Slider

Dlouhodobá energetická opatření: tepelná čerpadla, centrální vytápění, či bioplynka (III.)

Ekonomika | Únor 2023

Plyn se v dlouhodobém hledisku jeví jako drahý, neperspektivní a rizikový

Městský energetik připravuje realizaci řady úsporných opatření krátkodobého, střednědobého i dlouhodobého charakteru. Prosincový Kahan publikoval krátkodobá opatření, lednový střednědobá a v tomto závěrečném pokračování cyklu se zaměříme na opatření dlouhodobá.

 

Dlouhodobá opatření jsou taková, která se dají realizovat v horizontu 3–5 let. Mohou přinést nemalé finanční úspory, ale obnášejí také poměrně vysoké finanční náklady. Zároveň jsou jedinou cestou, která v budoucnosti zajistí významné úspory v oblastech spotřeby energie, které bude stále se zpřísňující legislativa postupně vyžadovat. Aplikace těchto opatření má nemalý vliv na životní prostředí.

 

Nový zdroj tepla pro městské budovy

Je třeba nalézt nový zdroj vytápění městských budov, což předpokládá např. instalaci tepelných čerpadel nebo napojení budov na centrální zásobování teplem. I v této oblasti již probíhají šetření, propočty a hledání řešení tak, aby se městské budovy zbavily závislosti na plynu.

 

Plyn se v dlouhodobém hledisku jeví jako drahý, neperspektivní a rizikový. Probíhají např. šetření záměru připojení městských budov na centrální zásobování teplem provozovaný společností Energo Příbram, na tzv. trase centrum. Dále prověřujeme záměr připojení aquaparku a zimního stadionu na centrální zásobování. V případě aquaparku by již byla kapacita plánována i s ohledem na jeho rozšíření tak, aby se kotelna nemusela při rekonstrukci předělávat. 

Dále je třeba dlouhodobě pracovat na vyhodnocení spotřeb teplé vody a instalaci solárních termických systémů pro ohřev této vody (např. opět na aquaparku). Celé řešení by bylo samozřejmě předmětem podrobné studie.

 

Bioplynová stanice

Energetickou alternativu přináší také možné vybudování bioplynové stanice. To by přineslo dvojí efekt – lepší komfort pro občana, kdy nebude muset pálit bioodpad ze zahrady, a znečišťovat tak ovzduší emisemi, a zároveň ekonomický přínos v podobě snížení energetické závislosti na konvenčních zdrojích. 

Na objektech, které se nacházejí mimo síť centrálního zásobování teplem, zvažujeme instalaci fotovoltaických systémů v kombinaci s tepelnými čerpadly tak, aby byla odstraněna, nebo alespoň snížena závislost na plynu. 

Milan Přílepek
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne