Slider

Historickou stopu zanechal Hoorn dokonce v Ohňové zemi

Partnerská města | Červen 2021

Hoornský kanál a ulice nazývané Appelhaven. Foto: město Hoorn

Dne 21. dubna 1992 byl v Hoornu založen Výbor pro spolupráci Hoorn – Příbram, organizace, která od počátku své existence pomáhá navazovat a udržovat kontakty mezi Hoornem a Příbramí a podporuje společné projekty.

Když po pádu železné opony Příbram hledala, se kterým evropským městem by mohla navázat partnerství, volba padla na nizozemský Hoorn. Obě města si byla v mnohém podobná, obě měla v té době podobný počet obyvatel a obě leží blízko hlavního města.

 

Opředen pověstmi a legendami

Hoorn leží v provincii Noord Holland asi 35 km severovýchodně od Amsterdamu na západním břehu největšího holandského jezera Ijsselmeer. Jezero bývalo velkým mořským zálivem, který od Severního moře oddělila až soustava hrází postavená ve 30. letech 20. století. Do té doby byl součástí města velký obchodní přístav, který svého největšího rozkvětu dosahoval v 16. a 17. století. 

Založení Hoornu je opředeno mnoha pověstmi a legendami. Podle jedné ze starých fríských legend se název města Hoorn odvozuje od krále Radboda, který osadu na břehu zálivu pojmenoval Hornus. Jiná legenda vypráví, že jméno Hoorn odkazuje na tvar prvních námořních přístavů. 

Poté, co 26. března 1356 Vilém V. Holandský udělil Hoornu městská privilegia, nastal intenzivní rozvoj města jako obchodního centra oblasti. Netrvalo dlouho a Hoorn svým významem předstihl ostatní srovnatelné přístavy. Ve městě a jeho blízkém okolí se začala rozvíjet především textilní výroba, jejíž produkty se svojí kvalitou a cenou vyrovnaly zboží ze slavných manufaktur v Leidenu, Haagu a Haarlemu. 

V 16. století Hoorn stejně jako mnohá další nizozemská města přijal reformaci a jeho občané bojovali v četných námořních bitvách proti katolickému – především španělskému – vojsku. Námořní bitvy této svaté války jsou navždy zobrazeny na plátnech holandských mistrů. 

Největší rozmach Hoorn zažil v 16. a 17. století. V té době byl jedním z nejvýznamnějších nizozemských přístavů a obchodních center. Jeho námořníci na svých lodích křižovali celý svět. Na svých cestách obepluli nejjižnější cíp amerického kontinentu (Ohňová země), který na počest svého rodného města nazvali Mys Horn.

Osmnácté století přineslo ekonomický úpadek. Do místního přístavu připlouvalo stále méně a méně lodí, místní manufaktury skomíraly a obchod upadal. Těžkou ránu město zažilo během francouzské okupace, kdy v něm byly umístěny francouzské vojenské jednotky. Hoorn v té době nadobro ztratil svoje výsadní postavení v regionu. Když se později v rámci nového politického uspořádání země ustanovila samosprávná oblast Severní Holandsko, jejím hlavním městem se stal Haarlem, nikoli Hoorn, byť historicky byl přirozeným centrem regionu.

 

Největší trh se sýrem v severním Holandsku

Přes všechny problémy, kterým město muselo čelit, se v 19. století opět dočkalo rozkvětu. V okolí Hoornu se rozmohla zemědělská výroba, a to především chov dobytka a s ním spojená výroba sýrů. V té době vznikl v Hoornu největší trh se sýrem v severním Holandsku, který funguje dodnes. Hoorn se v 19. století stal mimo jiné také významným železničním uzlem. 

Hoorn je dnes sice neoficiálním, ale vzhledem ke své historii přirozeným centrem západního Fríska. Začátkem 90. let 20. století zde žilo asi 35 000 obyvatel, dnes je jich téměř 70 000. Pro zajímavost – místní firmy a společnosti nabízejí zhruba 32 000 pracovních míst, do Hoornu díky tomu každodenně dojíždějí za prací obyvatelé z blízkých i vzdálenějších obcí. A naopak, mnoho místních dojíždí za prací do nedalekého Amsterdamu, kam cesta vlakem netrvá ani půl hodiny.

 

Jako vystřižené z obrazů holandských mistrů

Hoorn je nejen příjemným místem k životu, ale také rájem pro turisty. Čas lze strávit návštěvou historického centra, místních muzeí či jen tak procházkou historickými uličkami jako vystřiženými z obrazů slavných holandských mistrů. Jistě stojí za to navštívit místní restaurace a ochutnat typická holandská jídla či jen tak posedět v kavárničkách a pozorovat život okolo. 

Hoorn je tou pravou destinací také pro milovníky sportu a přírody. Např. oblast jezera IJsselmeer nabízí skvělé příležitosti pro vodní sporty (v Hoornu si můžete pronajmout vše potřebné). Do okolí Hoornu se rozbíhá okolo 400 km tras pro milovníky cyklistiky.

 

Na Eidam do Edamu

V okolí Hoornu si nenechte ujít malebná malá městečka a rybářské vesničky na pobřeží jezera IJsselmeer. V Haarlemu můžete navštívit zajímavá muzea a restaurace a v Enkhuizenu pohádkový zábavní park, v Edamu ochutnáte slavný sýr a užijete si vyjížďku pro místních malebných kanálech. V Monnickendamu se starobylými holandskými domy a přístavem si vychutnáte atmosféru starého přístavního městečka. 

Díky nasazení mnoha obyvatel Příbrami a Hoornu se za uplynulých téměř třicet let podařilo zrealizovat mnohé projekty ve školství, zdravotnictví, sociálních službách, ale i v dalších oblastech. Tyto projekty byly a jsou inspirativní pro obě strany. Co se nedá změřit, ale je snad mnohem cennější, jsou mnohá přátelství, která byla za uplynulá léta navázána a dodnes žijí.

 

Podrobnosti o partnerském městu Hoorn najdete na webových stránkách hoorn.nl nebo visithoorn.nl.

 

Erasmus se zvyky, ale také informatika a robotika

V minulosti v rámci programu Erasmus+ město Příbram a jeho školské příspěvkové organizace, vybrané mateřské a základní školy spolupracovaly s městem Hoorn a jeho školami na velmi úspěšném projektu s názvem Zvyky a tradice.

Na tuto úspěšnou spolupráci jsme navázali i současným projektem, v jehož rámci se Příbram, Hoorn a další partnerské město Kežmarok (Slovensko) zapojily do společné aktivity zaměřené na výuku informatiky a robotiky. Na všech třech stranách se zapojují základní školy, města jako jejich zřizovatelé a také centra volného času pro mládež. Jako odborný garant projektu vystupuje Technická akademie dětí a mládeže.

Cílem není jen sdílení postupů teoretické i praktické výuky, ale především rozvoj kompetencí na straně pedagogů, ale i lektorů volnočasových aktivit a žáků základních škol. Vzhledem k opatřením v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19 probíhá v současné době projekt pouze online. Jakmile to ovšem bude možné, uskuteční se i společná setkání. Projekt by měl přispět k hlubšímu pochopení dané problematiky, tolik potřebné v dnešní době, ale také k rozvoji jazykových dovedností všech zúčastněných.

Při návštěvě si nenechte ujít

  • Příjemný čas můžete strávit plavbou historickou lodí po kanálech v centru města.
  • Západofríské muzeum vystavuje 30000 exponátů, díky kterým si můžete udělat představu o tom, jaký byl Hoorn v době své největší slávy.
  • De Hoornse Straatjes – uličky v centru města (Nieuwe Noord, Kruisstraat, Lange Kerkstraat, Nieuwstraat, Kerkplein, Kerkstraat a Wisselstraat), ve kterých najdete množství malých obchůdků s tradičními suvenýry a zajímavostmi.
  • Hoofdtoren – velká obranná věž z 16. století, která byla významnou součástí obranného systému. Zajímavostí je restaurace na vrcholu věže.
  • Slavný sýrový trh, nejstarší v Holandsku, se koná každé úterý od poloviny června do konce srpna na náměstí Rode Steen.
  • V budově bývalého městského vězení je umístěno museum 20. století, které dokumentuje život v Hoornu v minulém století.
  • Blízko přístavu lze navštívit kostel Oosterkerk, do kterého před vyplutím přicházeli rybáři a mořeplavci s prosbou o ochranu.
  • Ujít si nenechejte Afsluitdijk, 32 km dlouhý most spojující Severní Holandsko a Frísko, který odděluje Severní moře od jezera IJsselmeer.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne