nákladů za pronájem ledových ploch pro celý klub na novou sezonu vychází na 2 300 000 korun. Samozřejmě velmi kvitujeme městské investice do nového vybavení a zařízení (šatny, rolba, osvětlení atd.), ale potřebujeme i přímou pomoc. Již dnes sponzorské dary určené pro mládež překonávají městskou dotaci, takže zde bychom potřebovali nějaké systematické řešení reflektující danou situaci a rozvoj. Mimo městské dotace se nám daří získávat i dotace od ČSLH a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

 

Nastíníte další novinky pro rok 2020?

Chtěli bychom, aby starší žáci byli rozděleni na skupiny A a B a hráli ročníkové soutěže. Dále počítáme s pokračováním v druhé národní lize. Ještě uvidíme, jak zachováme ostatní týmy. Mimo jiné záleží na financování a organizačních možnostech. Od února budeme participovat na projektu města, který využívá trenérů sportovních organizací při hodinách tělocviku v příbramských školách. Jde o novinku města, kterou klub jednoznačně podporuje. Cílem je přivést více dětí ke sportu a i u nás pokračovat v pilotu sportovních tříd. Hodláme pokračovat v úspěšném náboru a stále nabírat nové děti – chlapce i dívky. To je dlouhodobý cíl. A v obecné rovině bych si dovolil použít heslo Honzy Tlačila, že z našich svěřenců chceme dělat lepší lidi. Přejeme si, aby je sport bavil a získali nejen lepší fyzickou zdatnost, ale i psychickou odolnost, a obstáli společensky.

 

Na co byste Příbramské hokejově nalákal?

Chtěl bych pozvat diváky na skvělou ligovou atmosféru, protože stále usilujeme o první místo ve skupině a play-off. Věkový průměr hráčů je 25 let a jsou mezi nimi odchovanci Sparty, Slavie nebo Českých Budějovic, mezi pár matadory pak nově i Zdeněk Kutlák se zkušenostmi z NHL. Novinky najdete u nás také na FB a Instagramu. Fanouškovské povzbuzení si určitě zaslouží i ostatní týmy. Rádi přivítáme i rodiče s dětmi. Na stránkách HC Příbram najdou rozpisy ledů a termíny náboru.

Stanislav D. Břeň

Petr Vinš
Pochází z Příbrami a hokej je pro něj koníčkem i díky tomu, že za HC Příbram sám hrával a hraje zde i jeho syn. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a po 20 letech ve finančním sektoru v Praze se vrátil do Příbrami, kde podniká v rodinných společnostech. Funkci prezidenta HC Příbram vykonává bez nároku na odměnu.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne