Slider

HFAD se vrací k tradičnímu termínu, velkolepé zahájení patří České filharmonii

Kultura | Duben 2022

Česká filharmonie. Foto: Petra Hajská

Ačkoliv od posledních tónů „napodruhé“ a znovu termínově překládaného 52. ročníku Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram neuběhlo ještě půl roku, před námi je už zahájení 53. ročníku. Jak jsme za desítky let zvyklí, opět v jarních termínech budou v sálech i mimo ně v Příbrami, Březnici, Třebsku, na Vysoké nebo v Dobříši znít nádherná díla předních skladatelů v podání virtuosních sólistů i ansámblů.

 

O opravdu velkolepé zahájení Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram se 12. dubna postará Česká filharmonie, v současné době jedno z nejžádanějších těles na světě. Do Příbrami zavítá po dlouhých 46 letech s programem velmi tradičním: Dvořákovou Novosvětskou a Čajkovského houslovým koncertem D dur se sólistou Jiřím Vodičkou.

 

S reflexí pandemie i války na Ukrajině

Dramaturgická koncepce 53. ročníku odráží naše vnímání posledních dvou let, ve všech sférách lidského života ovlivněných pandemií covidu, nicméně je až neskutečné, jak v ní rezonují události posledních dnů, v nichž do našeho života vstoupila válka na Ukrajině. V programové nabídce tak najdete koncerty s hlubokým duchovním rozměrem, jakými jsou unikátní zpracování Božské komedie v hudebně – vizuálním projektu Purgatio od dua Kchun a rovněž koncert Tria Českého rozhlasu doplněný básněmi J. Seiferta a K. Čapka v přednesu Svatopluka Schullera. Gospelový a sakrální program zazní také v rámci koncertu amerického sboru Morningside v Basilice Minor na Svaté Hoře. Vedle těchto koncertů, zaměřených na duchovní prožitky, můžete navštívit i koncerty oslavující život, radost a štěstí, ve které všichni věříme a doufáme. Vedle romantických skladeb v podání našeho předního a nejznámějšího kytarového virtuosa Lubomíra Brabce jsou to neapolské písně interpretované jedním z největších talentů mladé pěvecké generace, hostem řady předních světových operních scén, Jiřím Rajnišem v doprovodu Napolitan Quartetu. 

Návštěvníci dalších koncertů se mohou těšit na fenomenální umělce: Terezii Fialovou, Jiřího Bártu, Julii Svěcenou, Ladislava Horáka či Mucha trio v čele s klarinetistkou Annou Paulovou. Konat se bude i oblíbený piknikový open air koncert na Svaté Hoře s dirigentem Debashishem Chaudhurim, který je vyvrcholením několikaletého cyklu na téma pobytu A. Dvořáka v Americe, resp. jeho amerických žáků (populární Immersive koncerty z let 2018 a 2019 a komponovaný pořad z roku 2021). Pod názvem Amerika po Dvořákovi – od klasiky po ragtime, se skrývá program plný chytlavých melodií, završený nesmrtelným Američanem v Paříži Georga Gershwina. 

Nesmíme zapomenout ani na koncert laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech, který v letošním roce představí dvě velké operní naděje: sopranistku Magdalenu Heboussovou a barytonistu Daniela Kfelíře a koncert věnovaný životu a dílu A. Dvořáka: Střípky ze života Dvořákova. Závěrečný večer festivalu pak bude patřit současné hvězdě operních pódií Petru Nekorancovi v rámci operního galavečera, na kterém ho bude doprovázet Prague Philharmonia – PKF pod taktovkou Roberta Jindry.

 

Bohatý doprovodný program

Součástí festivalu je i sedmý ročník Kompoziční soutěže pro skladatele do 40 let, z níž za šest let existence vyšla již řada velmi kvalitních skladeb. Světová premiéry vítězné skladby loňského ročníku – Toccaty pro velké varhany od Miroslava Baklíka – se 24. května uskuteční v provedení autora v rámci koncertu Morningside Choir. Pro dětské publikum se již tradičně chystají dvě operní představení a výtvarná soutěž pro děti prvního stupně základních škol. Nebude chybět ani projekt pro širokou veřejnost Den s Antonínem Dvořákem, který představí asi 20 samostatných koncertů a doprovodných pořadů pro děti i dospělé. Jeho součástí jsou také dva Koncerty přátelství, na nichž vystoupí ansámbly z partnerských měst Příbrami – německého Freibergu a italského Valle di Ledro. 

Zajímavostí letošního ročníku, který přinese celkem 15 koncertů a několik doprovodných projektů a akcí, je účast vynikajících akordeonistů v rámci hned tří koncertů. Rádi tak skládáme hold nástroji, který je občas opomíjený, ale jak sami diváci na koncertech zjistí, opravdu neprávem. Přes veškeré obavy, které po zkušenostech z posledních dvou let cítíme, věříme, že se náš svátek hudby znovu rozvine jako nádherný květ a hlas hudby bude hlasem života, radosti a míru. 

Albína Dědičík Houšková, Hudební festival A. Dvořáka Příbram

https://www.hfad.cz/53-rocnik-program/

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne