Slider

Držme se... toho pozitivního

Úvodník | Říjen 2020

1. místostarosta Martin Buršík

Před sto lety, v říjnu 1920, zemřel tehdejší král Řecka Alexandr na infekci po útoku opicí. K moci se vrátil předchozí král Konstantin a jeho vláda brzy pokračovala ve válce s Tureckem, se kterým jen o pár měsíců dříve Řecko podepsalo mírovou smlouvu. Pozdější britský premiér Winston Churchill k těmto událostem trefně poznamenal, že čtvrt milionu lidí zahynulo vlivem jednoho kousnutí zdivočelého makaka.  

Po sto letech je celý svět v podobném stavu. Jedna nevinná, a dosud ne zcela objasněná událost v čínském Wu-chanu způsobila rozšíření nového typu koronaviru do téměř celého světa. Pandemie poznamenala zdravotnictví a podstatně se odrazila na stavu globální ekonomiky. Pomalu začínáme skládat účty a navracet se do „nového normálu“. Bývá tomu tak vždy, když si národ nebo celé lidstvo projde významnou společenskou nebo ekonomickou krizí. Jistým indikátorem návratu do normálu může být oznámení ministerstva financí z poloviny září tohoto roku. HDP Česka by letos mělo poklesnout o 6,6 procent, ale už příští rok by ekonomika měla růst o 3,9 procent.

V našem příbramském „rybníčku“ jsme na tom podobně. V tomto čísle Kahanu se mimo jiné dozvíte, jak si vedou místní firmy, jak se jim dařilo během jara a jaké plány snovají do budoucna. Téměř všechny stále hledají nové zaměstnance, mají plné výrobní plány a pro mnohé koronakrize znamenala příležitost ke změnám a vytěžení maxima z nenadálé „výzvy“. Jako ekonom bych připomněl, že na přelomu března a dubna letošního roku, kdy byla ekonomika pozastavena, nikdo přesně nevěděl, co má dělat. Včetně podnikových manažerů. Je znakem podnikatelské intuice, houževnatosti a pozitivního myšlení, že firmy drží svůj směr a jsou v dobré kondici.

To je pro mě symbolem obrovské naděje a toho nejlepšího přístupu, který v nelehké době můžeme mít všichni. Protože pochopitelně nikdy nevíme, kdy a koho zase kousne divoký makak a co nás možná uvede do další zkoušky, další krize.

Mějme proto pozitivní přístup a zdravý selský rozum, hledejme pravdu a správnou cestu a buďme společensky odpovědní stejně jako příbramské firmy, na které jsem opravdu hrdý. 

Martin Buršík, první místostarosta a ekonom města

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne