Slider

Gymnázium slaví 150 let: prohlídka školy, výstava, publikace a další akce

Školství | Říjen 2021

Škola a její okolí v 60. letech 20. století. Foto: Gymnázium Příbram

Školní rok 2021–2022 se ponese v duchu připomínání 150. výročí příbramského gymnázia. Začátek oslav připadá na víkend 2. a 3. října letošního roku. 


První říjnový víkend bude mezi 10.00 a 16.00 otevřena současná budova gymnázia v ulici Legionářů, ale návštěvníci budou moct zavítat i do historických budov v Jiráskových sadech, dnešní SZŠ a VOŠ Příbram a ZŠ Jiráskovy sady. 

Gymnázium zve absolventy, studenty, jejich blízké a širokou veřejnost k návštěvě. V současné budově školy bude otevřena výstava připomínající dějiny školy od roku 1871 s důrazem na historii současné budovy, v níž gymnázium sídlí od roku 1958. Návštěvníci se budou moct setkat jak se současnými pedagogy, tak zejména v sobotu dopoledne i s bývalými pedagogy školy a prohlédnout si gymnázium doslova od základů (školní klub v místě bývalé kotelny či kryty civilní ochrany) až po půdu (dvě patra půdní vestavby). Výstava bude přístupná od 2. října až do vánočních prázdnin. 

U příležitosti výročí vycházejí i dvě publikace. Almanach Gymnázia Příbram 1871–2021 obsahuje vzpomínky absolventů gymnázia, ale i bývalých ředitelů, pedagogů a v neposlední řadě také příspěvky současných studentů a přání členů pedagogického sboru. Almanach je doplněn bohatým obrazovým materiálem. Druhá publikace Gymnázium Příbram 2021 představuje především současné gymnázium: možnosti studia, volnočasové aktivity, projekty, ale vrací se také do historie či k významným osobnostem, které usedaly do lavic školy. I tato kniha obsahuje bohatou fotodokumentaci a je doplněna ukázkami studentských prací především z distanční výuky. U příležitosti výročí škola také zveřejňuje nejstarší kroniku gymnázia z let 1871–1920, kterou do elektronické podoby, v níž je k dispozici na webu gympb.cz/kronika, přepsali členové školní televize. 

Nedílnou součást oslav tvoří příspěvky školní televize GymTV. Na zmíněný víkend připravuje speciál ke 150 letům gymnázia a v průběhu celého školního roku bude výročí připomínat sérií rozhovorů s bývalými pedagogy školy a vybranými pasážemi z kroniky gymnázia – vše na gymtv.pb.cz

Pro ty, kteří si současnou budovu chtějí užít v klidnější atmosféře, škola nabízí možnost rezervovat si návštěvu gymnázia kdykoliv v průběhu konání výstavy, tedy až do vánočních prázdnin. Skupiny absolventů se tu tak například mohou setkat v rámci třídních srazů.  

Veškeré informace o výročí a dalších akcích s ním spojených, videa či rezervační formuláře jsou na webových stránkách školy gympb.cz/150

Josef Fryš, Gymnázium Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne