Slider

Chytrá Příbram: Jak zlepšit kvalitu života a poskytovaných služeb

Život v Příbrami | Červen 2021

Lidská sídla se proměňují a cílem současnosti je dospět k chytrým městům, která budou příjemná pro občany, perspektivní pro firmy, udržitelná z hlediska energetiky a životního prostředí.

Lidská sídla se proměňují a cílem současnosti je dospět k chytrým městům, která budou příjemná pro občany, perspektivní pro firmy, udržitelná z hlediska energetiky a životního prostředí. Město má v rámci projektu „Chytrá Příbram: zavedení konceptu Smart City do strategického řízení města“ zpracovaný dokument Strategie Chytrá Příbram 2030, ze kterého čerpáme informace pro sérii článků na téma smart city. V tomto pokračování se zaměříme na návrhy v oblasti, která je označena jako Kvalita života a poskytovaných služeb. Některé z návrhů město již zavedlo nebo fungují v upravené podobě, jiné byly implementovány „spontánně“ v důsledku pandemie (např. digitální školní aktivity).

 

Návrhová část analýzy Chytrá Příbram je rozdělena do několika takzvaných Prioritních oblastí smart city. V tomto pokračování zacílíme na oblast nazvanou Kvalita života a poskytovaných služeb. Je zaměřena na: Oblast trávení volného času a zlepšování informování občanů v této oblasti; Zvyšování informovanosti veřejnosti v oblastech rozvoje města pomocí moderních nástrojů a otevřenosti města a úřadu; Posilování prvků bezpečnosti ve veřejné prostoru a jeho správě; Zapojování a participaci vybraných skupin obyvatelstva; Moderní prvky ve vzdělávání odpovídající 21. století. 

V této kapitole jsou identifikovány tři strategické cíle: Zavést nové nástroje ke zvýšení informovanosti občanů a poskytování veřejných služeb; Zvyšovat podporu digitalizace a využití moderních technologií v oblasti školství; Rozvíjet principy participace a podporovat edukaci obyvatel v důležitých městských i celospolečenských tématech. A jaké jsou návrhy konkrétních opatření?

 

Mapový portál GIS

Cílem je nastavit digitální systém na bázi mapového portálu, v kterém budou zaneseny vybrané informace o městě. Město by mělo definovat střednědobý – dlouhodobý plán oblastí, které chce do vrstev průběžně dávat. Podstatné je začít prioritními oblastmi pro plánování a řízení města. Výhodou mapových vrstev je elektronizace a mapová vizualizace informací o dané oblasti ve městě. Do mapových vrstev je možné přenést celou řadu informací o městě. Podstatou mapových vrstev je jejich veřejná dostupnost (nejde-li o kritickou nebo bezpečnostní infrastrukturu). S mapovými vrstvami mohou pracovat zaměstnanci úřadu a současně jsou přes ně dostupné informace i pro občany a případně další zájmové skupiny. Mapové vrstvy mohou sloužit i jako komunikace informací vůči občanům a dalším skupinám, a to jednosměrně i obousměrně (např. hlášení závad ze strany občanů a informování přes mapovou vrstvu, v jakém je věc stavu).

 

Web na volnočasové aktivity

Záměrem je vybudovat nové internetové stránky, které budou fungovat jednak samostatně, ale současně budou i součástí internetových stránek města (respektive se na ně půjde dostat odkazem). Internetová stránka bude sdružovat všechny informace o volnočasových aktivitách ve městě Příbrami a okolí. Stránky by měly poskytovat potřebné informace o jednotlivých volnočasových aktivitách, konsolidovaný kalendář akcí, informovat o záměrech a plánech města; zajistit systém zpětné vazby od uživatelů a systém podpory např. v oblasti grantové politiky. Dále zde mohou být informace o vytíženosti / obsazenosti sportovišť s možností využít rezervační systém. Platforma bude propojena s centrálním webem a může být i součást jednotné aplikace.

 

Virtuální Příbram

Cílem je vytvořit seznam objektů a lokalit ve městě a okolí, které bude vhodné převést do virtuálního prostředí formou 3D prohlídky. Primární je určit lokality nebo objekty, které jsou něčím zajímavé, specifické pro Příbram. Z pohledu dalšího využití se nabízí propojení s okolními obcemi a využití i pro oblast turismu, tj. aplikovat na celý region. Z pohledu turismu není nutná obava, že by došlo k poklesu turistů, neboť 3D modely jsou často spíše podporou pro navštívení města či regionu.

 

Plán modernizace škol a jejich podpory

Prakticky se jedná o vytvoření plánu a čitelného systému pro město i školy: Určení finančních prostředků, které každý rok půjdou do této oblasti a bude za ně nakoupeno určené vybavení pro školy zřizované městem; Stanovení plánu, jaké informační technologie budou nakupovány, co je jejich smyslem a přínosem; Rozhodnutí, které vybavení se koupí do jakých škol; Nastavení komunikace a spolupráce se školami na této prioritě včetně zajištění, aby s moderními technologiemi byli nejprve seznámeni učitelé, kteří je budou využívat.

 

Komunikujeme moderně

Město Příbram by mělo zavést ucelený systém podpory zavádění elektronických prvků do vztahu rodič – škola. Některá školská zařízení mají již s těmito prvky pozitivní zkušenosti. Je tedy třeba na tuto dobrou praxi navázat a současně vytvořit systematičtější přístup ze strany škol a města / úřadu, které by měly školám s touto věcí pomocí. Krokově může jít o následující: Zavedení možnosti elektronických zápisů do MŠ a ZŠ; Elektronické žákovské knížky a elektronické třídní knihy; Vytvoření Karty studenta, přes kterou bude možné vstupovat do škol, chodit na obědy, využívat služby města (knihovna, MHD atd.), platit. Karta studenta by byl dlouhodobý projekt, který by vyžadoval ze strany vedení města / úřadu ve spolupráci se školami nastavení a postupné zavádění této služby. Pro město by mohlo jít o unikátní projekt, který by zjednodušil a zpříjemnil život a využívání služeb pro děti a současně poskytl možnost rodičům do určité míry „kontrolovat“ jejich dítě. Výhodou části karty může být provázání s dalšími nástroji jako elektronická třídní kniha (vazba na vstup žáka do školy).

 

Škola hrou

Vytvořit webovou aplikaci (později možno mobilní nebo jako součást současné aplikace), která bude sdružovat zajímavé informace o městě a okolí. Tato aplikace bude primárně určena pro edukační účely, tj. neměla by být pouze informativní, ale měla by být interaktivní (ideálně propojená v některých částech s mapovými portály GIS), nabízet herní prvky či umět vytvořit i soutěžní prostředí.

 

Učíme studenty odpovědnosti a participaci

Vyhradit v rozpočtu města pro každou školu přesnou sumu. Uvedenou sumu budou moci studenti rozdělit jako u participativního rozpočtu. Klíčové je nastavení procesu a odpovědností jako na úřadu, tak na jednotlivých školách. Systém je rovněž možné částečně propojit s dětskými parlamenty.

 

Zapojujeme studenty do rozvoje našeho města

Školní parlament: Každá škola bude mít svůj parlament, který bude generovat, sbírat a vybírat klíčové nápady za jednotlivé školy. Druhá část spočívá v setkání zástupců všech škol s vedením města, prezentaci, obhajobě a připomínkování návrhů. Systém založit na dobrovolnosti škol, nicméně vystavět jej tak, aby byla jasná přidaná hodnota dětských parlamentů a přínosu pro město (např. 1x ročně setkání s vedením; jasná schopnost něco ovlivnit v rozvoji a plánech města; dobře výstupy propagovat a komunikovat; ocenit účastníky apod.).

Hackatony a crowdsourcing: Jedná se o zavedení systému, kdy jsou témata a problémy, jež by potřebovalo město řešit (a např. nejsou na něj kapacity úředníků nebo zaměstnanců organizací, nebo je předpoklad, že by na něj měli příliš jednostranný pohled přes svoji odbornost), zadány externím entitám jako součást veřejného řešení – v tomto případě zadání ZŠ nebo SŠ ve městě. Nabízí se rovněž kooperace s dalšími městy ve Středočeském kraji v blízkosti města a vytvořit tak regionální systém crowdsourcingu a hackatonů. Příbram by v tomto směru mohla být iniciátor a inovátor.

 

Vzdělaná společnost

Město nastaví proces tvorby prioritních edukačních témat, jež odpovídají potřebám města a současné celospolečenské situace. Na definování témat by se měli podílet zástupci vedení města, úřadu a případně vybraných městských organizací. Výstupem bude vytvoření jednoduchého střednědobého plánu takových témat včetně jejich „nositelů“, kteří by měli za jednotlivá témata odpovídat. Smyslem takového řešení je, aby město dokázalo prostřednictvím svých zřizovaných a dalších organizací, ale i přes spolupracující subjekty a další aktivity, jež může ovlivnit, nabídnout obyvatelům možnost edukace, rozvoje v určených tématech. Tato témata by měla do jisté míry i korespondovat s dlouhodobými prioritami a potřebami města nebo jeho historií. 

Stanislav D. Břeň

zpracováno na základě analýzy Chytrá Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne