Slider

Děkujeme, že můžeme…

Školství | Leden 2020

V pondělí 18. listopadu jsme si se žáky devátého ročníku připomněli významné výročí. O den dříve jsme oslavili 30 let od sametové revoluce, tedy ode dne, který pro nás znamenal návrat svobody a demokracie, 17. listopad 1989.

V letošním roce jsme se zapojili do projektu organizace Člověk v tísni, konkrétně do Příběhů bezpráví, Měsíc filmu na školách: 30 Pád železné opony. Průvodcem vzpomínkami na události z doby před třiceti lety se nám stal pamětník, ředitel místního Hornického muzea Josef Velfl.

Představil nám v prostorách Památníku Vojna autorskou výstavu a besedoval s námi. Během jeho poutavé přednášky, doprovázené projekcí dobových textů, snímků a fotografií jsme si vzpomněli nejenom na období 17. listopadu 1989, ale i na protektorátní časy, které si připomínáme Mezinárodním dnem studenstva. Těch časů, jejichž odkaz před 30 lety vedl studenty a občany na Albertov a na Národní třídu.

Z minulosti je třeba se poučit. Je na místě si dějinné události připomínat, protože paměť národa je to, co národ tvoří. Jsme rádi, že jsme měli možnost vyslechnout si vzpomínky někoho, kdo byl „sametových dní“ účasten.

Náš 17. listopad v KJD na Březových Horách
Návštěvy březohorské pobočky Knihovny Jana Drdy jsou pro žáky ZŠ Příbram – Březové Hory již stálou tradicí. V knihovně si společně připomínáme nejen významná výročí vztahující se k autorům či jejich tvorbě, ale také milníky historické. Nebylo tedy možné opomenout výročí Sametové revoluce, jejíž události a význam si zde ozřejmili žáci devátých ročníků. Přestože mají pojem 17. listopad 1989 v povědomí, je to pro jejich generaci již vzdálená historie, o níž mají množství informací z nejrůznějších zdrojů. Program připravený právě pro ně jim pomohl poznatky utřídit, upevnit, lépe pochopit v souvislostech a snad i rozšířit o jména nejen politické, ale i kulturní oblasti té doby.
Eva Smolařová
ZŠ Březové Hory

Martina Cvrková
ZŠ Březové Hory

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne