Slider

Dialyzační středisko provede až 14 000 výkonů za rok

Život v Příbrami | Srpen, září 2021

Dialýzu ve Zdaboři pravidelně navštěvuje stovka pacientů.

Dialyzační středisko Fresenius NephroCare, které sídlí v prostorách Oblastní nemocnice Příbram, oslavilo v červenci patnácté výročí pod hlavičkou celosvětové sítě středisek Fresenius NephroCare. Navštěvuje jej pravidelně téměř stovka pacientů a každý měsíc zde provedou 1200 hemodialyzačních výkonů.

Dialyzační středisko Závodního ústavu národního zdraví uranového průmyslu v Příbrami bylo otevřeno v březnu roku 1985 a disponovalo čtyřmi dialyzačními lůžky a šesti dialyzačními monitory. Léčilo pacienty nejen z Příbramska, ale i z Kladna, Benešova či České Lípy. Jejich počet postupně narůstal a středisko bylo v roce 1991 rozšířeno o dvě dialyzační lůžka a další navyšování kapacity proběhlo o tři toky později. V roce 1996 se uskutečnila rozsáhlejší přestavba střediska a kapacita dosáhla 12 dialyzačních lůžek. V této podobě fungovalo středisko až do července roku 2006, kdy přešlo pod společnost Fresenius Medical Care a zařadilo se do celosvětové sítě dialyzačních středisek NephroCare. Středisko prošlo kompletní přístrojovou obměnou a začalo nabízet moderní léčebné metody. 

Příbramští pacienti, kterých je v současné době téměř devadesát, mají nyní k dispozici nejen moderní léčebné technologie, ale i komfort v podobě televize či internetu. Zdravotní obtíže mohou diskutovat s psycholožkou nebo sociální pracovnicí a otázky týkající se jídelníčku a pitného režimu zodpoví nutriční sestra. „Součástí našeho dialyzačního střediska, kde proběhne ročně na 14 000 dialyzačních výkonů, je i nefrologická ambulance. Ta připravuje pacienty na dialýzu nebo k transplantaci ledviny. V současnosti se zde staráme o 1800 pacientů,“ řekla Zuzana Novická, primářka dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Příbrami. 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne