Slider

Co vás čeká o adventu a Vánocích

Život v Příbrami | Prosinec 2022

Také letos je pro děti připravena poštovní schránka pro Ježíška.

Pokud si lidé před svátky přejí „bohatého Ježíška“, pak z pohledu kulturních nebo společenských akcí nemusí čekat až do Vánoc. Mnoho příbramských organizací a institucí připravilo pestrou nabídku, a tak advent i Vánoce můžete strávit téměř každý den na jiné „adrese“ a nějaké zajímavé akci.

 V čase, kdy čtete tento Kahan, máte na svém adventním svícnu pravděpodobně už zapálenu první svíci. A je (snad) úspěšně za námi zahájení adventu, které bylo plánováno na neděli 27. listopadu na náměstí T. G. Masaryka. Hlavními taháky byly Aneta Langerová a samozřejmě slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

 

Adventní putování po Příbrami

Program pro každou adventní neděli v jednotlivých částech města připravilo Městské kulturní centrum. Bronzovou neděli si tak vychutnáte 4. prosince na Březových Horách. Na náměstí J. A. Alise zahrají už odpoledne The Schunky, poté můžete zavítat do kostela sv. Vojtěcha na vystoupení pěveckého sboru Krásky. Následně opět venku na náměstí bude podvečerní hodinka patřit Petru Vašinovi a Míše Mádlové. O stříbrné neděli se zájemci přenesou na další významný příbramský „kopec“. Na Svaté Hoře vystoupí Příbramská filharmonie a poté se představí Žalman & spol. Vrchol letošního předvánočního programu v podání města je plánován na náměstí 17. listopadu. O zlaté neděli 18. prosince přivítají návštěvníky Jan Smigmator a ZUŠ Antonína Dvořáka. Chystá se také ledová show a pro nejmenší vánoční pohádka Velká dobrodružství malého brouka. 

Během adventu se můžete těšit také na trhy a vánoční občerstvení. „Pevné adventní prodejní stánky na náměstí 17. listopadu i u stromečku na náměstí T. G. Masaryka fungují letos nejen během adventu, ale i mezi svátky a na Silvestra. Jsou tedy ideálním občerstvovacím cílem zimních procházek,“ informoval Vlastimil Ševr, vedoucí Městského kulturního centra. Běžně je otevřeno maximálně do 20.00, na Silvestra pak ještě hodinu po půlnoci.

 

Čertovsky si zařádit

Předvánoční program připravila také Sportovní zařízení města Příbram. Tradiční akce Čertovsky pekelný Novák se uskuteční 2. prosince od 15.30 do 18.30. „Program je bohatý – čerti, pekelný kočár, peklo, fotokoutky, pódiový program pro děti, tvořivé dílničky, hudební vystoupení, vánoční trh, guláš a buřty, mikulášská nadílka, či ohňostroj,“ řekla mluvčí SZM Miroslava Kozohorská. Jednotné vstupné činí 70 korun.

 

Jak prožívali Vánoce horníci

Bohatý program chystá každoročně i Hornické muzeum Příbram. Od pátku 2. prosince do neděle 8. ledna mohou zájemci o místní tradice zavítat na výstavu Příbramské betlémy, kterou Hornické muzeum Příbram ve spolupráci se spolkem Příbramští betlémáři představuje v Galerii Františka Drtikola. „Výstava nabídne ke zhlédnutí historické betlémy z příbramského regionu,“ sdělila mluvčí muzea Stanislava Moravcová. V sobotu 3. prosince se od 18.00 v cáchovně dolu Anna koná adventní koncert sborů Arytmie Praha a Gambale, při kterém vystoupí i skupina Elthin interpretující středověkou hudbu. 

O víkendu 10. a 11. prosince vyrazí zájemci o místní tradice do hornického domku na Březových Horách, který bude prosycen vánoční atmosférou. „Vánoce v hornickém domku jsou oblíbenou akcí, která návštěvníky příjemně naladí díky všudypřítomné vůni pečiva, tradiční výzdobě nebo lidovým písním a koledám. Kromě toho mohou nahlédnout pod ruce šikovným řemeslníkům a původní vánoční zvyky a další rukodělnou tvorbu si mohou sami také vyzkoušet. Vžijí se tak do atmosféry doby před sto a více lety, kdy se hornická rodina chystala na příchod Vánoc,“ informovala Stanislava Moravcová. 

V areálu dolu Anna se bude 10.–11. prosince konat Štědrovečerní šichta v Prokopské štole, která návštěvníkům přiblíží, jak vypadal hornický pracovní Štědrý den. Nebude chybět jízda důlním vláčkem a nadílka v podzemí za zpěvu koled. Štědrovečerní šichta i Vánoce v hornickém domku budou probíhat od 10.00 do 17.00. 

Na Březových Horách začala už před adventem akce Hornický Mikuláš, která se koná téměř 30 let a svým významem překročila hranice města i regionu. Vždy od druhé poloviny listopadu do začátku prosince ji pořádá Spolek Prokop Příbram. Letos se koná do 5. prosince pro rodiče s dětmi a do 6. prosince se představení konají pro školy nebo cestovní kanceláře. V čase přípravy tohoto vydání Kahanu byly volné ještě některé termíny, v případě zájmu je můžete ověřit na webu spolek-prokop-pb.cz.

 

Nabitý předvánoční program divadla

Bohatý program přichystalo i Divadlo A. Dvořáka. O bronzové neděli je možné navštívit Mikulášskou show. Jde o vánoční animační show pro děti s Honzou Ladrou, Myšákem Edou a princeznou Týnkou. Program bude plný kouzel a vánočních písniček a každé dítě dostane od Mikuláše dárek. 

Týden nato program cílí opět na děti, a to ve formě tradičních a hojně navštěvovaných Vánoc v divadle. Celodenní program zahrnuje vánoční tvoření, koledy, divadelní i filmové pohádky (Anděl Páně 2, Mimoni 2: Padouch přichází), fotografování s anděly, vánoční jarmark, výstavu betlémů, prodej sladkovodních ryb a kupu dárků pod stromečkem. „Součástí bude i vánoční vesnička Skřítkov. Těší se na vás Sněhová královna, Ledový muž, sněhulák a další,“ zve ředitel divadla Petr Bednář. Jednotné vstupné činí 90 korun. 

Jste-li už odrostlejší a nedočkaví a chcete-li si „střihnout“ Silvestra nanečisto, pak do divadla zavítejte v pátek 30. prosince. Akce stejnojmenného názvu s přídomkem Pánové, hoďte se do gala nabídne skupinu Rhytmic, která zahraje k tanci i poslechu. Večerem provedou Jiří Dohnal, Lenka Peške a Tomáš Kadlec. Od 22.00 si vychutnáte raut a od půlnoci diskotéku. Vstupné v předprodeji je 650 korun, od 17. prosince pak 700 korun. 

Vedle programů, které připravuje Divadlo A. Dvořáka, budou velká i malá scéna svědky mnoha dalších vystoupení v rámci pronájmů. Představí se např. Ginevra, Příbramský Big Band, Příbramská filharmonie či Vepřekův smíšený sbor (více v přiloženém přehledu akcí). V kině se budou před Vánoci také promítat pohádky a v rámci cyklu Mezi svátky… můžete 27. až 30. prosince přijít hned na několik projekcí fantasy filmů, českých komedií nebo 3D pohádek (úplný rozpis v Kalendáři akcí v závěru tohoto zpravodaje).

 

Darujte knihu

Na Vánoce se připravila také Knihovna Jana Drdy. Opět po roce byl „aktivován“ Knižní strom přání. „Udělejte radost dětem z Dětského domova v Solenicích. V knihovně najdete už teď stromeček s obálkami, ve kterých jsou dětská knižní přání, a vy jim je můžete splnit. Knihu nalezenou v přáníčku po zakoupení doneste do 7. prosince 2022 na Ústřední půjčovnu pro dospělé. My knihy zabalíme a bezpečně doručíme,“ popisuje vedení knihovny význam i postup akce.

 

Na 1. prosince je pro děti od pěti let a jejich rodiče připraveno setkání Vánoční Drdík, které se koná v pobočce Škola (ZŠ Školní). Ve středu 14. prosince odpoledne se uskuteční Advent v knihovně (nám. T. G. Masaryka), který zahrnuje předvánoční punč, soutěžní turnaj, zdobení a mlsání či prodej knih.

 

Na betlémy do galerie

Vánoční výstavu historických i současných betlémů z příbramského hornického regionu pořádá Hornické muzeum Příbram ve spolupráci se Spolkem Příbramští betlémáři v prostorách Galerie Františka Drtikola. 

Mezi nejvzácnější vystavené celky patří rozsáhlý příbramský Bartošův betlém z konce 19. století a dva o něco mladší betlémy z dílny profesionálního příbramského řezbáře Antonína Smetáka. „Vystaven bude i Sýkorův betlém s králickými figurkami, ve kterém pozorný divák může nalézt historickou podobu milínské radnice, nebo sto let starý sádrový betlém vytvoření horníkem Václavem Bálkem podle nesmírně populárního vystřihovacího betlému Mikoláše Alše,“ upozornila kurátorka Klára Posekaná. Dalšími zajímavými historickými betlémy přispěje ze své bohaté sbírky dlouholetý partner těchto výstav, Spolek Příbramští betlémáři. Na výstavě je možné zakoupit tematické upomínkové předměty včetně papírových betlémů. Vánoční stromky dodaly Vojenské lesy a statky ČR, divize Hořovice.

 

Na duchovní vlně

Betlémy budou k vidění rovněž na Svaté Hoře. Již tradiční výstava Spolku Příbramských betlémářů ve spolupráci se Svatou Horou se v Mníšecké kapli koná od 23. prosince do 1. ledna. Vernisáž bude 22. prosince v 16.00. Od 24. prosince až do Hromnic (2. února) si můžete prohlédnout Svatohorský betlém, vystavovaný v bazilice v boční kapli sv. Ignáce. Tvoří jej pouze několik let staré, ručně vyřezávané dřevěné figurky, které měří asi 40 centimetrů. Základ jeslí vyřezal po roce 1998 Jan Ježek, v řezbářském díle pokračuje Bedřich Šilar. Betlém se díky donátorům stále rozrůstá – zájemci si mohou objednat zhotovení figury a do betlému ji věnovat. 

Během adventu můžete na Svaté Hoře dále navštívit cyklus koncertů se skutečně adventní hudbou Adventní advent, které se konají čtyři adventní středy: 30. listopadu (už se konal), 7., 14. a 21. prosince od 19.00. Na programu jsou gregoriánské zpěvy a varhanní hudba na motivy Mariina chvalozpěvu, vícehlasé adventní zpěvy 15. a 16. století nebo hudba na biblické texty. 

Tímto ovšem hudba na Svaté Hoře nekončí. V sobotu 22. prosince se koná Předvánoční zpívání, kdy ve sklepení zahraje a zazpívá skupina Náhodná sešlost. Na Svatou Horu můžete vyrazit také o Štědrém dnu na „Půlnoční“, která ale začíná už v 16.00. Zazní Rybova mše, zpívají členové příbramských pěveckých sborů. Zpívání u jesliček se uskuteční o vánočních svátcích a na Nový rok vždy ve 14.00. O sobotách 3., 10., 17. a 24. prosince vždy od 6.00 můžete zavítat na roráty – s radostnými starobylými zpěvy doby adventní. Hrají a zpívají Svatohorští literáti. Na 2. svátek vánoční se koná Vánoční koncert Matice Svatohorské s koledami a vánoční varhanní hudbou. Účinkují R. Janál (baryton), J. Tůma (varhany) a P. Šmolík (varhanní pozitiv). Vyvrcholením vánočního a novoročního nejen hudebního programu na Svaté Hoře bude Tříkrálový koncert, na němž 5. ledna v 18.00 vystoupí Vepřekův smíšený sbor. Akce se uskuteční ve spolupráci s Charitou Příbram a odstartuje se tím Tříkrálová sbírka. 

Z přehledu vyplývá, že program je opravdu bohatý. Pokud byste si přesto nevybrali, můžete advent strávit nad dopisy Ježíškovi. Ježíškova pošta totiž opět funguje a jeho červená schránka se nachází na náměstí 17. listopadu. 

Stanislav Břeň

 https://kalendar.pribram.eu/

Adventní, vánoční a novoroční program1. prosince:

1. prosince
Vánoční Drdík, Knihovna Jana Drdy
Rozsvícení vánočního stromu, Zdaboř, Táborská (17.00)

2. prosince
Čertovsky pekelný Novák, Nový rybník (15.30–18.30)

2. prosince–8. ledna
Příbramské betlémy, Galerie Františka Drtikola (9.00–17.00; výjimky: 24. a 31. prosince zavřeno, 1. ledna 13.00–17.00)

3. prosince
Roráty – zpěvy doby adventní, Svatá Hora (6.00)
Farmářské trhy, Dvořákovo nábřeží (8.00–12.00)
Adventní koncert – sbory Arytmie Praha a Gambale a skupina Elthin; Hornické muzeum Příbram, důl Anna (18.00)

4. prosince
Bronzová adventní neděle, náměstí J. A. Alise (15.15: The Schunky, 16.00: Krásky – pěvecký sbor v kostele sv. Vojtěcha, 17.00: Petr Vašina & Míša Mádlová)
Mikulášská show, Divadlo A. Dvořáka Příbram (16.00)

do 5. prosince
Hornický Mikuláš 2022, Březové Hory

7. prosince
Paní Zima – ZUŠ, Příbram I, nám. T.G.M. 155, Divadlo A. Dvořáka (17.00)
Adventní advent – Magnificat, Svatá Hora (19.00)

8. prosince
Vánoční tvoření – textilní techniky, Senior Point Příbram

10. prosince
Roráty – zpěvy doby adventní, Svatá Hora (6.00)
Vánoce v hornickém domku, Hornické muzeum Příbram, hornický domek (10.00–17.00)
Štědrovečerní šichta v Prokopské štole, Hornické muzeum Příbram, důl Anna (10.00–17.00)

11. prosince
Vánoce v hornickém domku, Hornické muzeum Příbram, hornický domek (10.00–17.00)
Štědrovečerní šichta v Prokopské štole, Hornické muzeum Příbram, důl Anna (10.00–17.00)

11. prosince
Stříbrná adventní neděle, Svatá Hora (15.15: Příbramská filharmonie, 16.30: Žalman & spol.)
Vánoce v divadle, Divadlo A. Dvořáka Příbram (10.00–17.00)

12. prosince
Vánoční koncert ZŠ 28. října, Divadlo A. Dvořáka (16.30)
Vánoční večírek Fit Senioru Příbram, Pivovar Podlesí (14.00)

13. prosince
Vánoční turnaj v bowlingu, Senior Point Příbram

14. prosince
Advent v knihovně, Knihovna Jana Drdy (13.00–17.00)
Adventní koncert ZUŠ Příbram 1 (17.00)
Adventní advent – Dyškanti, Svatá Hora (19.00)

15. prosince
Vánoční zpěvy Evropy – Chairé, Codex Temporis, Waldorfská škola Příbram (19.00)

16. prosince
Česká mše vánoční – Příbramská filharmonie, Vepřekův smíšený sbor, Divadlo A. Dvořáka (19.00)

17. prosince
Roráty – zpěvy doby adventní, Svatá Hora (6.00)
Farmářské trhy, Dvořákovo nábřeží (8.00–12.00)
Vánoční závod ve sportovní gymnastice, Sokolovna (8.00–18.00)

18. prosince
Zlatá adventní neděle, náměstí 17. listopadu (15.15: Pohádka: Velká dobrodružství Malého brouka, 16.00: Koncert Jana Smigmatora, 16.45: Ledová show – Betlém, 17.00: ZUŠ A. Dvořáka – pěvecký sbor)
Kočovné Vánoce s Ginevrou a jejími hosty, Divadlo A. Dvořáka (19.00) 

19. prosince
Kočovné Vánoce s Ginevrou a jejími hosty, Divadlo A. Dvořáka (19.00)

20. prosince
Dárek na poslední chvíli – tvořivé odpoledne, Dům dětí a mládeže (16.00–17.30)
Kočovné Vánoce s Ginevrou a jejími hosty, Divadlo A. Dvořáka (19.00)

21. prosince
Vánoční Makovička – kognitivní trénink, Fit Senior (10.00)
Adventní advent – Blahoslavenství, Svatá Hora (19.00)

22. prosince
Vernisáž výstavy betlémů, Svatá Hora (16.00)
Vánoční koncert Příbramského Big Bandu (+ dětský sbor Canzonetta), Divadlo A. Dvořáka (19.00)
Přinesení betlémského světla, Svatá Hora (18.00)
Předvánoční zpívání, Svatá Hora, sklepení (18.00)

23. prosince
Vánoční koncert Příbramského Big Bandu (+ dětský sbor Canzonetta), Divadlo A. Dvořáka (19.00)

24. prosince
Roráty – zpěvy doby adventní, Svatá Hora (6.00)
„Půlnoční“ s Rybovou mší, Svatá Hora (16.00)
Štědrovečerní zpívání, kostel sv. Vojtěcha (17.00)

25. prosince
Zpívání u jesliček, Svatá Hora (14.00)

26. prosince
Vánoční koncert Matice Svatohorské, Svatá Hora (18.00)
Zpívání u jesliček, Svatá Hora (14.00)

30. prosince
Silvestr nanečisto, Divadlo A. Dvořáka (20.00)

31. prosince
Zakončení občanského roku mší svatou, Svatá Hora (22.30)

1. ledna
Zpívání u jesliček, Svatá Hora (14.00)

5. ledna
Tříkrálový koncert, Svatá Hora (18.00)
Zahájení Tříkrálové sbírky

6. ledna
Tříkrálový průvod, nám. T. G. Masaryka (16.00)

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne