Slider

Desítky projektů za stovky milionů

Rozvoj města | Únor 2022

Zmiňujeme projekty, které jsou plánované pro rok 2022, právě končí nebo skončily na přelomu loňského a letošního roku. Foto: Stanislav D. Břeň

Pro právě začínající rok má Příbram v plánu mnoho investičních akcí a projektů. V následujícím přehledu se s nimi můžete ve stručnosti seznámit. Upozorňujeme, že částky u jednotlivých projektů jsou včetně DPH a spíše orientační, protože se zpravidla jedná o sumy ještě před realizací výběrových řízení. Zmiňujeme projekty, které jsou plánované pro rok 2022, právě končí nebo skončily na přelomu loňského a letošního roku.

 

Domov pro seniory

Jeden z pavilonů bývalé 8. ZŠ je určen pro umístění pobočky domova pro seniory s kapacitou asi 20 lůžek. Objekt bude využíván hlavně osobami imobilními, čemuž je přizpůsobován celý areál. Součástí je také parkoviště pro 23 aut. Stavební část by měla být hotova v dubnu, vybavení bude probíhat v květnu a červnu a uvedení do provozu je naplánováno ve 3. čtvrtletí letošního roku. 
36 000 000 korun

 

Vodovod a kanalizace v Lazci

Stavba kanalizace, nových částí vodovodu a obnova stávajícího vodovodu v místní části Lazec byly realizovány v roce 2021. V roce 2022 budou dokončeny povrchy komunikací a veřejné osvětlení. Projekt je podpořen Ministerstvem zemědělství. 
78 000 000 korun

 

Aquapark Příbram

V květnu 2020 příbramské zastupitelstvo schválilo ukončení příprav, které souvisely s celkovou rekonstrukcí aquaparku. Následně byla upravena projektová dokumentace a naposledy v prosinci 2021 byly ukončeny předběžné tržní konzultace. Zastupitelstvo schválilo cenu do výběrového řízení s limitem 350 milionů korun (bez DPH). Přestavba by měla začít v tomto roce. 
350 000 000 korun (bez DPH)

 

Prokopská ulice

Primárně se jedná o výměnu kanalizace, vodovodu a vybudování nového plynovodu, počítá se také s úpravou povrhů, výstavbou veřejného osvětlení a polozapuštěných kontejnerů na odpad. Výběrové řízení by mělo skončit v březnu 2022 a od dubna by měly být zahájeny stavební práce. 
48 500 000 korun

 

Revitalizace Čekalíkovského rybníka a okolí

Revitalizace se týká Čekalíkovského rybníka a okolí o ploše 2,5 hektaru a oblast je koncipována jako park Ledro. V loňském roce probíhala rekonstrukce samotné vodní nádrže a dílo bylo převzato v polovině prosince. Výběrové řízení na revitalizaci okolí by mělo skončit v březnu a zahájení prací se očekává na jaře letošního roku. Projekt byl podpořen dotací z Operačního programu Životní prostředí. 
42 000 000 korun

 

Parkovací dům na autobusovém nádraží

Velký projekt, který by měl z určité části řešit parkování v centru města. Na konci roku byly městu předány nabídky od potenciálních dodavatelů. 
103 000 000 korun

 

Odbahnění a rekonstrukce Kaňky

Projekt zahrnuje vyčištění a opravu vodní nádrže Kaňka. Prostor bude přirozeně navazovat na revitalizované území Čekalíkovského rybníka. Na konci listopadu bylo dokončeno odbahnění, na jaře budou upraveny břehy. Projekt byl podpořen dotací z Ministerstva zemědělství v podprogramu „Podpora opatření na rybnících a malých vodních nádrží ve vlastnictví obcí – 2. etapa“. 
3 220 000 korun

Oddychová zóna Nová Hospoda

Projekt vzešel z participativního rozpočtu pro rok 2020. Vítězný nápad zahrnoval rekonstrukci stávající požární nádrže, kultivaci okolní zeleně (výsadba nových stromů a keřů), osazení nových herních prvků a další drobné úpravy. Kolaudace se uskutečnila v polovině prosince 2021. 
1 260 000 korun

 

Vodní nádrže

Ve dvou etapách by měly být rekonstruovány vodní plochy v Trhových Dušníkách, Jerusalemu, Zavržicích a v Lazci (1. etapa) a v Brodu a dále vodní díla Želví rybník, Černé jezírko a Pod Skorotínem (2. etapa). 
50 000 000 korun (celkem)

 

Rekonstrukce hřiště Na Cihelně

Předmětem je úprava prostoru bývalého hřiště (včetně vybudování parkoviště) v blízkosti viaduktu v ulici Osvobození. Sportovci žádají víceúčelové hřiště s umělým povrchem a jednoduchým zázemím (sklad a mobilní toalety). Bylo vydáno územní rozhodnutí, které během prosince 2021 nabylo právní moci. Realizace se očekává v letošním roce. 
12 000 000 korun

 

Úprava vstupu na Nový rybník

Jedná se o napojení chodníku a cesty k Junioru. Součástí realizace bude osvětlení u dolního vstupu (včetně osvětlení podél cyklostezky na Flusárně) a řešení u horního vstupu (chodník). Rekonstrukce by se měla uskutečnit po ukončení letní sezony. 
3 000 000 korun

 

Domácí čistírny odpadních vod

Výstavba domácích čistíren byla uskutečněna na základě dotace z Národního programu ŽP při spoluúčasti města Příbram. Majitelé nemovitosti hradili 10 000 korun při výstavbě (+ 10 % z nákladů města) a další provozní náklady min. po dobu 10 let. V Zavržicích bylo instalováno devět jednotek, v Bytízu tři domácí čistírny. Ke kompletnímu předání a uvedení do provozu došlo na přelomu roku 2021. 
3 880 000 korun

 

Oddychová zóna Svatá Hora

Jedná se o projekt z participativního rozpočtu pro rok 2020. Stavba zahrnuje obnovu povrchů, mobiliář, kultivaci okolní zeleně (výsadba nových stromů a keřů). Kolaudace se uskutečnila v polovině prosince 2021. 
1 300 000 korun

 

Rekuperace v ZŠ Čapků

Předmětem projektu je rekuperace vzduchu ve třídách a instalace fotovoltaického systému na střeše budovy školy. Město se nejdříve pokoušelo získat dotaci, ale finálně na tuto snahu rezignovalo z důvodu nevyhovujících podmínek výzvy. Projekt by se musel přepracovat a došlo by ke značnému navýšení rozpočtu. Po soutěži na dodavatele by se rekuperační systém měl instalovat v létě 2022. 
13 500 000 korun

 

Vodojem Husa

Vodojem Husa procházel v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí a bylo třeba dokončit etapy IIIa, IIIb a IV (doplnění řídícího a zabezpečovacího systému). Na přelomu roku byla dokončená stavba převzata. 
23 000 000 korun

 

Přivaděč vodojem Kozičín – vodojem Orlov

Jedná se o zbudování přivaděče mezi vodojemem Kozičín a vodojemem Orlov. Zakázka se soutěží v rámci nového režimu DNS na vodohospodářský majetek, realizace je naplánována od dubna letošního roku. Do budoucna se chystá také rekonstrukce vodojemu Orlov, která by měla stát přibližně 1 150 000 korun. 
6 015 000 korun

 

Zkapacitnění vodovodu Balonka

Projekt počítal se zkapacitněním vodovodu v části průmyslové zóny. Realizace proběhla v druhé polovině loňského roku a kolaudace je naplánována na březen letošního roku. 
5 360 000 korun

 

Rekonstrukce ul. Obecnická

V Obecnické ulici již byla dokončena výměna vodohospodářských sítí. V první polovině 2022 dojde k výstavbě chodníků a realizaci finálních povrchů komunikací a veřejného osvětlení. 
18 500 000 korun

 

Rekonstrukce ul. Milínská

První fáze spočívá ve výměně vodohospodářských sítí (viz uvedená cifra). Rekonstrukce začala na podzim ve spodní části Dlouhé ulice, ale záhy byla přerušena z důvodu dvou komplikací – nestabilního podloží a nenormovaného vedení kanalizační šachty (poté se stavbaři posunou směrem k ulici Alešova). Jakmile budou hotovy práce pod zemí, bude pravděpodobně v roce 2024 ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic revitalizován celý uliční prostor Milínské s vytvořením 77 normovaných míst k parkování. 
29 000 000 korun (pouze 1. etapa – VH sítě)

 

Parkoviště na Flusárně

Na volné ploše na Flusárně má vzniknout 100 míst pro parkování a čtyři pozice pro dobíjení elektromobilů. Výběrové řízení na zhotovitele bude vypsáno v létě a do konce roku by se mělo parkoviště začít stavět. 
10 000 000 korun

 Autobusové zastávky u Nového rybníka

V Březnické ulici, poblíž Nového rybníka (mezi viaduktem a čerpací stanicí), vzniknou dvě autobusové zastávky. Připravují se podklady pro vypsání výběrového řízení na zhotovitele stavby. Realizace se předpokládá v roce 2022. 
5 500 000 korun

 

Parkování v ul. Gen. Kholla

Na konci roku byla v ulici Gen. Kholla zprovozněna první část parkoviště. Po dokončení druhé etapy, která bude probíhat během tohoto roku, by zde mělo být bezmála 200 parkovacích míst. Součástí širší revitalizace celého území je také úprava komunikací a vybudování polozapuštěných kontejnerů na směsný i tříděný odpad. 
12 500 000 korun (+ 4 500 000 korun na kontejnery a zeleň)

 

Osvětlení přechodů

V ulici Edvarda Beneše bude nově osvětleno šest přechodů pro chodce. Během jara by měl být znám zhotovitel, výstavba se pak předpokládá během tří měsíců letošního roku. 
1 000 000 korun

 

Rekonstrukce ul. Na Leštině

V rámci první etapy budou obnoveny a zkapacitněny vodohospodářské sítě, dále se počítá s výměnou povrchu komunikace, chodníku, veřejného osvětlení a parkovacích míst a instalací polozapuštěných kontejnerů. Součástí budou i nové zastávky v Balbínově ulici (včetně posunutí točny autobusů). Realizace by měla začít na jaře letošního roku. 
24 500 000 korun

 

Rekonstrukce lávek a mostů

Jedná se o opravu mostů a lávek podle v minulosti vypracovaných mostních prohlídek. Podle zprávy bude nutné i v dalších letech pokračovat v postupných opravách a rekonstrukcích mostních objektů. V současnosti se připravují opravy mostu v ulici Plynárenská, lávek na Novém rybníku a na Rynečku, ve Špitálské u Hořejší Obory, u Čekalíkovského rybníku, na Flusárně nebo u Q klubu.  
20 000 000 korun

 

Nové chodníky

V různých fázích přípravy je výstavba nových chodníků, které by měly vzniknout mezi stadionem U Litavky a Lazcem a dále v ulicích Drkolnovská (u čerpací stanice), ve Zdabořské (od kruhové křižovatky k restauraci U Pletánků) a v ulici Ke Stadionu. 
15 000 000 korun

 

Revitalizace sadů

Chystaná obnova Svatohorských sadů se aktuálně týká prostoru mezi ulicemi Balbínova, Na Leštině a K Mýtu a kolem sportovního areálu. Renovace je podpořena z dotace řetězce Billa. 
1 524 000 korun

Zpracoval Stanislav D. Břeň
za přispění Markéty Pavlištové Havlové (Odbor investic a rozvoje města)

Foto: Stanislav D. Břeň

 

Připravované projekty na další léta

  • Rekonstrukce Komenského náměstí: výměna vodohospodářské infrastruktury, nová parkovací místa, revitalizace náměstí, polozapuštěné kontejnery
  • Kulturní dům: rekonstrukce elektrické rozvodny
  • Rudné doly: oprava střechy budovy někdejšího ředitelství Rudných dolů; připravuje se také studie rekonstrukce celé budovy
  • Divadlo A. Dvořáka: kompletní rekonstrukce malé scény
  • Náměstí J. A. Alise: revitalizace prostoru náměstí
  • Atletický ovál a sportovní hala: kompletní rekonstrukce někdejšího atletického oválu a výstavba nové sportovní haly. Je vypracována studie.
  • Vnitroblok Riegrova: revitalizace celého vnitrobloku včetně výstavby parkovacích míst, hřiště a míst pro kontejnery
  • ZŠ Jiráskovy sady: rozsáhlá půdní vestavba
  • Kanalizace a vodovod v Kozičíně: nová splašková kanalizace a rekonstrukce vodovodu a dešťové kanalizace, nové povrchy, chodníky a veřejné osvětlení
  • Čistírna odpadních vod: zkapacitnění čistírny za přibližně 250 milionů korun, zpracovává se projektová dokumentace
  • Milínská: parkovací dům nedaleko křižovatky Milínská/Průběžná, v místě stávajícího parkoviště je zpracována studie
  • Pod Čertovým pahorkem: je zpracována studie na revitalizaci celého vnitrobloku, s navýšením počtu parkovacích míst a parkovacím domem
  • Parkoviště Fialka: zvýšení kapacity parkoviště u tzv. křižáku pod Albertem ze současných přibližně 40 na zhruba 80 míst
  • Vnitroblok ul. Jana Drdy: v první fázi výměna vodohospodářských sítí, veřejného osvětlení, oprava komunikací a chodníků a výstavba parkoviště; v další fázi výstavba dětského a sportovního hřiště a výsadba zeleně
  • Anenská: odvodnění spodní části ulice
  • Most Ryneček: kompletní demolice mostu v nevyhovujícím technickém stavu a výstavba nového mostu
  • Propojka z Jinecké komunikace: silniční propojka do průmyslové zóny Balonka
  • Parkoviště na Drkolnově: vybudování přibližně 60 parkovacích míst u bývalé „kyslíkárny nemocnice“
  • Na Leštině II. etapa – pokračování rekonstrukce ulice, předmětem je výměna vodohospodářských sítí, povrchů komunikace, cyklostezka, podzemní kontejnery

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne