Slider

Čísla autobusů v MHD budou na pětku

Doprava | Prosinec 2023

Od prosince je MHD v Příbrami více integrována do PID. Autobusy jsou označeny čísly od 501 do 508 a 565. Na stejnou jízdenku v systému PID budete moci pokračovat také v MHD a naopak. Foto: PID

Příbramská městská hromadná doprava se zapojuje do Pražské integrované dopravy. Změní se čísla linek a při přestupu z Prahy nebude potřeba jízdenka navíc.

Z důvodu dalšího rozvoje systému Pražské integrované dopravy (PID) dochází od neděle 10. prosince 2023 ve spolupráci s městem Příbram k integraci městské autobusové dopravy v Příbrami a systému PID. Integrace přináší cestujícím především cenově výhodnější cestování při kombinaci městských a regionálních spojů. Na regionálních linkách PID budou nově platit na území města Příbram jízdní doklady MHD Příbram a naopak na linkách MHD budou platit jízdní doklady PID. Lidé tak budou moci využívat na jeden nebo druhý tarif všechny linky po městě.

 

Trasy a řády MHD nadále pod městem

V případě městské autobusové dopravy jsou organizace tras a jízdních řádů MHD nadále v kompetenci města. Dochází ke změně označení linek tak, aby byly součástí číselné řady linek PID, konkrétně to bude trojčíslí začínající pětkou od 501 do 508 a 565. V samotném provozu se ale nic zásadního nemění. Obce Háje a Dubenec a místní část Příbram-Bytíz jsou nově obsluhovány pouze regionálními linkami PID, především linkou 517. Regionální linky budou nové zajišťovat dopravu také v obci Dubno, a to především linkou 395. Místní části Příbram-Jerusalem a Příbram-Jesenice budou obsluhovány hlavně regionální linkou 500 a vybranými spoji městské linky 565. 

Na linkách MHD Příbram platí beze změny současný tarif a způsob odbavení. Jízdenka pro dospělého bude stále za 18 korun, zlevněná za polovinu. S čipovou kartou zůstává plnocenné jízdné za 14 korun a sedm korun za zlevněnou. Lidé, kteří pro svou cestu po městě zvolí jízdní doklad PID, ho mohou zakoupit také u řidiče. Při následném přestupu z MHD do příměstského autobusu PID už není nutné mít zakoupeno více jízdních dokladů, stačí pouze jízdní doklad PID na celou trasu.

 

Úspora při kombinaci cest

Díky tomu, že celá Příbram leží ve stejném tarifním pásmu (7), celou MHD budou mít lidé nově vlastně zaplacenou už v rámci cesty dál do regionu, u kratších cest je ale potřeba si ohlídat časovou platnost jízdenky. Například pro cestu do Prahy s kombinací příbramské MHD zaplatíte stejně, jako stála dosud samotná cesta autobusem PID (70 korun s kuponem pro Prahu, 90 korun bez pražského kuponu na Smíchov nebo 110 korun až do centra Prahy). Naopak třeba při cestě z Prahy do Příbrami vám tato jízdenka nově platí v celé příbramské MHD a přestup na MHD tak vlastně máte v rámci tarifního pásma 7 nově zdarma. Jízdné PID se může vyplatit i při samotné cestě MHD, protože v rámci daného času je možné libovolně přestupovat. 

U regionálních linek zůstávají trasy a jízdní řády ve většině případech zachovány. Z důvodu optimalizace provozu regionální a městské hromadné dopravy na území města Příbram, kterou umožnilo sjednocení tarifní nabídky pro cestující v obou druzích dopravy, dochází ke zkrácení části spojů linek 517 a 531. Nově na regionálních linkách PID na území města Příbram platí kompletní jízdní doklady MHD Příbram, tady nejen jednotlivé jízdné placené u řidiče, ale také jízdné nahrané na čipové kartě. Na linkách 482, 517, 754 ale nebude možné z technických důvodů čipové karty MHD Příbram akceptovat. Na těchto linkách je možné zakoupit u řidiče pouze papírový jízdní doklad MHD za 18 korun a devět korun, který je možné platit v hotovosti či platební kartou.

Pražská integrovaná doprava

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne