Slider

Dluhy od Gruzie po Mongolsko

Úvodník | Říjen 2023

Starosta Jan Konvalinka

Dluh mlčí, ale spát nedá. Tak praví jedno gruzínské přísloví. A já dodám, že hlavně poctivému spát nedá. Nepoctivec, který si nadělal dluhy, spí klidně a věřitelům se i ve snu vysmívá. Takových lidí je možná více, než by se na první pohled zdálo. Bohužel. 

Hlavním tématem tohoto čísla Kahanu jsou dluhy a exekuce. Obzvláště v posledních letech a měsících zažíváme něco, co lze bez nadsázky označit za boom v zadlužování a v následných exekucích. Jako by se zcela míjela účinkem výuka finanční gramotnosti, která je už několik let součástí vzdělávacího programu. Jsou mezi námi tací, kteří si bezmyšlenkovitě půjčují peníze na kdejakou zbytnou hloupost a za kratší či delší dobu se ocitají ve dluhové spirále, která zpravidla končí velice tvrdým nárazem. V horším případě soudem a vězením, v lepším případě osobním bankrotem a několikaletým procesem oddlužení. Obojí je něco, s čím se jen málokdo chce chlubit před známými a kamarády. 

Abychom neházeli všechny dlužníky do jednoho pytle, sluší se podotknout, že mnoho z nich se v tíživé situaci ocitlo ne svojí vinou a přičiněním. On kolikrát stačí rozvod, chyba v podnikání či jen opomenutá platba a je na problém zaděláno. S dluhy a problematikou kolem nich už mnoho let v našem městě pomáhá Sociální poradna CSZS. Ta má za sebou mnoho úspěšných případů, kdy se podařilo klienty správně nasměrovat a ukázat jim cestu ven z dluhové a exekuční pasti. Poradna má akreditaci Ministerstva spravedlnosti až do roku 2028. V současné době, mimo jiné, s městem spolupracuje již na třetím období tzv. Milostivého léta, o kterém se dočtete na straně 9. 

Dluhy a exekuce jsou těžké téma. Není úplně snadné končit úvodník nějak pozitivně a tak, aby čtenář nepropadl depresi, proto si opět pomohu příslovím. Tentokráte mongolským, které říká, že ten, kdo žije bez dluhů, je bohatý, ale jedině ten, kdo žije bez nemoci, je šťastný.  

Jan Konvalinka
starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne