Slider

Hasiči navštívili kolegy v partnerském Hoornu

Život v Příbrami | Leden 2022

Hasiči navštívili také Zaandam, který je znám svými větrnými mlýny. Foto: Vít Novák

Březohorští dobrovolní hasiči udržují přátelské vztahy s několika sbory v zahraničí. Spolupráce s hasiči v Hoornu je zatím nejdelší a nejtěsnější. Města Příbram a Hoorn uzavřela partnerství v roce 1992.

Prodloužený víkend na konci října využili březohorští hasiči k cestě za přáteli do nizozemského Hoornu v Severním Holandsku. Mezinárodní spolupráce využívají k prohloubení znalostí a rozšíření zkušeností na poli požární ochrany. Sedm členů výpravy vyrazilo dopoledne ve státní svátek z pražského letiště do Amsterdamu. Tam pohodlně přestoupili na přímý vlak do Hoornu. Na nádraží už na hasiče čekali jejich holandští kolegové. Českým hasičům pomohli s transportem zavazadel, ale hlavně s převozem do půjčovny bicyklů. V Nizozemsku je zcela normální cestování na kole a města jsou tomu dobře přizpůsobena. Po ubytování využili hasiči zbytek dne k projížďce po městě. 

Páteční program byl již nabitý. Ráno hasiči nasedli na vlak do Almere. Tam je čekala tříhodinová návštěva muzea PIT Veiligheidsmuseum s výstavou holandské policejní a hasičské historie. Odpoledne se vypravili do města Zaandam, které je známé svými větrnými mlýny, (místy až kýčovitými) zelenými domy a jako předloha mnoha Monetových obrazů. Zaanse museum nabídlo náhled do historie regionu a repliku továrny na sušenky. Obloha se odpoledne zatáhla a hasiči vyrazili vlakem zpět do Hoornu. Na centrální hasičské stanici v Nieuwe Wal prohlédli garáže, kompletní zázemí, výbavu, oblečení, vedli diskuze o taktice zásahů a sdíleli zkušenosti z historických událostí. Večer se setkali se zástupci pracovní skupiny pro spolupráci mezi městy Příbram a Hoorn. 

Na sobotu si naplánovali celodenní cestu parním vlakem a lodí z Hoornu přes Medemblik do města Enkhuizen. Spolek fanoušků železnice zde provozuje železniční trať, která by dnes již jinak neexistovala. Obrovským překvapením cesty bylo setkání s vedoucím vlaku – rodákem z Vídně s českými předky. V neděli dopoledne se hasiči rozloučili se svými kolegy a odjeli do Amsterdamu. Po krátké procházce městem pokračovali na letiště a zpět do vlasti. 

Akce byla realizována za finanční podpory města Příbram. Hasiči se neviděli naposledy, další setkání se uskuteční v září 2022 na Svaté Hoře v Příbrami. 

Vít Novák, Sbor dobrovolných hasičů Březové Hory

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne