Slider

Dvořákův festival vstupuje do druhé poloviny

Kultura | Květen 2022

Česká filharmonie a sólista na housle Jiří Vodička. Foto: Martin Andrle

Dubnová část 53. ročníku Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram je již za námi a co nás čeká nyní? Bohatá nabídka, ze které si jistě vybere každý milovník klasické hudby, té takzvané vážné i té podstatně méně vážné.

 

V polovině května přicházejí na řadu koncerty laděné vysloveně májově: známé písně inspirované italskou Neapolí (Napolitan songs) v podání jednoho z největších talentů soudobé operní scény – barytonisty Jiřího Rajniše v doprovodu Napolitan Quartetu, které zazní v březnickém městském muzeu, a sólový koncert našeho nejznámějšího kytaristy Lubomíra Brabce, který pro svůj koncert v Domě Natura připravil program romantických skladeb. Výběr světových písní a gospelů zazní také na koncertě amerického sboru Morningside Choir v nádherném prostředí baziliky Minor na Svaté Hoře.  

Na programu festivalu ani letos nechybějí oblíbené projekty a cykly navazující na koncerty z minulých let. Benefiční koncert pro vilu Rusalku spojený s mimořádným otevřením vily Rusalky bude letos ve znamení souzvuku houslí Julie Svěcené a akordeonu Ladislava Horáka. Akordeon se ostatně na koncertech 53. ročníku objeví hned několikrát, a oslaví tak krásné dvousté výročí svého vzniku.  

Koncert laureátů se koná již tradičně 28. května, v den, kdy si připomínáme úmrtí Antonína Dvořáka III., Mistrova vnuka a skvělého člověka, spjatého od počátku s naším festivalem. Na koncertě vždy vystupují mladí nadějní pěvci, kteří získali ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži A. Dvořáka v Karlových Varech. Letos festival představí publiku sopranistku Magdalenu Heboussovou a barytonistu Daniela Kfelíře.  

Doprovodný program festivalu přináší operu pro děti v podání Národního divadla Brno. Děti se mohou těšit (po dvou letech odkladů) na Kocoura v botách od J. Temla. V pondělí 6. června v rámci Dne s Antonínem Dvořákem tradičně rozezní Příbram několik malých open air koncertů a do škol od mateřských až po gymnázia dorazí umělci se zajímavými projekty, otevírajícími dětem a mládeži okénko do světa klasické hudby. Pozdní odpoledne a večer pak budou patřit ansámblům partnerských měst – smyčcovému triu z německého Freibergu a následně sboru Coro Castele Penede - Nago z italského Valle di Ledro. 

Poslední dny festivalu vytvářejí opravdu velkolepé finále. Neděle 5. června bude patřit na nádvoří Svaté Hory Karlovarskému symfonickému orchestru, který pod vedením indického dirigenta Debashishe Chaudhuri završí několikaletý cyklus, věnovaný dílu Dvořákových žáků a následně žáků těchto žáků. Čeká nás Amerika po Dvořákovi, která vyvrcholí Gershwinovým famózním Američanem v Paříži. 

Poslední festivalový večer zavítá do příbramského divadla hvězda současné světové operní scény tenorista Petr Nekoranec, který vystoupí za doprovodu PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou Roberta Jindry v celé plejádě nádherných árií z oper W. A. Mozarta, G. Rossiniho, G. Donizettiho a Ch. Gounoda. Před samotným koncertem bude rovněž vyhlášen vítěz 7. ročníku Kompoziční soutěže, kterou festival pořádá, a své ocenění – Cenu města Příbrami – si převezme z rukou starosty města osobnost, která se významnou měrou zasloužila o rozvoj města a regionu. 

Albína Dědičík Houšková, Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne