Slider

Dopřejte si letos více Příbrami

Úvodník | Červenec, srpen 2020

Jaké budou letošní letní prázdniny?

Po trochu nepovedeném pandemickém jaře přichází léto. Pár měsíců, na které jsme se jako malí těšívali a obrazně „stříhali metr“ dní do vysvědčení, kdy konečně vrhneme školní aktovku do nejvzdálenějšího kouta a po několik letních týdnů zapomeneme na povinnosti spojené se školou. Nevím, jak vy, milí čtenáři, ale já vnímám ke konci června takové zvláštní chvění a neurčitý pocit těšení se na kouzelný čas teplých rán, koupání a dlouhých večerů. To, že dávno nejsem školou povinný a že budu v létě pracovat v úplně stejně jako kdykoliv před tím, mi tenhle pocit nekalí. 

Letošní léto je maličko jiné. Sice se nám hranice otevřely a my můžeme vesele vycestovat, přesto řada z nás zůstane doma. Někdo ze strachu nebo z nechuti cestovat, někdo z přesvědčení a někdo prostě proto, že na zahraniční dovolenou nemá peníze. Ať tak, nebo jinak, máme úžasnou příležitost objevovat a nalézat to, co máme za humny. Jak řekl František Němec malému Tomáši Holému v nezapomenutelném filmu Jak dostat tatínka do polepšovny: „Lidi si myslí, že čím dál od domova, tím větší zážitky, a přitom největší divy přírody leží na dosah ruky.“ Na to Tomáš Holý odvětí: „Třeba divočák…“. Je to legrační replika, ale dost pravdivá. Je určitě dobré poznat nejprve svůj domov před tím, než se rozběhneme do dáli. 

Prošli jsme blbou dobou, která na nás a na našich životech nechala následky. Určitě ale přinesla i pár dobrých věcí. Rozhodně jsme si uvědomili, jak šikovní a pracovití lidé jsme, jak nás jen tak něco neporazí. Můžeme být hrdí na to, jak jsme vším tím marasmem prošli a stali se silnějšími. Zkusme si tento pocit uchovat a dál na něm stavět. Třeba i zdánlivou maličkostí, že letos v létě budeme více cestovat po našem regionu, více si dopřávat v místních restauracích, hotelích a penzionech.

Zkusme více poznat Příbramsko, střední Čechy nebo jakékoliv jiné místo v naší nádherné zemi. Rozhodně to stojí za to. 

Přeji vám, milí Příbramané, krásné a pohodové léto. Ať je každý zážitek milý a každá vzpomínka radostná. 

Jan Konvalinka, starosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne