Slider

Galavečer pro nejlepší sportovce se vrátil ve velkém stylu

Život v Příbrami | Květen 2023

Nejlepším sportovcem Příbramska za rok 2022 se stal Jan Hradecký. Foto: Luboš Toman

Ve středu 29. března si v zaplněném Estrádním sále Divadla A. Dvořáka převzali ceny nejlepší sportovci a kolektivy za rok 2022. Galavečer se pod organizací města Příbram ve spolupráci s Českou unií sportu vrátil po dlouhých osmi letech. Sportovci byli oceněni v osmi kategoriích, do Síně slávy byl pak uveden sokol František Beran.

 

Sportovní kluby nominovaly dohromady 40 sportovců a 13 družstev, divokou kartu fanoušků obdrželi tři sportovci. Nominační proces probíhal prvních 14 dnů v únoru, kdy byly osloveny všechny sportovní organizace v okrese Příbram. Každý klub zpravidla vyslal do ankety svoje nejlepší sportovce. Hodnoticí komise byla složena ze všech zástupců sportovních klubů, kteří nominovali své sportovce s pravidlem, že nemohli hlasovat pro svého svěřence či nominovaného. Z tohoto bodování vzniklo konečné pořadí v jednotlivých kategoriích. Samostatnou kategorií pak byla cena fanoušků, ve které hlasovala široká veřejnost prostřednictvím webového portálu mediálního partnera pribram.cz. V tomto případě se ukázala síla mládí a sociálních sítích, svoje hlasy zde odeslalo více než 5000 hlasujících. To jen dokazuje, jaký byl o vyhlášení nebývalý zájem.

Celým večerem provázala moderátorská dvojice Petra Staňová a Marcel Forejt. Galavečer se nesl ve velmi přátelské a uvolněné atmosféře a nabídl řadu zajímavých rozhovorů nejen o sportu. Mezi předávajícími byla kromě zástupců vedení města, partnerů i celá řada sportovních osobností příbramského sportu.

 

Nejlepší sportovec: Jan Hradecký

Tělocvikář ze Základní školy Školní, který v roce 2022 zdolal jeden z nejtěžších závodů na světě, norského Norsemana, kde zaznamenal nejlepší český čas v historii závodu. Nejprve uplaval náročných 3,8 km v třináctistupňové vodě, poté 180 km na kole průměrnou rychlostí 32 km/hod. a nakonec běh 42,2 km, kdy na posledních 17 km nastoupali běžci 1850 výškových metrů.

 

Největší talent: Tereza Bodnárová

Dvacetiletá příbramská judistka již dávno přerostla republikovou úroveň a řadu let vozí medaile z mezinárodních akcí. V loňském roce zazářila na 9. místě na MS v Ekvádoru. Na Evropském poháru juniorů U21 v italském Lignanu vybojovala bronz. Další příbramská olympijská naděje po Ireně Gillarové, která má reálnou šanci startovat v roce 2024 na Olympijských hrách v Paříži.

 

Nejlepší kolektiv mládeže: VK Eurositex Příbram

Mladí kocouři se v květnu loňského roku probojovali do závěrečného turnaje volejbalové extraligy juniorů, kde trochu nečekaně prohráli v semifinále s Frýdkem-Místkem a skončili v konečném pořadí čtvrtí. Příbram přesto potvrdila příslušnost k absolutní špičce českého mládežnického volejbalu.

 

Nejlepší kolektiv dospělých: VK Eurositex Příbram

Tradiční účastník volejbalové extraligy poskládal před sezonou 2021/2022 výborný tým. Po konci základní části se kocouři radovali ze skvělého třetího místa. Ve čtvrtfinále play-off trochu nečekaně vypadli s papírově slabším Aerem Odolena Voda, ale konečné páté místo v extralize bylo i tak velmi dobrým počinem.

 

Nejlepší trenér: Marek Nikl a Tomáš Zápotočný

Strůjci úspěchu FK Viagem Příbram v sezoně 2022/2023. Pod vedením této trenérské dvojice je FK Viagem Příbram možná trochu překvapivě na prvním místě druhé ligy a bojuje opět o návrat do nejvyšší fotbalové soutěže. Trenérská dvojice již od jara působí v prvoligových Českých Budějovicích, přesto je jejich kredit nezpochybnitelný.

 

Nejlepší odchovanec: Antonín Barák

Jméno jasně spojené s příbramským sportem. Antonín Barák ml. působí již sedm let v italské nejvyšší soutěži. V roce 2022 přestoupil z italské Verony do Fiorentiny, kde hraje současně evropské poháry a pravidelně se objevuje v základní sestavě reprezentace. V roce 2022 se mu podařilo v italské Serii A zaznamenat hattrick, a stal se tak teprve druhým českým fotbalistou (po Tomáši Skuhravém), kterému se tento kousek povedl.

 

Cena fanoušků mediálního partnera pribram.cz: Viktorie Křivová

Aktuálně největší talent Bruslařského klubu Příbram. Pravidelně sbírá pódiová umístění v rámci Českého poháru. V ceně fanoušků mediálního partnera, kde svoje hlasy odevzdalo přes 5000 hlasujících, nasbírala nejvyšší počet hlasů.

 

Uvedení do Síně slávy: František Beran

Narodil se 5. května 1948 ve vesničce poblíž Mimoně. Jak sami uvádějí, příbramští sokolové jej poznali v roce 1968 jako „mladého vlasatého muže zapáleného pro sportovní gymnastiku“. Když přišel po vojně do Příbrami, byl jako jediný ze cvičitelů vybaven teoretickými i praktickými gymnastickými zkušenostmi. V tělocvičně jej můžete vidět třikrát čtyřikrát v týdnu po třech a více hodinách. V rámci TeamGymu se věnuje i děvčatům, a to zvláště při přeskoku a akrobacii. V této disciplíně dosahují členové příbramského Sokola významných úspěchů, a to jak v České republice v otevřených soutěžích, tak i v zahraničí. Za 54 let chodily do jeho hodin ne stovky, ale tisíce příbramských dětí. Současně je také župním náčelníkem Jungmannovy župy.

 

Handicapovaní sportovci:

Jan Tománek. Cyklista a paratriatlonista, který slavil svůj největší úspěch na mistrovství světa 70.3 Ironman World Championship St. George, kde vybojoval titul mistra světa, současný mistr Evropy z Bilbaa.

Šimon Bambas. Volejbalista, který na letní deaflympijské hrách v Brazílii vybojovali 5. místo v beach volejbalu ve dvojici s Janem Žídkem, 1. místo vybojoval i na ME neslyšících v Rakousku.

 

Jan Hadraba
manažer sportu

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne