Slider

Divoká krása Svatojanských proudů

Cestovní ruch, turismus | Duben 2024

Pohled ze slapské hráze na kaňon vodní nádrže Štěchovice, bývalé Svatojanské proudy. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

S blížící se letní sezonou se jako obvykle vrátíme na Vltavu. Minule jsme se po proudu řeky postupně plavili po vodní nádrži Slapy až k její hrázi, na řadu se tedy dostává prohlídka vodní nádrže Štěchovice a tu si rozhodně nemůžeme nechat ujít.

Zhruba 230 m pod slapskou hrází v nepřístupné poloze na skalisku levého břehu uvidíme Ferdinandův sloup z roku 1643. Tento pískovcový tzv. toskánský sloup původně stál u staré řeky - proti proudu nad dnešní přehradou na skále zvané Sedlo, kde tehdy začínaly Svatojanské proudy. Tak byly nazvány divoké peřeje, protékající hlubokým skalnatým údolím a končící ve Štěchovicích. Plavbu vorařů zde mimo jiné komplikovala četná skaliska, která musela být v letech 1640–43 za účelem bezpečnějšího splavnění upravována (včetně odstřelu Sedla). „Na paměť mocného císaře Ferdinanda III., s jehož ochranou a nákladem jest Vltava splavněna. Dokončeno roku 1643,“ přeloženo z latiny stojí na základně sloupu. 

Asi 150 m za Ferdinandovým sloupem, také na levém břehu, nepřehlédneme pískovcovou sochu sv. Jana Nepomuckého. Zde se však jedná o volnou kopii původní barokní sochy. Ta byla vytvořena již v roce 1722. Rok před tím totiž papež Inocenc XIII. našeho Jana Nepomuckého v Římě blahořečil, a tudíž se nelze se divit tomu, že se po takto významné události konala řada slavnostních aktů. Originál sochy se ovšem původně nacházel u staré řeky nedaleko původního Ferdinandova sloupu, jen o něco výše proti proudu – název tohoto nebezpečného úseku Vltavy byl prý inspirován právě tímto sochařským dílem. 

Vodní nádrž Štěchovice byla dokončena roku 1943, a tak byly Svatojanské proudy zatopeny, menší horní část byla poté v roce 1955 přikryta nádrží Slapy. Takže dnes už vidíme jen klidnou hladinu štěchovického jezera. 

Divoká krása štěchovického kaňonu a jeho nepochybná turistická a trampská atraktivita tu však zůstává. To jednoznačně dokazuje Naučná stezka Svatojanské proudy. Ta začíná v osadě Třebenice. Ale o této stezce si něco povíme příště. Nyní se jen trochu projdeme po modré od přístaviště parníků u slapské přehrady přes osadu Třebenice, kde stezka začíná, ke klasické třebenické hospodě U Taterů – tu navštívit musíme. 

Jaroslav Hodrment

Výlet v kostce:

  • Oblast: Povltaví
  • GPS start: Rabyně, hl. přístav  49.8232972N, 14.4308431E
  • Trasa: přístaviště – hospoda U Taterů
  • mapy.cz/s/huluhemeke
  • Vzdálenost: 1,7 km
  • Typ: pro pěší a cyklo
  • Náročnost: nízká
  • Značení: modrá
  • Zajímavosti: výhledy na slapskou a štěchovickou přehradu

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne