Slider

Dlužníci si musí pospíšit. Milostivé léto platí jen do konce ledna

Život v Příbrami | Prosinec 2021

Milostivé léto nabízí občanům možnost zbavit se některých dluhů z minulosti

Milostivé léto je pomoc určená všem, kteří mají exekuce z důvodu dluhu vůči veřejnoprávním věřitelům. Podmínkou je, že musí být doplacena jistina dluhu a příslušenství, na kterém se doplatí 908 korun. A tím je dluh zaplacen.

 
Milostivé léto nabízí občanům možnost zbavit se některých dluhů z minulosti. Může pomoci lidem, kteří své dluhy chtějí aktivně řešit, ale příslušenství dluhu již několikanásobně přerostlo samotnou jistinu. Jistina je výše původního dluhu bez sankcí a úroků za pozdní splácení. „Pokud máte dluh vůči veřejnoprávnímu subjektu a dluh je vymáhán soudním exekutorem, postačí uhradit jistinu dluhu a k tomu úhradu na zastavení exekuce 908 korun. Exekuce pak bude ukončena,“ vysvětlila Jana Benová, vedoucí Sociální poradny Centra sociálních a zdravotních služeb města Příbram (CSZS). 

Odpouštění příslušenství se týká pouze exekucí vymáhaných soudním exekutorem. Na daňové a správní exekuce se milostivé léto nevztahuje. Dlužník musí při platbě výslovně uvést, že chce využít institut milostivého léta a vyzývá exekutora, aby postupoval dle zákona č. 286/2021 Sb., čl. IV, odst. 25 (3). Milostivé léto platí pouze v době 28. října 2021 až 28. ledna 2022. 

Mezi veřejnoprávní instituce patří například obce, zdravotní pojišťovny, nemocnice, dopravní podniky, technické služby obcí a měst, ČEZ, Česká televize, Český rozhlas atd. K milostivému létu se nad rámec zákona přidaly i některé soukromé subjekty. 

K akci se připojil také úřad práce. „Úřad práce ČR tuto aktivitu vítá a podporuje. Je v kontaktu se zástupci organizace Člověk v tísni, kdy po vzájemné dohodě jsou zájemcům v prostorách kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR k dispozici letáky informující o této možnosti redukce dlužných částek,“ uvedl na svém webu Úřad práce ČR. V případě, že je to v zájmu konkrétního klienta, zaměstnanci úřadu ho nasměrují přímo na kontaktní osobu pro poradenství z organizace Člověk v tísni a předají mu potřebné kontakty. V případě dotazů lze kontaktovat také Sociální poradnu CSZS, náměstí T. G. Masaryka 1, Příbram; tel: 318 498 281, 318 498 282, 778 768 461. Veškeré informace najdete rovněž na webu jakprezitdluhy.cz. 

Stanislav D. Břeň

Kterých věřitelů se týká milostivé léto?

Veřejnoprávním subjektem se pro účely tohoto zákona rozumí:

  • Česká republika,
  • územní samosprávný celek, včetně městské části nebo městského obvodu nebo městské části hlavního města Prahy,
  • státní příspěvková organizace, státní fond, veřejná výzkumná instituce nebo veřejná vysoká škola,
  • dobrovolný svazek obcí, regionální rada regionu soudržnosti,
  • příspěvková organizace územního samosprávného celku,
  • ústav založený státem nebo územním samosprávným celkem,
  • obecně prospěšná společnost založená státem nebo územním samosprávným celkem,
  • státní podnik nebo národní podnik,
  • zdravotní pojišťovny, Český rozhlas nebo Česká televize,
  • právnická osoba, v níž má stát nebo územní samosprávný celek sám nebo s jinými územními samosprávnými celky většinovou majetkovou účast, a to i prostřednictvím jiné právnické osoby (dále jen „veřejnoprávní oprávnění“).

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne