Slider

Cvičení pomocí TheraSuit je náročné, ale přináší výsledky

Zdravotnictví | Listopad 2020

Terapeutka Alky Jana Křížová

Před devíti lety představila příbramská organizace Alka patentovanou metodu TheraSuit. Jde o koncept spojující klasickou rehabilitaci s objevy na poli neurologie a výzkumů fungování lidského mozku.

Rehabilitační metoda TheraSuit umí vytvořit nové, ale i měnit chybné pohybové vzorce lidí s handicapem. Posouvá také jejich rozumové, komunikační a sociální schopnosti. Celosvětově terapie postavila na nohy mnoho dětí, u kterých byla diagnostikována dětská mozková obrna, opožděný psychomotorický vývoj či jiný handicap. „Díky speciálnímu obleku, který se také nazývá kosmickým oblekem, lze provádět rehabilitaci i ve vertikální poloze, a rozvíjet tak úroveň motoriky za hranice, kam se běžné terapie jen těžko dopracovávaly,“ říká Jana Křížová, vedoucí pohybové rehabilitace Alky.

 

Co si máme představit pod pojmem kosmický oblek?

Odborně se tomu říká semidynamická celotělová ortéza, která se skládá z několika částí. Je propojená systémem elastických gum, které umožňují fixaci i odlehčení během cvičení. Součástí metody TheraSuit je také závěsný systém Spider. Jeho principem je využití pružných lan, kterými je uživatel uchycen ke cvičební kleci a tím je mu poskytnuta opora pro vertikalizaci (pomalé uvedení do svislé polohy), jež je důležitá pro stimulaci centra rovnováhy.

 

Je použití metody ohraničeno věkem klienta?

Ano, metoda je indikovaná od tří let věku, protože působí na organismus intenzivně. Naší nejmladší klientce jsou právě tři roky. Během třítýdenního bloku dosáhla pokroku v oblasti stability a uvědomění si vlastního těla jako celku. Do denních činností tak začala více zapojovat opomíjenou končetinu. Součástí terapie je také instruktáž rodičů pro domácí cvičení, bez kterého by dosažené výsledky přišly vniveč. Zde byla s maminkou velmi dobrá spolupráce, a proto se již těšíme na další setkání. První blok terapie absolvovala letos v březnu a po pauze, kterou TheraSuit vyžaduje, začíná v listopadu blok druhý.

 

Jak náročné je dostat malého klienta do oblečku?

Důležité je děti motivovat. Metoda vychází z předpokladu, že zážitek z terapie by neměl být negativní. Pokud chceme, aby se svaly a mozek správně zapojovaly, klient musí být naladěný pozitivně a terapii vnímat jako hru, zábavu. Pozitivní vzpomínky pak převažují před náročnějšími cviky a posilováním. V tu chvíli vše do sebe zapadá a v mozku se i lépe uchová. Snažíme se najít shodnou cestu, aby cvičení bylo příjemné a zároveň užitečné. Cvičení je však náročné pro obě strany. Musíme být flexibilní, přizpůsobovat se aktuální náladě i únavě klientů. Nedílnou součástí terapie je schopnost upoutat pozornost klienta k cílené činnosti a mít připravené „záložní plány“ k udržení pozornosti, abychom zajistili kvalitní průběh terapie.

 

Jak dlouho terapie trvá?

Metoda TheraSuit je navržená formou cvičebních bloků. Trvá 3–4 týdny přibližně tři hodiny denně. Mezi cvičebními bloky je odstup několik měsíců. Vše podle možností klienta. V určitých fázích mají děti krizi a jsou unavené fyzicky i psychicky. K jejímu překonání využíváme relaxační metody jako například perličkovou lázeň na uvolnění, místnost Snoezelen nebo relaxační techniky. U starších dětí je to také oxygenoterapie, která je pro regeneraci organismu prospěšná. Nebo se zaměříme na jemnou motoriku. Je to individuální s přihlédnutím ke stavu klienta a jeho reakci na terapii. Při zahájení terapie pořizujeme videozáznam dovedností klienta, který následně porovnáme se stavem po terapii. Tak můžeme zhodnotit, kam jsme se posunuli. K dalšímu zlepšení dochází i několik týdnů po terapii, o čemž nás rodiče nadšeně informují.

 

Co se stane, když klient netoleruje speciální oblek?

Potom volíme terapii bez něj a přecházíme na intenzivní fyzioterapii, o kterou je v Alce také velký zájem. Zde aplikujeme i další metody, jako jsou senzomotorická stimulace, synergická reflexní terapie, Vojtova reflexní lokomoce, techniky měkkých tkání, mobilizace podle Mojžíšové a nově od prosince metodu Bobath. Právě díky dalším metodám, které intenzivní terapie nabízí, lze najít vhodnou alternativu pro dané potřeby klienta. Postupně jsme získali mnoho praxe a díky soustavnému vzdělávání v nových metodách a technikách své znalosti dále prohlubujeme. To se příznivě podepisuje na kvalitě poskytované péče.

 

Vyžaduje metoda speciální doporučení a vyšetření?

Jakmile nás osloví zájemce o terapii, proběhne šetření, při kterém seznamujeme s možnostmi terapie. Zjišťujeme schopnosti klienta po stránce pohybové, sociální i mentální. Zároveň vyloučíme kontraindikace. Po dohodě o způsobu prováděné terapie, absolvuje uživatel vyšetření naší rehabilitační lékařkou, která potvrzuje vhodnost zvoleného postupu.

 

Přijímáte nové klienty pro terapie?

Většinu měsíců jsou naše terapeutky plně vytížené. Provádí se dvě terapie dopoledne a dvě odpoledne. Vlivem nastalé situace kolem pandemie obsazenost polevila, takže prostor pro nového klienta máme.

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne