Slider

Dvořákův festival se hlásí k Roku české hudby

Kultura | Březen 2024

Festival letos zavítá na více než desítku míst. Foto: HFAD

Pětapadesátý ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka se svojí koncepcí hlásí k Roku české hudby, ve kterém rezonují oslavy „kulatých“ výročí řady českých skladatelů v čele s Bedřichem Smetanou a Antonínem Dvořákem. Programová skladba je ale velice pestrá a zahrnuje díla českých i světových autorů od doby baroka až po současnost.

Během letošního ročníku festivalu nás čeká šestnáct klasických koncertů, vč. benefičního koncertu pro vilu Rusalku, dvě operní představení určená dětskému publiku a tradiční Den s AD, celodenní projekt kombinující koncertní vystoupení na nejrůznějších místech Příbrami s edukativními programy pro děti a mládež. Součástí festivalu je rovněž 9. ročník kompoziční soutěže pro skladatele do 40 let, 8. ročník výtvarné soutěže pro žáky prvního stupně ZŠ, velká poznávací hra na téma Roku české hudby a druhý ročník interpretačního semináře, letos s klavírním virtuosem Lukášem Klánským.

Na zahajovací koncert v podání unikátního orchestru Česká Sinfonietta, který pod taktovkou Radka Baboráka přednese mimo jiné několik částí Smetanovy Mé vlasti, naváže celá plejáda renomovaných umělců a ansámblů: famózní varhanice Katta, virtuosní sólisté – violistka Kristina Fialová, kontrabasista Indi Stivín, houslista Josef Špaček, klavírista Miroslava Sekera, klarinetistka Anna Paulová, harfistka Hedvika Mousa Bacha a řada dalších. Z Nizozemska zavítá do Příbrami osmdesátičlenný dechový orchestr, z Drážďan filharmonický sbor, z Vídně pak vynikající klavírní kvarteto Wiener Klavier Quartett s Petrem Popelkou nikoliv v dirigentské pozici, ale s kontrabasem v rukou. Ze Slovenska dorazí do Příbrami jedna z předních sopranistek Eva Hornyáková. 

Výběr je opravdu bohatý – od klasických koncertů po crossovery, od hudby současné po skladby barokního repertoáru. Stejně tak bohatý je i výběr míst konání. 

Koncerty se budou konat v Divadle A. Dvořáka Příbram, v kostelích sv. Jakuba a sv. Vojtěcha v Příbrami, v Galerii Františka Drtikola, v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbramě, na Zámku Dobříš, v Galerii města Březnice, v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Třebsku, v huti Barbora v Jincích a rovněž na nádvoří Svaté Hory. Nově zařazujeme mezi koncertní místa rovněž sál Špejcharu ve Hvožďanech. 

Detailní informace k jednotlivým koncertům naleznou zájemci na webu hfad.cz. Každý milovník klasické hudby si z nabídky festivalu jistě vybere a my se těšíme na další jaro strávené ve společnosti klasické hudby a všech milých návštěvníků koncertů. 

Albína Dědičík Houšková
Hudební festival Antonína Dvořáka

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne