Slider

Chocholatá skála: Významná brdská geologická lokalita

Brdy | Únor 2024

Brdy, Chocholatá skála, vrcholová partie. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Vydáme-li se proti proudu Klabavy (pro snazší orientaci zde užívám názvy vodních toků podle mapy.cz, i když jsou diskutovány), za zámečkem Tři Trubky nás pěkná lesní cesta Josefka dovede do hlubokého údolí, sevřeného prudkými zalesněnými svahy Kamenné (736 m) a protisvahem Kočky (789 m). Údolí začíná dvěma významnými geologickými útvary. Vpravo na svahu Kamenné můžeme navštívit Skládanou skálu. Vlevo na severních svazích Kočky si rozhodně nenecháme ujít Chocholatou skálu (652 m).

 

Chocholatá skála, takto označována již na vojenské mapě z roku 1879, byla ještě za 1. republiky hojně navštěvovaným, a dokonce opěvovaným místem. Byl odtud totiž vynikající rozhled do údolí Klabavy a patrně i Třítrubeckého potoka a na protější brdské velikány. Do nedávné doby rozhledu bránily vzrostlé stromy, dnes již vlivem kácení po kůrovcové kalamitě poněkud prořídlé. 

Chocholatá skála patří mezi významné brdské geologické lokality. Jedná se o takzvaný mrazový srub, typicky poskládaný z vodorovně položených nepravidelných skalních hranolů, ležících na sobě a tvořících rozmanité útvary. Tento fakt nejlépe vynikne při pohledu zdola. Ale pod skaliskem je těžký kamenitý a svažitý terén, je tedy třeba být opatrný a nezapomenout na to, že tu jsme v chráněné oblasti, a tudíž mechy a lišejníky, léta zde vegetující na kamenech, rozhodně nepoškozujeme. Náhorní partie je naopak přehledná a dobře schůdná. 

Na cestu se nejspíše vydáme ze Strašic, z parkoviště u Hájkova mostu. Modrá či cyklotrasa 8190 nás povede podél Klabavy, okolo Ameriky (dříve hájovna, dnes vojenský areál) a zámečku Tři Trubky (v areálu nedávno otevřený Dům přírody Brd). Cyklotrasa nás dále nasměruje na značenou křižovatku Pod Serpentinou, kde odbočíme vpravo na cyklotrasu 315. Po klikaté asfaltce vystoupáme k opravené studánce Vladařská a asi 600 m za ní najdeme vpravo neznačenou lesní cestu, vedoucí přímo do oblasti vrcholové partie Chocholaté skály. Stojí za to ji navštívit, je to pěkné inspirativní místo. 

Jaroslav Hodrment

Výlet v kostce

  • Oblast: Brdy
  • GPS start: Strašice, parkoviště u Hájkova mostu  49.7189656N, 13.7667825E
  • Trasa: parkoviště Strašice – Chocholatá skála
  • mapy.cz/s/loratabevu
  • Vzdálenost: 4,5 km
  • Typ: pro pěší a horská kola
  • Náročnost: střední
  • Značení: cyklotrasy 8190 a 315
  • Zajímavosti: údolí Třítrubeckého potoka

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne