Slider

Distanční výuku zvládli žáci, rodiče i učitelé

Školství | Leden 2021

„Koronavirový“ zátěžový test pro všechny aktéry distančního vzdělávání se podařilo úspěšně splnit. Školy a učitelé byli lépe připraveni i díky zavedení metody Learnin..

„Koronavirový“ zátěžový test pro všechny aktéry distančního vzdělávání se podařilo úspěšně splnit. Školy a učitelé byli lépe připraveni i díky zavedení metody Learning Management System (LMS).

Na předpokládanou distanční výuku ve školách, ke které nakonec skutečně došlo z důvodu epidemiologické situace od 14. října 2020, se příbramské základní školy připravovaly již v době hlavních prázdnin. 

Od začátku školního roku 2020/2021 jim byli nápomocni zástupci Technické akademie dětí a mládeže z Březnice (Techak) s projektem „Zavedení metody LMS a distanční výuky“, který financovalo město Příbram. 

Společným cílem škol a Techaku bylo, aby se nejednotné přístupy a rozdílné komunikační kanály přetavily do nastavení jednotné platformy pro online výuku, což vedení škol přivítalo. Projekt byl zaměřen také na vyhodnocení technického vybavení škol včetně návrhu Techaku na odpovídající dovybavení pro online distanční vzdělávání. Na počáteční analýzu IT techniky navázalo školení pedagogů a projektové schůzky. 

Brzké uzavření škol znamenalo uspíšit harmonogram školení a v co nejkratším čase připravit pedagogy na již probíhající online vyučování. Znamenalo to velké psychické vypětí pro školitele z Techaku, pro vedení škol a pro pedagogy. Vyhodnocení projektu však vyznělo výborně a vedení města všem aktérům děkuje za to, že distanční výuku zvládli.

Obrovský dík patří také rodičům, kteří se vypořádali se spoluodpovědností za vzdělávání svých potomků, a přehlédli chyby, které nutně tak náročný přerod způsobu výuky musel přinést. A nelze zapomenout na děti, které se poctivě učily i bez osobních kontaktů se spolužáky, zábavy nebo návštěv. Na případnou další dálkovou výuku jsou všichni připraveni, ale určitě si přejeme, aby k ní již nemuselo dojít.  

Zorka Brožíková, místostarostka města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne