Slider

Do příbramské galerie za kouzlem fotografie

Kultura | Září 2020

Výstavu fotografií Ferdinanda Bučiny doplní přednáška jeho vnuka Tomáše Rasla

V těchto týdnech příbramská galerie představuje zejména fotografické práce nebo díla s fotografií spojená. Navštívit můžete výstavu snímků Ferdinanda Bučiny nebo fotograficko-cestovatelskou přednášku jeho vnuka Tomáše Rasla. S fotografií originálním způsobem pracuje také Vojtěch Kovářík. A v září vyvrcholí tato „fotografická sezona“ přehlídkou nejlepších českých zpravodajských snímků Czech Press Photo.

 

Výstava Czech Press Photo 2019 představí v Příbrami nejen oceněné fotografie 25. ročníku soutěže, včetně Fotografie roku. Tu doplní další vybrané fotografie v jednotlivých kategoriích. Mezi tématy je řada jak domácích, tak mezinárodních událostí. Autoři pořizují snímky napříč celým společenským spektrem od zpravodajských aktualit přes umění a portréty až po sport a přírodu. Řada snímků je prezentována i na obrazovkách, čímž se spektrum vystavených fotografií ještě rozšiřuje. 

Mezinárodní porota 25. ročníku soutěže Czech Press Photo hodnotila práce 270 fotografů, kteří zaslali téměř čtyři tisíce fotografií. Celkově se soutěžilo v osmi foto a třech video kategoriích. Soutěžit mohl každý, kdo má trvalé bydliště v Česku nebo na Slovensku a splnil podmínky účasti. Výstava bude opět ve dvou patrech Galerie Františka Drtikola Příbram. Vernisáž výstavy můžete navštívit ve čtvrtek 17. září v 17.00.

 

Nalezené, seskupené, hořící

Do 14. září můžete zhlédnout také výstavu Vojtěch Kováříka nazvanou Nalezené, příležitostně seskupené a hořící. Výjimečný český grafik, detektiv a mág linorytu Vojtěch Kovářík představuje práce z posledních několika let. Proslavil se velkoformátovými černobílými linoryty z interiérů budov a technicky složitou metodou průmyslového čtyřbarvotisku. 

Grafickou práci si Vojtěch Kovářík záměrně komplikuje. Trochu připomíná fotografy, kteří se v době digitálního záznamu nechtějí vzdát vůně vývojky a složitých tvárných procesů. Vojtěch Kovářík ale zachází ještě dál, kombinuje práci s fotografií i znalosti z oboru polygrafie. Obraz vymyslí, sestaví zátiší pro fotoaparát, mnohokrát vyfotí a vybere ideální snímek. Ten převede na xeroxovou kopii velikosti grafické matrice a začne nový proces vzniku obrazu. Pro každou barvu vyryje zvlášť a jinak předlohu. Další fází je soutisk, kde každá z matric nese jinou barvu. Často také tiskne verze v negativní podobě.

 

Tomáš Rasl – Rasl a Bučina, cesta je jen jediná

Letošní sezonu cestovatelských přednášek zahájíme s předstihem, jako doprovodný program výstavy fotografa, kameramana a reportéra Ferdinanda Bučiny. Přestože měl cestování v duši, jeho cestovatelské touhy byly častokrát omezovány. První překážku představovali rodiče. Na dobrodružnou cestu s františkánským misionářem se chtěl vydat se svou budoucí ženou Vlastou, rovněž skautkou, v roce 1936 do Jižní Ameriky. Uposlechli však direktivní přání rodičů a teprve po sňatku se vydali na bližší, tehdy československou Podkarpatskou Rus. Další cesty překazil protektorát, a tak Bučina jezdíval fotit na nejvýchodnější okraj republiky do obce Javorník, kde se zastavil čas. Kromě fotografií zaznamenal ve svých denících řadu pozoruhodných svědectví. Po nástupu komunismu cestoval většinou jen uvnitř hranic Československa a fotil vlastivědné fotografie a natáčel řadu filmů. Jedinou cestou z republiky byl výlet do Polska po válce, kde zachytil v troskách města Varšava a Gdaňsk. 

Jeho vnuk Tomáš Rasl následoval dědečkova příkladu hned dvakrát. Stal se stejně jako on profesionálním fotografem a rovněž cestovatelem. Jedna z jeho cest vedla přímo v dědečkových stopách po Podkarpatské Rusi, ovsem o téměř 70 let později. Procestoval také Sibiř, Dálný východ a Střední Asii. V Severní Americe Kanadu a v Jižní Americe Peru a Bolívii, kam se jeho děda chystal v polovině 30. let 20. století. Přednáška se uskuteční v rámci výstavy Ferdinand Bučina – Letní retrospektiva ve druhém patře Galerie Františka Drtikola Příbram. Navštívit ji můžete 2. září v 17.00

 

Jan Freiberg, Galerie Františka Drtikola Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne