Slider

Chřástal versus nová čtvrť aneb Hledání kompromisu

Úvodník | Červenec - srpen 2024

Starosta města Jan Konvalinka

Čas od času slýcháme ve sdělovacích prostředcích, že ta či ona ekologická organizace zabrzdila či snad dokonce znemožnila důležitou infrastrukturní stavbu. Naposledy se to povedlo iniciativě Děti Země s dálnicí D49. Zprovoznění této strategické stavby se tak zase oddálilo a města zatížená dopravou budou trpět dál. Z mého pohledu skutečně politováníhodný stav, a to zejména s ohledem na rychlost, s jakou se v Česku dálniční síť buduje. Ne vždy se ochrana přírody setká s obecným souhlasem. 

U nás v Příbrami se také, sice v daleko menším měřítku, dostává do kolize ekologie, resp. ochrana přírody se zájmy o rozvoj území. I u nás stojí na jedné straně ekologové a zástupci místních a na druhé straně vlastníci pozemků toužících své pozemky smysluplně rozvinout. Samo město by mělo mít zájem v podstatě oboustranný. Mělo by se chtít rozvíjet a lákat k nastěhování nové obyvatele a zároveň by mělo usilovat o ochranu vzácných lokalit s výskytem chráněných druhů – třeba v nadpise zmíněného chřástala. Pozice města je v této situaci jedním slovem nezáviděníhodná. Je naprosto jasné, že vyhovění pouze jedné straně by znamenalo zklamání a frustraci na straně druhé. 

Kompromis neznamená vždy spokojenost na všech stranách, spíše přináší nejméně ztrát, o které se jednotliví aktéři tak nějak solidárně podělí. V případě lokality Fantova louka je tím kompromisem umožnění zástavby tam, kde to podle odborníků jde, a ochranu na místech, která si ji zaslouží. Více si můžete přečíst v tomto čísle Kahanu, který je tématu věnován. 

Toto číslo Kahanu je prázdninové, další vyjde až na konci srpna. Přeji vám tedy za celou redakční radu pohodové léto a spoustu skvělých zážitků! 

Jan Konvalinka
starosta města Příbrami

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne