Slider

Dvořákův festival po pandemii opět přilákal dospělé i děti

Kultura | Červenec - srpen 2022

Česká filharmonie a Jiří Vodička v příbramském divadle. Foto: Martin Andrle

Bilancování po skončení 53. ročníku Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram je určitě mnohem radostnější než ta, která jsem psala v minulých dvou letech. Po úplném zrušení festivalu v roce 2020 proběhla v roce 2021 většina připravovaných – a několikrát překládaných – koncertů, nicméně vzhledem k celkové „mezi-“ a „po-“ covidové situaci s návštěvností razantně menší, než na jakou jsme byli v posledních letech zvyklí (pravdou je, že mnoho festivalů se nemůže pochlubit návštěvností na hranici 95 %, které jsme dosahovali v letech těsně před covidem).

Doba se změnila, změnilo se v mnohém i chování a preference návštěvníků. O to víc je potěšující, že letošní ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram, který se naštěstí uskutečnil bez jakýchkoliv změn a přesunů, přivedl zpět do sálů i na doprovodné akce mnohem více diváků a návštěvnost opět vystoupala k příjemným více než 80 procentům.

 

Česká filharmonie po desetiletích v Příbrami

Reakce diváků na každý jednotlivý koncert byly více než pozitivní a jsou pro pořadatele tou nejlepší motivací do dalších let. Od excelentního úvodního koncertu v podání jednoho z nejlepších světových ansámblů v podobě České filharmonie přes koncerty virtuosů Jiřího Bárty, Terezie Fialové, Lubomíra Brabce, Julie Svěcené, Ladislava Horáka či Jiřího Rajniše až po fenomenální závěr v podobě galakoncertu nastupující hvězdy světových pódií Petra Nekorance v doprovodu PKF – Prague Philharmonia pod vedením dirigenta Roberta Jindry byl 53. ročník doslova nabitý skvělými hudebními výkony a programovou nabídkou, ve které si našel své každý milovník klasické hudby. 

Dětem po dvou letech odkladů konečně dorazil i slibovaný Kocour v botách – a čekání se opravdu vyplatilo. Operní inscenace Národního divadla Brno byla plnohodnotným představením s bohatou výpravou a nápaditou režií, o výborných pěveckých výkonech ani nemluvě. Je skvělé, že festival může dětem zprostředkovávat touto zábavnou cestou nahlédnutí do světa opery a klasické hudby. A dětem se zjevně tato cesta zamlouvá, o čemž svědčí nejen podvakrát naplněný sál příbramského divadla, ale také krásné reakce – a v neposlední řadě i obrovské množství obrázků, které děti v rámci výtvarné soutěže, vázané právě na pořady pro ně pořádané, posílají. Předsedou komise již 6. ročníku této soutěže je akademický malíř Ivan Bukovský, kterému rok od roku přibývá (v dobrém) práce, jelikož soutěžní příspěvky přicházejí ve velkém již z celé republiky. 

Operou a výtvarnou soutěží ale doprovodné akce pro děti zdaleka nekončí. Pro děti od mateřských škol až po gymnázia (tedy v tomto případě již pro mládež) je určeno také několik projektů, věnovaných hudebním nástrojům a interpretaci hudby, které v rámci Dne s Antonínem Dvořákem zavítaly i letos do příbramských školních zařízení. 

Široké veřejnosti byly určené open air koncerty v ulicích města či u nemocnice a letos výjimečně také Koncerty přátelství, na kterých vystoupily v kostele sv. Jakuba ansámbly z německého Freibergu a italského Valle di Ledro. 

Součástí koncertu skvělého amerického sboru Morningside Choir v bazilice na Svaté Hoře byla také světová premiéra vítězné skladby z kompoziční soutěže pro skladatele do 40 let, kterou festival letos již posedmé pořádal. Diváci tak měli možnost slyšet Toccatu pro velké varhany od Miroslava Baklíka v provedení autora. Příští rok se můžou těšit na smyčcový kvartet s názvem Islandská krajina od vítězky letošního ročníku Kateřiny Horké. Donátorkou soutěže je prapravnučka Antonína Dvořáka Markéta Dvořák Ghosh a předsedkyní odborné komise naše přední skladatelka Sylvie Bodorová.

 

Ať žije ročník padesátý čtvrtý

Že toho na jeden festival není zrovna málo? A to si jen připomeňme, že festival probíhá na řadě míst – v březnickém městském muzeu, v kostele v Třebsku, Památníku A. Dvořáka na Vysoké, na Svaté Hoře, v kostele sv. Jakuba, Galerii Františka Drtikola, Domě Natura či v příbramském Divadle A. Dvořáka. 

Tam všude se opět za necelý rok budeme setkávat s koncerty klasické hudby v podání virtuosních umělců. 53. ročník je úspěšně za námi – ať tedy žije ročník padesátý čtvrtý!

 

Albína Dědičík Houšková
Hudební festival A. Dvořáka Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne