Slider

Cestou do staré trampské osady Ztracenka

Cestovní ruch, turismus | Květen 2024

Naučná stezka Svatojanské proudy. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Naučná stezka Svatojanské proudy začíná u autobusové zastávky v osadě Třebenice, podél zimoviště rekreačních lodí všeho druhu ostře klesá pod slapskou hráz a pokračuje po levém břehu Vltavy ke Štěchovicím, kde po 9 km končí.

Jedná se o jednu z vůbec nejatraktivnějších naučných stezek ČR. Sleduje meandry svatojanského kaňonu, někdy vede poklidně kolem původních trampských chat, často usazených na strmém svahu nad či pod trasou, jindy sama šplhá ve skalách. 

Naproti vyhlídce Máj, v levostranném meandru, byl terén původně zcela neprůchodný – vysoké skály zde strmě spadají až k vodní hladině. Bylo třeba ve stěnách vyrubat klikatý chodníček, vybavit ho zábradlím, dokonce vyrazit dva krátké tunely. Úžasná práce, patrně spadající do období rozvoje turistiky v počátku 20. století. Stezka byla několikrát zdokonalována a rekonstruována. 

Pro cyklisty, malé děti, lidi trpící závratí a za špatného počasí není cesta, zvláště v exponovaných skalních partiích, zrovna bezpečná. Za slušných klimatických podmínek se můžeme těšit na 15 zastavení, jež nás seznámí s místní faunou a flórou, ochranou přírody či geologickou stavbou vltavského kaňonu. Můžeme se něco dozvědět i o voroplavbě, na nástěnce se podívat na historické fotografie, zachycující ničivé povodně či hromadící se ledové kry strhávající původní pobřežní příbytky. 

Ztracená naděje či Ztracenka je místo, kde bychom se měli na chvíli zastavit. Jedná se o jednu z nejstarších trampských osad, jejíž počátek je dle osadní kroniky datován do roku 1919. Název prý vznikl podle němé kovbojky The Valey of Lost Hope – Údolí ztracené naděje. Řeka zde pod Mravenčí skálou, na jejímž vrcholu je pietní místo s totemem, vytvořila pláž, kde dodnes funguje osadní plovárna. Úplně původní boudy ovšem ležely pod hladinou pozdějšího jezera, další boudy jsou ladně rozesety na svazích výše. 

Na stezce potkáte trampy, od dětí po vousaté starce, někteří s sebou vlečou hudební nástroje – to se chystá trampský koncert. Níže k Mravenčí skále je malé pódium, osada Ztracenka žije a veselé hlasy se ozvěnou vrací z protilehlého svahu. O víkendu, za bouřlivého mávání a halekání, kolem důstojně propluje mohutný kolesový parník Vltava (délka 53 m, spuštěn v roce 1940, 2013 zapsán jako kulturní památka), který trampům odpovídá hlubokým basem lodní trouby. 

Jaroslav Hodrment

Výlet v kostce

  • Oblast: Povltaví
  • GPS start: Třebenice   49.8248481N, 14.4404247E
  • Trasa: Třebenice – Štěchovice
  • mapy.cz/s/kejagofake
  • Vzdálenost: 9 km
  • Typ: pouze pro pěší, pro cyklo nevhodné
  • Náročnost: vyšší
  • Značení: jako naučná stezka
  • Zajímavosti: osada Ztracenka

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne