Slider

Galerie představuje maffisty, virtuální Ernestinum i plastiky Jiřího Kobra

Kultura | Únor 2024

Vojtěch Radakulan s brýlemi na virtuální realitu, které přiblíží, jak mohla část Zámečku-Ernestina vypadat ve středověku. V pozadí je vidět instalace Dveře, kterou pro gotický arkýř vytvořil Jiří Kobr. Foto: Galerie Františka Drtikola

Do konce února má příbramská Galerie Františka Drtikola na programu tři zajímavé výstavy – o Maffii a jejím ztvárnění na fotografiích Františka Drtikola, Ernestinu ve virtuální realitě Vojtěcha Radakulana a kolorovaných dřevěných plastikách Jiřího Kobra. Připraven je také doprovodný program pro školy.

 

V Galerii Františka Drtikola Příbram lze aktuálně navštívit tři výstavby. Do 11. února poběží výstava František Drtikol – Maffie. Obsahuje portréty členů odbojové skupiny z dob Rakouska-Uherska. Maffie (Karel Kramář, Edvard Beneš, Alois Rašín, T.G. Masaryk…) představovala hlavní strukturu tuzemského odboje za Velké války. Její aktéry ateliér Drtikol a spol. zpodobnil v podobě reprezentativních portrétů. Výstavu originálů datovaných rokem 1921 a dalších portrétů maffistů doplňují faksimile policejních fotografií členů Maffie a dokumentů z doby jejich protistátní činnosti. 

Do 25. února lze navštívit výstavu Vojtěcha Radakulana nazvanou Ernestinum ve virtuální realitě. Jde o interdisciplinární projekt na pomezí historie, výtvarného umění, architektury a virtuální reality. Jádro patrně nejstarší světské budovy v Příbrami lze zažít v podobě z období vrcholného středověku. Mluvící artefakty v digitální adaptaci zprostředkují předměty a dobu zakladatele stavby, arcibiskupa pražského Arnošta z Pardubic. Interiér tvrze ve virtuální realitě vytvořil na základě odborných podkladů Věry Smolové a Michala Profanta Vojtěch Radakulan. Součástí je také řezbářsko sochařská instalace Dveře, kterou připravil Jiří Kobr. 

Jiří Kobr má do 25. února v Zámečku-Ernestinu také svou výstavu nazvanou Ještě. Jde o kolorované dřevěné plastiky vycházející z křesťanské ikonografie spolu s barevnými dřevoryty na papíře či plátně. Jiří Kobr patří k umělcům, stojícím jemně stranou výtvarného provozu, přitom jeho práce jsou výjimečné jak z hlediska řemeslného provedení, tak i schopností aktualizovat živě základní témata křesťanské kultury. 

Na únor je připravený také doprovodný program pro školy. Osmého února se uskuteční akce Martina Kubáta a Jana Freiberga nazvaná Maffie na polaroidu. Žáci se vyfotí podle reprezentativních portrétů Františka Drtikola jako T. G. Masaryk a odnesou si domů vlastní portrét na polaroidu. V úterý 20. února bude mít Věra Smolová přednášku o Arnoštovi z Pardubic, která se bude vztahovat k výstavě Ernestinum ve virtuální realitě. Přednáška je rovněž určená pro střední a základní školy. Účast na obou zmíněných akcích je třeba rezervovat na e-mailu galeriedrtikol@gmail.com nebo na čísle 771 122 581. 

Kromě výstav mohou návštěvníci zhlédnout také stálé expozice o životě a díle příbramského rodáka Františka Drtikola nebo se nechat unést virtuální realitou v Měkké aréně, kterou před třemi lety vytvořil Vojtěch Radakulan. 

Galerie Františka Drtikola

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne