Slider

Hasiči ve Freibergu slaví 160 let, příbramští přijeli popřát

Partnerská města | Prosinec 2021

Po příjezdu do Freibergu si hasiči prohlédli místní hasičskou stanici. Foto: Vít Novák

Sbor dobrovolných hasičů (Freiwillige Feuerwehr) v saském Freibergu letos slaví 160. výročí svého založení. Několikatýdenní program oslav bavil místní občany, ale i hasičské hosty z Německa a zahraničí.

 

Již 160. výročí hasičského sboru je na české poměry skutečně velká sláva. Ve sboru se za tu dobu vystřídaly generace lidí a zažily různé režimy. Bez větších změn funguje nadále jako nedílná součást města a blízkého regionu. Pro Příbramské by tato informace byla běžně bezcenná, ovšem Freiberg a Příbram jsou od června 1999 partnerskými městy. Partnerství a přátelství mezi hasiči je pak předvídatelné a přirozené. 

Na pozvání německých hasičů vyrazili dobrovolní hasiči z Příbrami do Freibergu jako hosté závěrečné oslavy výročí. Ta se uskutečnila o víkendu 8.–10. října. Kromě českých hasičů dorazili i kolegové ze sborů Darmstadt-Wixhausen a Clausthal-Zellerfeld. Místní hostitelé si připravili nabitý program. 

V pátek odpoledne hned po příjezdu do Freibergu a ubytování měli hasiči možnost rychlé prohlídky místní hasičské stanice. V podvečer navštívili podniky MPA Dresden a IBExU Institut für Sicherheitstechnik, které provádějí testování výrobků, technologií a chemikálií na požární bezpečnost a odolnost. Hasiči byli svědky ukázek testů a pokusů, které firmy provádějí. Následoval přesun na zbrojnici, neformální grilování a seznamování všech zúčastněných. 

V sobotu ráno se příbramští hasiči odpojili od skupiny. Vyrazili na Generální konzulát České republiky v Drážďanech odevzdat svůj hlas v parlamentních volbách. Pak se všechny hasičské skupiny opět spojily na drážďanském výstavišti. Ten víkend tam probíhala výstava Florian, která se zaměřuje na hasiče a požární ochranu. Hasiči si odtud odnesli cenné informace a poznatky o moderních hasičských technologiích, vozovém parku a osobní výstroji. Odpoledne celá skupina přejela zpět do Freibergu. Tam čekala připravená souprava městského turistického vláčku. Hasiči si pak projeli centrum historického města s mluveným komentářem. Večer se zúčastnění sešli v sále pivovaru Brauhof Freiberg. Velitel místního sboru zahájil večer proslovem a povídáním o historii sboru. Následovala slavnostní večeře. Po jídle vystoupili hosté, včetně hasičů z Příbrami – přítomni s praporem SDH Březové Hory. Češi vyjádřili německým kolegům upřímné poděkování za starost o hasiče po celý víkend, popřáli k významnému výročí a předali dary, stuhu k 135. výročí březohorského hasičského sboru (oslava proběhla omezeně v červenci) a dort s motivy hasičů ve Freibergu a Příbrami. Dort byl v závěru večera slavnostně zakrojen a podáván přítomným. 

Tato událost není prvním kontaktem mezi hasiči v Příbrami a Freibergu. V září 2020 se německý sbor zapojil do Běhu hasičů do Svatohorských schodů. Poděkování patří městu Příbram za organizaci cesty do Německa a hasičskému sboru ve Freibergu za péči o ubytované hosty. 

Vít Novák, Sbor dobrovolných hasičů Březové Hory

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne