Slider

D4 je nejlepším evropským PPP projektem

Doprava | Únor 2022

Přípravné práce před jarní výstavbou na D4 jsou hotovy. Foto: Stanislav D. Břeň

Dostavba dálnice D4 od Příbrami k Písku má ocenění od PFI Awards 2021 pro nejlepší PPP projekt v Evropě. Dálnice by měla být dostavěna v roce 2024 a konsorcium firem ji pak bude provozovat další čtvrtstoletí.

První PPP český projekt na dostavbu dálnice D4, který řídí společnost Via Salis, získal mezinárodní ocenění PFI (Project Finance International) Awards 2021 pro nejlepší evropský PPP (Public Private Partnership) projekt. V rámci PFI Awards se každoročně oceňují nejvýraznější světové počiny v oblasti projektového financování. „Toto globální ocenění potvrzuje fakt, že projekt byl z naší strany i ze strany českého ministerstva dopravy dobře připraven, vysoutěžen, finančně strukturován a zajištěn,“ uvedl generální ředitel Via Salis a managing director Vinci Highways v ČR Christian Biegert. 

Projekt PPP D4 ve veřejné soutěži vyhrálo sdružení Via Salis francouzských firem Vinci Concessions, Vinci Highways a Meridiam. Investice zahrnuje dostavbu 32 km dálnice D4 z Příbrami do Písku a modernizaci dalších 16 kilometrů již zprovozněných navazujících úseků. Zhotovitelem stavebních prací je společnost Divia stavební ze skupiny Eurovia CS, která je součástí Vinci Group. Vlastní provozování dálnice D4 pak zajistí Vinci Highways, která ve světě spravuje 4000 km silnic. 

Za období od prvního poklepání základního kamene do prosince na D4 proběhla podle zhotovitele velká část přípravných a průzkumných prací jako např. archeologické, pyrotechnické, hydrogeologické a další průzkumy. V rámci ochrany přírody bylo instalováno 16 kilometrů bariér pro obojživelníky. Provedena byla také pasportizace komunikací a budov v okolí stavby, byly zahájeny skrývky ornice a vytýčeny inženýrské sítě. Na jaře by se měly naplno rozeběhnout stavební práce. Stavba bude podle smlouvy hotova v prosinci 2024 a dalších 25 let bude konsorcium dálnici provozovat. 

Od 1. července 2021 byl zahájen i provoz a údržba na existujících úsecích. Tu řídí Via Salis Operations, dceřiná společnost Vinci Highways. Aktuálně se jedná o činnosti jako zajištění sjízdnosti komunikace v zimním období, opravy silnice nebo péče o dopravní značení. 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne