Slider

D4 je v polovině

Krátce | Červen 2023

U Milína se musí odstřelovat skála, aby mohla být dálnice rozšířena.

Stavba dálnice D4, která je prvním českým PPP projektem (spolupráce veřejného a privátního sektoru) v oblasti infrastruktury, je dva roky od zahájení prací hotova téměř z poloviny.

Celý letošní rok pak bude uzavírat na metě zhruba 79 %, uvedla firma Via Salis, která je za projekt odpovědná. V polovině května přijel aktuální stav projektu D4 zhodnotit ministr dopravy Martin Kupka.

Aktuálně pokračují v celé trase zemní práce doprovázené výstavbou souvisejících konstrukcí, jako jsou např. mosty nebo opěrné stěny. Na začátku úseku Háje – Milín probíhají postupné odstřely skalního masivu, který v těchto místech umožní rozvinutí dálnice do celé šířky. Mostních konstrukcí je na 32 kilometrech trasy celkem 40. Největší mostní stavbu na Via Salis představuje estakáda přes Skalici u obce Nerestce. Více než 420 metrů dlouhá stavba překlene postupně silnici třetí třídy, polní cestu, údolí řeky Skalice a regionální železniční trať.

Počátkem léta se začne u křižovatky Lety budovat operační středisko pro správu a údržbu dálnice, v němž bude zároveň sídlit dálniční policie. U Krsic se pak rozjede výstavba dvou protilehlých dálničních odpočívek s čerpacími stanicemi. Na podzim bude u Milína jedna polovina dálnice otevřena pro běžný provoz, a ještě do konce roku budou mosty dotaženy do fáze hotové hrubé stavby. Místo travního porostu budou ve vybraných oblastech kolem dálnice vysety divoké louky a v její blízkosti instalovány včelí úly. Pokud se květinám i včelám bude dařit, uplatní se tento model po dostavbě dálnice v širším měřítku.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne