Slider

Děti zaměstnanců v první linii chodí do školy i školky

Život v Příbrami | Květen 2020

Přerušením provozu základních a mateřských škol vyvstal problém pro ty zaměstnance, kteří v rámci krizového řízení nemohli zůstat s dětmi doma

Příbramští hasiči, zdravotníci, policisté nebo sociální pracovníci mají během výkonu své služby postaráno o děti. Ve Školní ulici fungují v omezeném provozu škola i školka.

 

Přerušením provozu základních a mateřských škol vyvstal problém pro ty zaměstnance, kteří v rámci krizového řízení nemohli zůstat s dětmi doma. Vláda proto 15. března vydala usnesení o přijetí krizového opatření č. 219.

Místostarostka Zorka Brožíková vysvětlila: „Vláda zadala krajům určit školy nebo školská zařízení, které budou vykonávat nezbytnou péči o děti ve věku od 3 do 10 let, jejichž zákonní zástupci jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví, příslušníci ozbrojených sil anebo pracovníci této určené školy.“ Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová vydala následující den rozhodnutí, kterým bylo určeno, že mateřská a základní škola ve Školní ulici v Příbrami budou otevřeny pro děti rodičů zmiňovaných profesí. Později vláda přidala možnost do určených škol přijímat také děti určitých poskytovatelů sociálních služeb. 

„Obě zařízení dokázalo město ve spolupráci s ředitelkami těchto škol připravit k otevření od pátku 20. března, ostrý provoz byl zahájen v pondělí 23. března. Od začátku byly děti i personál zabezpečeny dostatečným množstvím roušek a dezinfekčního materiálu,“ informovala místostarostka. Počet přítomných dětí se denně měnil podle potřeb složek integrovaného záchranného sboru. Zařazených bylo 12 dětí školního a 22 dětí předškolního věku. „Po zahájení provozu předalo město v souladu s legislativou administraci žádostí o docházku Krajskému úřadu. Je nutné vyslovit velké poděkování pedagogickým i nepedagogickým zaměstnancům obou škol za zajištění uvedené péče, bez níž by se musely složky nasazené v IZS složitě vypořádávat s obsazováním směn,“ doplnila Zorka Brožíková. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne