Slider

Freiberg: Město stříbra, hora svobody

Partnerská města | Březen 2021

Freiberg má bohatou hornickou minulost. Foto (4x): město Freiberg

Partnerství mezi Příbramí a Freibergem vzniklo 26. června 1999 podpisem smlouvy mezi příbramským starostou Josefem Vackem a Konradem Heinzem (1943–2020), který ve Freibergu starostoval v období 1997–2001.

Vzniku Freibergu v roce 1168 prý nahrála náhoda, když tehdejší vozkové na své cestě do Prahy objevili kousek stříbra v chodbě zemědělské vesnice Christiansdorf. Nález stříbrné rudy velmi rychle směřoval k založení hornické osady. Zpráva o existenci „Berg frey“ (svobodné hory) prý vedla ke vzniku pozdějšího hornického města Freiberg. Rozkvět sídla byl podporován zejména markrabětem Otto von Meißen (Otou Míšeňským), jenž měl velký finanční zájem na rozvoji hornictví. „Glück auf“ (Zdař bůh) – tak se zdraví Freiberští dodnes. Kdysi byl tento pozdrav spojován s nadějí nalezení cenného stříbra a šťastného návratu domů z hlubin hory. Dnes pozdrav svědčí spíše o hrdosti a pýše zdejších obyvatel a jejich lásce ke svému městu stříbra. 

Tvář Freibergu je více než 800 let utvářena bohatstvím a leskem hornictví, jež stříbrné doly Sasku přinášely. Všude zanechávaly stopy. Jsou jak viditelné, tak slyšitelné při tradičních hornických slavnostech, parádách nebo na hornických vánočních trzích, můžeme je zaznamenat v městském či hornickém muzeu nebo při vstupu do stříbrných dolů. Také jedinečný zvuk zdejších světoznámých varhan Gottfrieda Silbermanna láká do Freibergu hudebníky z celého světa.

 

Brána do Krušných hor

Freiberg leží v centrálním Sasku na úpatí Krušných hor. Díky své poloze se pro rodiny s dětmi, aktivní turisty, sportovce či kulturně zaměřené rekreanty stává nejen cílem výletů, ale i výchozím místem k poznávání nejkrásnějších míst Saska – např. Drážďan, Míšně, Lipska nebo Krušných hor. Freiberg je hlavním městem a sídlem okresu Střední Sasko, který vznikl v roce 2008 spojením bývalých okresů Döbeln, Mittweida a Freiberg. Region patří k hospodářsky nejsilnějším oblastem této spolkové země. Město má strategickou polohu – nedaleko Lipska, necelých 40 km od hlavního města Saska Drážďan a také průmyslového sídla Chemnitz, se kterými je propojeno výbornou infrastrukturou a nadregionální dopravní sítí. 

Na základě geografické polohy se Freiberg označuje jako Brána Krušných hor. Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří patří od roku 2019 k památkám světového dědictví UNESCO. Freiberg disponuje širokou sítí cyklostezek i turistických cest, dále četnými památkami, jež stojí za pozornost. V zimní sezoně jsou atraktivní zejména lyžařské areály a síť běžeckých tras. Nezapomenutelná je atmosféra Freiberských vánočních trhů.

 

Sídlo vědy a hospodářství

Kdo dnes hledá v nových spolkových zemích vzkvétající region, nemůže přehlédnout právě Freiberg. Tři desetiletí po sjednocení Německa se etabloval jako vzkvétající místo vědy, výzkumu a hospodářství. Co bylo kdysi pro Freiberg stříbro, je dnes křemík. Více než půl století odborné kompetence výroby elektrotechnických materiálů položilo pevný základ pro světový výzkum a výrobu polovodičů. Freiberg jde vstříc stále stoupajícím požadavkům optiky a mikroelektroniky a vyváží produkty do celého světa. Kromě toho se zabývá také inovativními technologickými otázkami v oblasti životního prostředí a získáváním šetrné energie ze slunce, větru nebo geotermálních zdrojů. Pevné pilíře místního hospodářství tvoří recyklace a zpracování odpadu.

Bohatá historie vzdělávání

Ve Freibergu sídlí Technická univerzita Báňská akademie (Bergakademie), která se zabývá výzkumem nerostných surovin a zdrojů. Na této nejstarší báňské univerzitě světa studovaly a vyučovaly slavné osobnosti světové vědy jako A. v. Humboldt, A. G. Werner nebo M. W. Lomonossow. Univerzita s více než 5000 studenty je dnes nejdůležitější vzdělávací institucí města. Nabízí veřejnosti všeobecné studium pro mladé nebo pořádá noc vědy a hospodářství pro všechny věkové kategorie. 

V oblasti vzdělávání je město Freiberg zřizovatelem jeslí, školek, volnočasových zařízení pro děti, mateřského centra a dětských skupin, které se starají o děti od útlého věku. Velmi pestrá je i nabídka základních a středních škol. Freiberská škola Geschwister-Scholl-Gymnasium reprezentuje nejstarší humanitní gymnázium Saska a v roce 2015 oslavilo 500. výročí svého založení. Uvnitř se nachází přes 450 let stará knihovna Andreas-Möller-Bibliothek, která představuje stejně jako Saský hornický archiv v zámku Freudenstein jedinečný historický poklad s autentickými svědectvími minulých století. Moderní vědecká literatura a beletristika je pak uložena v Univerzitní a Městské knihovně. Širokou nabídku vzdělávání ve Freibergu doplňují i hudební školy, univerzita třetího věku a četné výchovné a vzdělávací spolky.

 

Umění a kultura na základech báňské tradice

Technologické mistrovství freiberských horníků a hutníků po staletí vytvářelo předpoklady pro rozvoj evropského báňského umění. Hornictví vtisklo lidem nejen sounáležitost, ale především objevitelského ducha a podnikavost, která freiberským občanům přináší blahobyt dodnes. Toto je zřejmé již při procházce malebně zrestaurovaným středověkým jádrem města i při pohledu na prosperující průmyslové objekty. 

Odedávna k městu patří také umění a kultura na vysoké úrovni. Tradice a moderna se zde snoubí v působivé kulturní mnohotvárnosti. Sahá od kouzelných tónů slavných Silbermannových varhan přes divadelní vystoupení nejstaršího městského divadla světa, koncerty Středosaské filharmonie až k renomovaným Freiberským jazzovým dnům s mezinárodním obsazením. Dále ve městě existuje mnoho různých spolků, ochotnických souborů a dalších organizací a pořadatelů, kteří se starají o každodenní kulturní oživení města.

 

Detaily o Freibergu hledejte na webu freiberg.de

 

Život ve Freibergu

Město Freiberg čítá okolo 40 000 obyvatel, leží v srdci Saska na úpatí Krušných hor, má plochu 48 369 km² a hustotu obyvatelstva 847 obyvatel/km². Nadmořská výška dosahuje 360–440 m n. m., centrum města leží ve výšce 398 m n. m. Freiberg je sídlem hospodářství s tradicí a inovací, které může být příkladem úspěšné strukturální proměny hornického a hutnického města na centrum technologií. Atraktivní oblasti řemesla, rozmanitost odvětví a početná renomovaná výzkumná zařízení přitahují podnikatele a pracovní sílu.

Do Freibergu dojíždí denně kolem 12 000 lidí. Po dálnicích A4 a A14 jsou snadno dosažitelné saské metropole Drážďany a Lipsko s mezinárodními letišti. Freiberg je vzdálen jen 35 km od českých hranic a tvoří bránu do východní Evropy. V oblastech vědy a hospodářství, ale také kultury a sociálního života pěstují město, podnikatelé i instituce čilé mezinárodní vztahy. Freiberg představuje okresní město regionu Střední Sasko s 303 000 obyvateli. Jako hlavní správní sídlo je zároveň úředním správním centrem pro 53 obcí.

 Součást světového dědictví UNESCO

Od roku 2019 je Freiberg součástí světového dědictví UNESCO jako Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří. Díky svému malebně restaurovanému centru patří k nejkrásnějším městům Saska. Více než 800letá historie byla vždy spojena s bohatstvím a leskem hornictví – těžby stříbra v Sasku. Navštívit můžete Hornické muzeum, Výstavu minerálů „terramineralia“, Stříbrný důl nebo světově proslulé Silbermannovy varhany v katedrále Panny Marie. Hornické tradice ožívají při hornických slavnostech, parádách i o Vánocích na originálních krušnohorských vánočních trzích. Na tzv. zážitkových prohlídkách města se dozvíte o freiberských osobnostech a specialitách.

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne