Slider

Do muzea na svíčky, sirky či do podzemí

Volný čas | Listopad 2023

Děti v tajemném podzemí Hornického muzea Příbram. Foto: HMP

V listopadu vás v Hornickém muzeum Příbram čekají svíčkařská dílna, koncert a komentovaná prohlídka, speciální program v Památníku Vojna nebo návštěva tajemného podzemí.

 

Dušičky patří k svátkům, jejichž podoba se během času v mnohém proměnila. Co však s nimi zůstává spojeno dodnes, je svíčka. Na středu 1. 11. připravuje Hornické muzeum Příbram tři voskařské programy, během nichž si účastníci vytvoří svíčky a sloupky podle dochovaných pracovních postupů příbramských výrobců voskového zboží.  Dopolední program je určen pro školní děti od 8 let, odpolední pro děti od 6 let s rodiči a večerní pro všechny, kdo mají chuť proniknout do tajů voskařovy práce hlouběji a vyzkoušet i náročnější způsoby výroby a zdobení svíček. Je nutná předchozí objednávka na čísle 725 970 880 nebo e-mailu blazkova-l@muzeum-pribram.cz. Dílny se budou konat v kulturně vzdělávacím centru v areálu dolu Anna. 

V sobotu 4. 11. se od 18.00 v šachetní budově dolu Vojtěch koná koncert flétnového souboru a dvou pěveckých sborů. V nevšedním prostředí industriální památky vystoupí stálice našeho programu, sbor Gambale, dále se připojí hudební hosté, jejichž tvorbu jste na akcích muzea ještě neměli možnost slyšet: ženský flétnový soubor Pifferaios a mužské pěvecké hlasy Toni dei signori. Ve stejný den od 17.00 se na dole Vojtěch koná komentovaná prohlídka výstavy Zapáleni pro zápalky s její autorkou. Výstava prezentuje nálepky na sirky z let 1950–1989 jako svědectví doby ze sbírky báňského inženýra Františka Krpaty. 

Při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii bude v pátek 17. listopadu 2023 Památník Vojna Lešetice již tradičně otevřen široké veřejnosti. Od 9.00 do 16.00 budou probíhat prohlídky areálu někdejšího pracovního tábora pro odpůrce komunistického režimu. Tématu 17. listopadu 1939 a 1989 na Příbramsku se věnuje inovovaná výstava, kterou zde mohou návštěvníci zhlédnout. Její první část nabízí pohled do méně známé kapitoly našich moderních dějin a přiblíží likvidaci Vysoké školy báňské 17. listopadu 1939 nacistickými okupanty a odvlečení 16 jejích studentů do KT Sachsenhausen. Druhá část výstavy pojednává o událostech po 17. listopadu 1989 v Příbrami. 

Pro rodiny s dětmi od šesti let muzeum připravilo na víkend 25.–26. listopadu speciální prohlídky. Zažijí napínavou cestu podzemím, při níž budou pátrat po tajemství starých dolů a luštit záhadné zprávy z minulosti. Návštěva této akce s lákavým obsahem je navíc jednou z mála příležitostí, kdy lze do muzea mimo hlavní turistickou sezonu zavítat o víkendu.  Předchozí telefonická objednávka na čísle 318 630 149 je nutná. 

Stanislava Moravcová
Hornické muzeum Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne