Slider

Dodržování opatření hlídá republiková i městská policie

Bezpečná Příbram | Duben 2021

On line jednání krizového štábu

 

Roční pandemická situace spojená s onemocněním covid-19 si vyžádala jednání krizového štábu, který je po celou dobu v pohotovosti. V rámci štábu jsou ve spojení město, složky integrovaného záchranného systému, Krajská hygienická stanice, Oblastní nemocnice Příbram nebo Věznice Příbram. Na začátku března příbramská nemocnice také vyhlásila stav hromadného ohrožení osob. Více o pandemii v Příbrami najdete na webu koronavirus.pribram.eu.

 

Od počátku pandemie, v době vyhlášených (prodlužovaných) nouzových stavů, se uskutečnilo několik jednání krizového štábu, to poslední prostřednictvím online přenosu 2. března 2021. „V rámci jednání jsme získali nové informace ze všech oblastí. Zásadním sdělením pro občany může být například informace o rozšíření očkování z jednoho očkovacího centra na dvě, kdy denní kapacita je 1000 očkovaných osob denně, a to včetně víkendů. K očkování by se měli připojit také praktičtí lékaři,“ informoval starosta města Jan Konvalinka. 

Podle údajů Krajské hygienické stanice zemřelo na Příbramsku vlivem onemocnění covid-19 152 osob (k 16. březnu) a vyléčilo se přibližně 14 000 lidí. V regionu se průběžně vyskytlo několik ohnisek nákazy, bylo třeba uzavřít přes 120 zařízení a příslušné orgány se rovněž zabývaly situací osob bez přístřeší. Nad dodržováním vládních nařízení dohlíží Policie ČR i strážníci Městské policie Příbram. Podle policistů jsou správnímu orgánu městského úřadu oznamovány přestupky, řada situací je řešena pokutou na místě či domluvou. Tématem jednání štábu byl také pohyb lidí v areálu Nový rybník. Dodržování pravidel sleduje pořádková služba a strážníci. Na základě doporučení Krajské hygienické stanice byl však od začátku března dočasně uzavřen skatepark. 

Proti onemocnění covid-19 je možné v Příbrami denně naočkovat až tisícovku osob. Jedná se o maximální denní kapacitu v případě, že bude dostatek vakcín, a kromě obou očkovacích center budou do vakcinace zapojeni i praktičtí lékaři. O víkendech funguje očkovací centrum ve Zdaboři. 

Ve čtvrtek 4. března krizový štáb příbramské nemocnice vyhlásil takzvaný stav hromadného ohrožení osob. „Péče je v režimu, který se dá nazvat medicínou katastrof, a nejsme schopni dostát právních rámců, které jsou dané personální vyhláškou, protože tyto zdroje jsou vyčerpány,“ informoval ředitel nemocnice Stanislav Holobrada. Nemocnice tímto oznámením deklaruje, že se bude starat s plným nasazením o všechny covidové pacienty, ale může dojít ke snížení úrovně péče.  

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne