Slider

Domácí výuka pro všechny

Školství | Květen 2020

Vyhlášený nouzový stav byl zatěžkávací zkouškou pro celé školství

Vyhlášený nouzový stav byl zatěžkávací zkouškou pro celé školství, které je běžně zvyklé přijímat nové poznatky. Nové znalosti a dovednosti si však museli ze dne na den osvojit vedle učitelů a ředitelů také rodiče, prarodiče a nakonec i žáci a studenti samotní.

 

Před vyhlášením nouzového stavu na území republiky z důvodu šíření nového typu koronaviru dne 12. března 2020 přiměl očekávatelný průběh situace vládu již 10. března vydat mimořádná opatření. Jedním z nich byl zákaz osobní přítomnosti žáků a studentů v základních a středních školách. Tedy opatření, které se od 11. března dotklo i všech škol včetně uměleckých působících v Příbrami (vláda ČR zavřela ZUŠ až od 13. 3.). Mateřské školy byly z tohoto zákazu vyjmuty. Rozhodnutí, zda přerušit jejich provoz ponechal stát na zřizovatelích.

 

Zavolat v devět večer a zrušit školku

Mimořádná rada města konaná ve večerních hodinách ve čtvrtek 12. března pak rozhodla o přerušení provozu všech mateřských škol od pátku 13. března. Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí byla ochrana obyvatel před možným rizikem šíření koronaviru. Rada při svém rozhodování přihlížela i k téměř sedmdesátiprocentní absenci dětí v mateřských školách a nedostatku pedagogického i nepedagogického personálu. Rychlý sled přijímaných opatření a podmínky výuky prověřily psychickou odolnost pedagogů, ale hlavně ředitelů škol. Například nutnost obvolat po deváté hodině večerní všechny rodiče s informací o přerušení provozu školky od následujícího rána vyžadovala velké komunikační schopnosti zainteresovaných. 

podle nejnovějších informací před koncem letošního školního roku výuka a v plném rozsahu obnovena nebude. Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, 11. května se otevřou školy pro maturanty a skupinám mladších školáků  25. května. Výuka na prvním stupni však bude s dobrovolnou účastí a bude omezena doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Školní docházka nebude až do konce června povinná. Družiny, tak jak je známe, fungovat nebudou. Výuka na 2. stupni základních škol bude až do 30. června pokračovat vzdálenou formou, tzn., že v červnu budou umožněny žákům druhého stupně základních škol konzultace či občasné vzdělávací aktivity formou třídnických hodin. Stejný režim by se týkal i studentů středních škol

Neskonalý obdiv patří také rodičům. Velké nasazení vyžaduje nejen vyznat se v přijímaných opatřeních a adekvátně na ně reagovat, ale i zajišťovat chod domácností, řešit vlastní zaměstnání, mnohdy i péči o svoje rodiče. Ale tím to nekončí. Peče o malé děti přinesla potřebu vymýšlet pro ně každodenně zaměstnání. Při péči o školáky se rodič stal ze dne na den učitelem, vychovatelem, rozhodčím sporů, zdravotníkem, ale také kuchařem, svačinářem, nákupčím, uklízečem, švadlenou při výrobě roušek… Pokud rodiče čerpají ošetřovné, dovolenou nebo zůstávají doma na tzv. překážky v práci, mají situaci nepoměrně jednodušší než rodiče, kteří zároveň vykonávají home office, nebo pracují v místě svého zaměstnání nebo se vlivem směnnosti u dětí střídají bez možnosti dostatečného spánku.

 

Všichni se učíme za pochodu

Řešení situací si vyžádalo domácí výuku, a to doslova pro všechny občany. Nemluvím pouze o výuce dětí a žáků, ale o nutném samostudiu rodičů v roli učitelů a o sebevzdělávání zaměstnanců v oblasti nových technologií při zavádění home office. Také pro udržení a pěstování sociálních vztahů s rodinou, kamarády a pro možnost kontaktu například s lékaři či úřady se muselo mnoho lidí, kteří to dříve nepotřebovali, urychleně naučit používat komunikační aplikace. 

Učit se však museli i ti, kterých se výše uvedené netýká. Jak zvládnout být doma osamocen a umět si z domova zajistit základní životní potřeby, jak žít 24 hodin denně v uzavřeném prostoru pouze s životním partnerem. Velká část národa šila roušky, ale ne všichni věděli, jak na to. Museli se to také naučit. Určitě jsem nevyjmenovala veškerou domácí výuku, ale jsem přesvědčena, že nutnost hledání řešení každodenních nestandardních situací nás v závěru posílí. Říká se přece, že všechno zlé je pro něco dobré. 

Během celého období tedy probíhá vyučování na dálku a podle nejnovějších informací výuka v plném rozsahu před koncem letošního školního roku obnovena nebude. Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, otevřou se 11. května školy pro maturanty a individuální výuku v ZUŠ a skupinám mladších školáků 25. května (kdy začne i plná výuka v ZUŠ). Výuka na prvním stupni však bude s dobrovolnou účastí a bude omezena doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Školní docházka nebude až do konce června povinná. Družiny, tak jak je známe, fungovat nebudou. Výuka na druhém stupni základních škol bude až do 30. června pokračovat vzdálenou formou. V červnu tedy budou umožněny žákům druhého stupně základních škol konzultace či občasné vzdělávací aktivity formou třídnických hodin. Stejný režim by se týkal i studentů středních škol. 

Zorka Brožíková
místostarostka města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne