Slider

Energie v Příbrami: Proud investic i budoucích výzev

Hospodaření města | Srpen, září 2021

Město Příbram jako velký odběratel nakupuje elektřinu nebo plyn na burze, kde si může zajistit optimální ceny.

Nejen v České republice sílí přesvědčení, že energetika musí projít zásadní transformací s cílem omezit negativní dopady na klima a životní prostředí. Současně se však společnost neobejde bez dostatečného a stabilního zdroje energií. Kde Příbram a její organizace nakupují elektřinu, plyn či teplo? Jaké investice v energetické oblasti probíhají nebo se chystají? Jak Příbram snižuje spotřebu energií a zvyšuje energetickou účinnost? A jaké energetické výzvy stojí před městy do budoucna?

 

Město Příbram jako velký odběratel nakupuje elektřinu nebo plyn na burze, kde si může zajistit optimální ceny. „Povinnost nakupovat energie co nejhospodárněji nám ukládá zákon,“ řekl Jakub Sladký z Odboru práva a veřejných zakázek. Příbram aktuálně využívá burzu PXE (dříve Energetická burza Praha), která současně funguje jako makléř. Dodávky energií se soutěží většinou na dva roky dopředu s postupnou fixací ceny, zpravidla na jeden rok. „Výrazně dopředu to nejde, protože ani samotní dodavatelé energií nevědí, jak bude cena vypadat za dva nebo tři roky,“ vysvětlil Jakub Sladký. Tímto způsobem město nakupuje elektřinu a plyn pro své budovy, školy a příspěvkové organizace.

 

Desítky milionů korun do distribuce elektřiny a plynu

V samotné Příbrami jsou elektřina a plyn rozváděny díky distribučním soustavám, které provozují dvě společnosti – ČEZ Distribuce pro elektřinu a GasNet pro plyn. Na stabilitu, kvalitu a bezpečnost dodávek má přímý vliv to, v jakém stavu se distribuční soustava nachází a jak intenzivně firmy investují.  

Aktuální investice společnosti ČEZ Distribuce se pohybují v řádech desítek milionů korun. Od minulého roku probíhá obnova transformovny v blízkosti Brodu. Nejdříve přišlo na demolice několika nevyužívaných a chátrajících objektů včetně 18metrového objektu bývalé trafodílny. V letošním roce by měla být dokončena technická část a na příští rok se plánují další demolice a terénní úpravy. „Rekonstrukce transformovny 110/22 kilovoltů zlepší kvalitu dodávky elektrické energie pro celou Příbram, omezí výpadky a umožní rychlejší reakce na případné poruchy,“ informovala Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ. 

Firma letos zahájila také výměnu vedení a podpěrných bodů s předpokládaným ukončením v příštím roce. Jedná se o rekonstrukce venkovního vysokonapěťového vedení 22 kV okolo města Příbram včetně navýšení průřezu. Tato investice by měla přispět ke zlepšení kvality dodávek elektrické energie v Příbrami a zajistit navyšování stávajících odběrů a připojování nových odběrných míst. V letošním roce by měla být dokončena výměna starých kabelů vysokého napětí 22 kV v blízkosti Kauflandu. „Cílem je snížit poruchovost tohoto vedení, zlepšit zálohování odběrů a umožnit připojení nových odběratelů,“ uvedla Soňa Holingerová. Dále se pro jednotlivé části nebo ulice města připravují a v některých případech už realizují rekonstrukce venkovního nízkonapěťového vedení 0,4 kV do kabelového vedení a výměna starého a poruchového kabelového nízkonapěťového vedení 0,4 kV. „To umožní zlepšení kvality a napěťových poměrů v daných částech Příbrami,“ vysvětlila Soňa Holingerová.  

Společnost GasNet (dříve skupina innogy v ČR, resp. RWE; od října 2020 je 100% vlastníkem sdružení investorů pod vedením Macquarie Infrastructure and Real Assets) chystá v roce 2023 v Příbrami provést rekonstrukce plynovodů v celkové investiční hodnotě přibližně 20 milionů korun. „Tyto rekonstrukce jsou nutné pro zajištění spolehlivých a bezpečných dodávek zemního plynu pro obyvatele Příbrami. Jsou naplánované v Jiráskových sadech, v ulici pod Šachtami a v několika sousedních ulicích. V současné době probíhá projektová příprava,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Pavel Zajíc.

 

Teplárna spoléhá na štěpku a chystá další investice

Významným dodavatelem energií – tepla a páry – je příbramská teplárna. Ve společnosti, která se nyní jmenuje Energo Příbram, se v posledních třech letech uskutečnily velké změny. Teprve v roce 2019 byl uzavřen čtvrtstoletí trvající privatizační a následně insolvenční příběh tohoto klíčového příbramského podniku. Po rozpletení všech právních kliček (podrobnosti v Kahanu 2/2019) Příbram prodala svou část distribuční soustavy. Novými majiteli jsou nyní společnosti Natland a Maidavale. V předzvěsti očekávaných změn v teplárenství, které souvisejí se zpřísňujícími ekologickými limity, se nový provozovatel rozhodl pro kompletní přeměnu palivového hospodářství. Z původního uhlí se v loňském roce přešlo na spalování dřevní štěpky. Teplárna má nyní dva kotle s instalovaným výkonem 138 MW a současně v rámci kogenerace produkuje elektrickou energii s výkonem 40 MW. Firma spravuje také vlastní parní, horkovodní či teplovodní potrubí a některé výměníkové stanice. Celkové investice realizované v průběhu posledních dvou let převýšily částku 150 milionů korun. „Chystáme další investice zaměřené na zvyšování komfortu zákazníků, což se týká zkrácení odstávek či kvality servisu. Budeme také obnovovat další části centrálního zdroje vytápění,“ přiblížila Radka Maurová, tisková mluvčí Energo Příbram.  

V topné sezoně příbramská teplárna spaluje výhradně dřevní štěpku. „V krátkém letním období se ještě využívá plyn, který plánujeme v budoucnu nahradit a nechat ho pouze jako naprosto záložní palivo pro nepředvídatelné situace,“ uvedla Radka Maurová. Energo Příbram má nyní dlouhodobé smlouvy vždy s alespoň pěti dodavateli dřevní štěpky, kteří působí v regionu. Jen v minulé topné sezoně teplárna spálila 40 000 tun štěpky.  

V současnosti podnik zásobuje teplem, párou nebo elektřinou přibližně 10 000 domácností v Příbrami a dále dva průmyslové závody, zdravotnická zařízení, školy a obchodní centra. Zejména v období vlastnických změn a ohlášených investičních záměrů se některá bytová společenství rozhodla – v obavě ze zvýšených cen či potíží s dodávkami – přejít na vlastní plynové kotelny. Podle tiskové mluvčí teplárny tento trend již ustal: „S rychle rostoucími cenami plynu a veškerých stavebních, projektových a servisních prací je počet zájemců o odpojování minimální. Komfort bezúdržbovosti při vytápění z centrálního zdroje je také velkým argumentem v momentě, kdy společenství vlastníků jednotek uvažují o změnách.“ Při dotazu na předpokládané ceny pro topnou sezonu 2021/2022 nemá firma zatím jasnou odpověď. Podle mluvčí zatím přetrvávají neznámé jako např. reakce státních a dalších orgánů na potenciální podzimní vlnu covidu, růst inflace nebo všeobecně cen vstupů.

 

LED lampy sníží spotřebu elektřiny o 70 %

Do své energetické infrastruktury v podobě nových spotřebičů nebo energetických úspor investuje i samotné město. Za poslední dobu lze zmínit několik akcí. V roce 2018 se uskutečnila kompletní výměna osvětlení velké haly zimního stadionu, kdy bylo vyměněno 60 světel za přibližně 1,8 milionu korun. O rok později se podobná výměna týkala osvětlení v malé hale zimního stadionu. Padesát nových světel vyšlo na zhruba 550 000 korun. Lepší světelný výkon a rovněž výraznější úspory přinášejí investice v rámci veřejného osvětlení města. „Instalují se LED svítidla, která mají výrazně nižší spotřebu než původní výbojková,“ řekl Pavel Bureš, vedoucí oddělení přípravy a realizace projektů Městského úřadu Příbram. Připomněl, že v tomto roce by se měla uskutečnit výměna 316 svítidel veřejného osvětlení v páteřních městských ulicích Evropská, Rožmitálská, Husova či Školní. Nyní je vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele s projektovanými náklady téměř 3,35 milionu korun. V rámci programu Efekt II, který spravuje ministerstvo průmyslu a obchodu, by Příbram měla čerpat 50% dotaci. 

Výměna bude mít výrazný enviromentální i ekonomický dopad, protože se předpokládá 70% úspora elektřiny. Jde o významné úspory, protože například podle zpracovatelů nedávno zveřejněného dokumentu Pasport veřejného osvětlení města Příbram obecně až 40 % nákladů na elektrickou energii v rozpočtu obcí připadá právě na veřejné osvětlení. Na okraj tohoto tématu uveďme, že Příbram si nechává zpracovat také generel veřejného osvětlení, který by měl obsahovat nejen analytickou a popisnou část, ale také návrhovou. Tento strategický dokument naznačí, jakým směrem se při rozšiřování, obnově a správě osvětlení vydat dál. A že to není jednoduchý úkol, dokládá jen pár čísel z již zmiňované pasportizace: Veřejné osvětlení Příbrami čítá téměř 4500 světelných bodů, skoro 4000 stožárů, zhruba 80 typů svítidel, 70 rozvaděčů, 135 kilometrů nadzemního nebo podzemního vedení a celkový příkon soustavy odpovídá více než 560 kW.

 

Mnoho městských budov je už zatepleno

S energetikou souvisí zateplení budov. V minulém programovacím období Evropské unie Příbram využívala desítky milionů korun podpory právě na tento typ zhodnocení staveb. „Přibližně od roku 2011 proběhlo zateplení téměř všech objektů základních a mateřských škol, dětských skupin a rehabilitačního stacionáře či azylového domu,“ připomněl Pavel Bureš. V nynějším období již není zateplení natolik podporováno (a mnoho budov už ostatně zatepleno bylo), a tak se realizují spíše jednotlivé projekty. Z poslední doby zmiňme zateplení tzv. Špalíčku na rohu Milínské a Špitálské ulice. K úsporám je třeba dodat, že každoročně dochází také k výměně dosluhujících plynových kotlů, které jsou nahrazovány novými kondenzačními jednotkami, jež se vyznačují nižší spotřebou plynu.

 

S obnovitelnými zdroji zatím na začátku

Město si pozvolna začíná „oťukávat“ také obnovitelné zdroje energie. V současnosti se připravuje pilotní projekt v ZŠ Bratří Čapků, který zahrnuje nejen rekuperaci vzduchu ve třídách, ale součástí má být i fotovoltaika na střeše. „Pokud se naplní všechny předpoklady, mělo by se poté postupovat i na jiných školách nebo veřejných budovách,“ vysvětlil Jan Novotný z Odboru řízení projektů a dotací. „Realizace by mohla proběhnout v roce 2022, rozhodujícím kritériem zřejmě bude, zda získáme dotaci, či nikoliv. Předpokládané náklady činí 12 milionů korun, dotace zhruba 70 procent,“ podotkl Pavel Bureš.  

Atraktivní oblastí je také chytré měření (smart metering) spotřeb energií. „Digitalizace je cestou, kterou bychom se rádi vydali. Pomocí chytrého měření lze získat zajímavé výsledky pro budoucí energetickou strategii města,“ řekl Jan Novotný a dodal: „Současně tak lze zjistit například havárie nebo nehospodárné nakládání s energiemi.“ Nicméně v současnosti město zatím systém dálkových odečtů a vyhodnocení získaných dat neprovozuje.  

Již zmiňovaný generel pro veřejné osvětlení by měl řešit také možnosti potenciálního dobíjení elektromobilů buď přímo v rámci infrastruktury veřejného osvětlení, nebo samostatných dobíjecích bodů. Nyní lze dobít elektromobil například u čerpací stanice v Evropské nebo u Pivovaru Podlesí. Své plány ohledně výstavby dobíjecích bodů ohlásily také některé obchodní řetězce. Samotné město zvažovalo vybudovat tři dobíjecí stanice na parkovišti na Flusárně, z tohoto plánu ale nakonec zřejmě sejde, protože dostane přednost ochrana zeleně.

 

Nový impuls od energetického manažera

Během léta město hledalo nového energetického manažera. Radnice si od nového člověka na této pozici (zatím na poloviční úvazek) slibuje, že v oblasti využití energií posune Příbram dále. Aby město vyhovělo od loňska platnému zákonu č. 3/2020 Sb., o hospodaření energií, bude muset nastavit systém energetického managementu, implementovat další úsporná opatření v souladu s energetickou koncepcí či důkladně vyhodnocovat spotřeby energií v budovách a zařízeních ve svém majetku. To vše bude úkolem nového energetického manažera, který se bude věnovat i přípravě podkladů pro burzy dodávek energií či koordinovat energetické projekty. Manažer by měl nastoupit v září.  

Budoucí energetické výzvy pro město i společnost jsou spojeny s mírněním projevů klimatické změny. Tento cíl povede k dalšímu tlaku v oblasti úspor na všech úrovních a současně širšímu nasazení obnovitelných zdrojů energie. České závazky v oblasti ochrany klimatu (po)vedou k investicím i jednotlivé firmy, bytová družstva či domácnosti. A jsou samozřejmě také obrovskou výzvou pro Příbram samotnou, která se do budoucna zřejmě nevyhne obnovitelným zdrojům energií (včetně například výstavby zařízení pro energetické využití odpadů), úsporným a digitalizačním projektům, monitoringu a optimalizaci spotřeb energií a také osvětě obyvatelstva.  

Stanislav D. Břeň

 

Budoucí energetické výzvy pro města

Elektřina:

  • Snížení emisní stopy – legislativa EU
  • Komplexní energetické úspory na budovách
  • Nákup bezemisní energie 
  • Výstavba OZE na střechách v majetku města a na brownfieldech
  • Energetické komunity 
  • Elektromobilita – obměna vozového parku i výstavba dobíjecích stanic/hubů

 

Plyn:

  • Výzvou i příležitostí je transformace celého oboru teplárenství. Pro zachování efektivních systémů centrálního zásobování teplem a zároveň splnění emisních podmínek je nutné v mnoha případech kompletně upustit od spalování uhlí. Podle místních podmínek bude mezi základní zdroje v blízké budoucnosti patřit biomasa, odpady a velkou roli v tomto procesu bude hrát i plyn.

Zdroj: ČEZ Distribuce, GasNet

 

 

Tipy pro úsporu tepla a teplé vody

  • Nechte kolem radiátoru dostatek místa. 
  • Za radiátory dejte panely, které odrážejí teplo zpět do místnosti.
  • Ideální vlhkost vzduchu pro pocit tepla je cirka 50 %. Když je menší, pomůžou rostliny nebo zvlhčovače.
  • Na začátku topné sezony se připravte – termostatické ventily dejte naplno a odvzdušněte radiátory.
  • Větrejte dvakrát denně asi deset minut, nejlépe průvanem. Zavřete přitom termostatické ventily.
  • Chcete-li ušetřit peníze za teplou vodu, pořiďte si perlátor, který vodu smísí se vzduchem. Spotřebujete jí tak míň.
  • Pákové vodovodní baterie šetří proti klasickým kohoutkům teplou vodu.
  • Radiátory by měly být pod okny. Teplo se tam mísí se studeným vzduchem a cirkuluje.
  • V případě odjezdu mimo domov na více dní, omezte teplotu na 15 °C, pokud jedete na dovolenou, snižte teplotu na 12°C.
  • Řádně izolovaná okna a dveře mohou ušetřit až třetinu nákladů.
  • Koberce a běhouny zvyšují pocit tepla až o 2 °C.
  • Doma nepřetápějte. Každý stupeň Celsia navíc znamená o 6 % vyšší spotřebu energie.
  • Udržujte radiátory čisté. Prach může zvýšit spotřebu až o deset procent.
  • Zavírejte dveře do místností, které jsou méně vytopené.

Zdroj: Energo Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne