Slider

Dárek na Den dětí: Největší dash parkourové hřiště v republice

Sport | Červenec - srpen 2022

Parkourové hřiště bylo otevřeno na Den dětí a zájem byl velký. Foto: SZM Příbram

Ve středu 1. června se v areálu Nový rybník konal Dětský den, během kterého proběhlo za účasti profesionálních parkouristů pod vedením Jakuba Dohnala z akademie ArtMoving také slavnostní otevření nového parkourového hřiště.

Stavba největšího tzv. dash parkourového hřiště v republice za 2,4 milionu korun včetně DPH trvala deset dní. Zástupce zhotovitelské firmy Onyx wood František Bican představil kromě použitých matriálů a celého projektu také design hřiště, který je v České republice k vidění pouze na pražském Zličíně. Dash je způsob parkourového pohybu po překážkách za pomoci rukou, tzv. dash hřiště pak více kopíruje městský styl parkouru.

Celý den bylo pěkné počasí, a tak se akce těšila hojné účasti. Moderování a zahájení se ujal parkourista Jakub Dohnal, který se na české parkourové scéně pohybuje 16 let a je jedním z prvních v Česku, kdo se parkouru začal věnovat. Nechyběla slova díků starosty Příbrami Jana Konvalinky a radní Renáty Vesecké, kteří skokem přes překážku zahájili program Dětského dne na hřišti. Následovaly exhibiční skoky profesionálů a workshopy s dětmi, jejichž smyslem bylo děti naučit základy skákání. Na závěr programu se uskutečnila autogramiáda.

Hřiště je určeno dětem, teenagerům i dospělým. Před vstupem na sportoviště je každý návštěvník povinen seznámit se s provozním řádem a dodržovat bezpečnostní pokyny. Dash parkour byl vyvinut ve spolupráci s finskými parkourovými profesionály tak, aby uspokojil nejen parkourové začátečníky, ale i profesionály. Součástí hřiště je měkčená dopadová plocha Softnyx, která zajišťuje potřebný komfort s důrazem na bezpečnost.

V rámci Dětského dne byl na Nováku připraven také další program. Od 14.00 vystoupili na podiu Sezam bistra mladí hudebníci ze ZUŠ Antonína Dvořáka Příbram, nechyběly kreativní dílničky a minidisco, děti se mohly svézt na koni, vyzkoušet si některou z atrakcí Tondy Obala od Eko-komu nebo navštívit mobilní planetárium. Ve spolupráci s Ochranou fauny ČR byl připraven také program v minizoo.

Miroslava Poláková, Sportovní zařízení města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne