Slider

Cíl prodražila stavební překvapení

Rozvoj města | Únor 2021

Pěší zóna Cíl prošla kompletní revitalizací včetně výsadby několika stromů.

Rekonstrukci zóny Cíl v Křižáku se navzdory pandemii podařilo realizovat v termínu a prostor byl tak předán do užívání ještě před vánočními svátky. Stavbu prodražily některé neočekávané skutečnosti, například betonové pasy pro jeřáby, které pod povrchem zůstaly z doby, kdy se stavěly okolní panelové domy.

Symbolický vánoční dárek dostali obyvatelé žijící v blízkosti pěší zóny Cíl. Po několikaleté přípravě a stavebních pracích, které probíhaly během roku 2020, se tento projekt dostal do cíle. 

Ve spolupráci s občany

O potřebě revitalizace pěší zóny Cíl, tedy prostoru mezi obchodním centrem a panelovými domy, se hovořilo dlouhá léta. Zóna v Křižáku představovala jeden ze stěžejních revitalizačních projektů už minulého vedení radnice města Příbram. Vlivem mnoha komplikací, například spojených s výkupem pozemků, byla rekonstrukce zahájena až v březnu roku 2020. 

Rekonstrukce Cíle se od počátku připravovala ve spolupráci s občany, majiteli nemovitostí a obchodníky, kteří v lokalitě působí. Mohli se vyjadřovat například v rámci takzvaného pocitového mapování, kdy lidé vyjadřují emoce, které mají spojené s daným územím. Město rovněž komunikovalo s vlastníky okolních objektů a vyzývalo je, aby zvážili vhodnost oprav.

 

Tajemství pod povrchem

V otevřeném výběrovém řízení na dodavatele stavby uspěla společnost Silnice Nepomuk. Renovace byla zahájena v polovině března loňského roku s předpokládanou dobou realizace devět měsíců. Vlivem toho, že prostor je uzavřený a špatně přístupný pro stavební techniku, byl zde značně omezen pohyb chodců. Prakticky celou dobu, kdy probíhala rekonstrukce, však byl umožněn průchod k obchodům. 

„V průběhu rekonstrukce jsme se potýkali hned s několika problémy, které vyvstaly až po odkrytí původních povrchů,“ uvedl příbramský starosta Jan Konvalinka a dále vysvětlil: „Prvním z nich byly betonové pasy pro pojezd jeřábů, které v místě zůstaly z doby výstavby panelových domů. Druhým překvapením bylo trasování rozvodů kabelové sítě ČEZ, které jsme od zmíněné společnosti dostali špatně vytyčené, a museli jsme přistoupit k úpravě projektu.“ Třetí zásadní překážkou byla potřeba provedení sanace podloží. „I přes všechny tyto komplikace proběhla rekonstrukce v předem stanoveném termínu,“ dodal starosta. 

Prostor zóny Cíl je již zkolaudován. Z novinek, které jsou vidět na povrchu (došlo i k výměně inženýrských sítí v zemi), se lidé setkají s novým osvětlením, odpadkovými koši nebo 15 stromy, k nimž je zaveden automatický zavlažovací systém. Stromy mají za úkol prostředí zpříjemnit a přispět i k absorpci hluku.

 

Zatím bez laviček

Některé občany zajímalo, zda budou na pěší zóně lavičky. „Osazení laviček jsme dlouho diskutovali. Nakonec bylo od tohoto záměru po dohodě se zde bydlícími občany upuštěno, a to z důvodu možné hlučnosti shromažďujících se osob,“ řekl starosta při slavnostním otevírání. Někteří z občanů poukazují na „prázdnost“ prostoru. K tomu Jan Konvalinka uvedl, že s prostranstvím lze dále pracovat a na jaře by měla přibýt například květinová výzdoba. 

Někteří místní také předjímají, že použitá velkoformátová dlažba bude praskat, pokud se po ní budou pohybovat například vozidla údržby. Objevily se rovněž obavy z toho, že dlažba bude více klouzat při dešti nebo námraze.

 

Nutné vícepráce

Rekonstrukce měla původně stát necelých deset milionů korun. Vícepráce však přinesly také zvýšené finanční náklady, a tak stavba vyšla na celkem 13 389 000 korun. „U každé větší stavby lze předpokládat vícepráce. Vzhledem k povaze problémů a souvisejících víceprací na této stavbě se cena navýšila uvedeným způsobem,“ informoval Jan Konvalinka a doplnil: „Kdybychom pod povrchem nalezené problémy znali, promítly by se do vyšší ceny díla ještě před jeho realizací. Nejedná se tedy o svévolné zdražování celého projektu.“ Na uskutečnění přestavby byla rovněž čerpána dotace ze Státního fondu podpory investic ve výši 4 545 000 korun. 

Text a foto: Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne