Slider

Den městské mobility: Jak se po Příbrami pohybovat ekologičtěji a zdravěji

Doprava | Listopad 2022

Projet se na hoverboardu nebo se vyfotit před „erťákem“. Foto: Jan Hadraba

První říjnové pondělí se v lesoparku Litavka uskutečnil Den městské mobility. Cílil zejména na děti a mládež, ale zajímavé tipy pro lepší pohyb po městě získali také dospělí návštěvníci.

 

Odpoledne věnované mobilitě konané 3. října si užívali malí i velcí. Počasí se uklidnilo, vyšlo slunce a celý prostor u Litavky se zaplnil návštěvníky. Během odpoledne si vyzkoušeli řadu dopravních prostředků, jako jsou kola, koloběžky s různým druhem pohonu, ale i třeba oblíbený hoverboard a další „vychytávky“. Současně prověřili svoje schopnosti v jízdě zručnosti nebo se svezli historickým autobusem. Děti dostávaly pokyny o tom, že se mají chovat ohleduplněji k ostatním účastním provozu, a to díky mobilnímu dopravnímu hřišti a spolupráci s organizací Besip. 

Součástí akce byla prezentace žáků základních škol s názvem Ulice budoucnosti, do níž se zapojilo šest školních týmů. Během odpoledne došlo na vyhlášení nejlepšího projektu. Největší podporu od poroty a dort od Zuzčiných dobrot získal projekt Emušákov ze ZŠ Školní. Všechny soutěžní návrhy byly velmi promyšlené, děti řešily mimo jiné omezení rychlosti v ulicích, využívání chytrých technologií či budování podzemních parkovišť. V projektech nechyběly budovy jako nemocnice, policie či rychlé občerstvení, už méně pak školy…   

Moderátor Marcel Forejt vyzpovídal většinu hostů. Patron projektu 10 000 kroků Jiří Martínek zahájil svou přítomností tuto výzvu v Příbrami. Dále se akce účastnil dopravní projektant Květoslav Syrový, který připravuje propojení všech městských cyklistických úseků s tzv. Zelenou páteří města. Na LED obrazovce bylo také promítáno video prezentující cyklistická opatření v Příbrami, které v létě natočilo vedení města ve spolupráci s městskou policií a v němž se zaměřili na nově vzniklá cyklistická opatření. 

Den byl koncipován tak, aby poukázal na ekologičtější a zdravější varianty pohybu ve městě. Proto i MHD jezdila celý den zdarma. Obdobné projekty jako Den městské mobility bude město realizovat i v budoucnosti. 

Martina Nuslová, projektová manažerka městské mobility

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne