Slider

Být s podobně naladěnými lidmi

Život v Příbrami | Září 2023

Přidejte se k nám a poznáte úplně jiný svět – nové lidi, fajn zapálené lektory, aktivity vám pomohou být mentálně i fyzicky fit a rozvíjet své dovednosti. Foto: FS Příbram

Prázdniny jsou minulostí, končí doba dovolených a pobytů na chalupách, vracíme se zpět do města, do svých bytů a zajetých kolejí. Mnoho příbramských seniorů je zvyklých navštěvovat seniorské kluby a ty pro ně po volnějším létě opětovně chystají nabitý program.

 

S pestrou škálou aktivit se již tradičně na své členy, ale i nové zájemce, těší spolek Fit senior a komunita příbramských seniorů, která je kolem něho sdružená. Sídlo můžete najít v přízemí bývalé I. polikliniky (Na Příkopech 103), kde v zázemí klubovny pořádá pravidelné kurzy a setkávání. 

V klubovně mohou senioři využívat kurzy s menší kapacitou tedy trénování paměti, výuku práce s chytrými telefony, cvičení na židlích, klub pletení a nejrůznější tvoření. Dvakrát do měsíce zveme odbornici na výživu a farmaceutku na zajímavé besedy, v září probereme kvalitu potravin a trend intuitivního stravování. Páteční dopoledne pak máme vyhrazené klubovým aktivitám, jako jsou společenské hry – tento rok? si zahrajeme bingo, dále relaxační techniky nebo zpívání s kytarou. Program je pravidelně zveřejňován na webu fitseniorpribram.cz a také v kalendáři Kahanu. Ve všech uvedených kurzech jsou volná místa. 

„Do klubovny nás ale mohou senioři přijít navštívit i jen tak, zeptat se na služby, popovídat si, dát si kávu. Naši pracovníci jsou připraveni seniorům poradit v těžkých životních situacích a poskytnout základní sociální poradenství,” říká Ludmila Šamšulová, vedoucí sociální služby. 

Mimo klubovnu působí organizace i na dalších místech. Především pro větší skupinové aktivity jako zdravotní cvičení využívá prostory zrcadlového sálu na Zimním stadionu v Příbrami, prostory Domu jógy v Plzeňské ulici nebo posilovnu RS fitness. Právě na lekce zdravotního cvičení a cvičení v posilovně s trenérem se mohou noví zájemci od září hlásit. 

Pondělky jsou tradičně vyhrazeny oblíbeným výšlapům s hůlkami. Lektory těchto pochodů jsou senioři, kteří se organizačně ujali vedení, nyní již čtyřech skupin. Jsou tak prvními z nového projektu Senior lektorem. Ten chce zapojit do tvorby programu samotné seniory, a umožnit jim tak zužitkovat celoživotní dovednosti. „To, že organizuji pochody, mě v nejtěžší životní situaci zachránilo a dalo smysl mému životu. Je pro mě velmi naplňující být s podobně naladěnými lidmi a ti mě motivují vymýšlet další a další trasy. Stále se učím nové věci, sama doma bych se brzy zbláznila,” řekla Maruška, která plánuje tak krásné trasy, že se počet účastníků vyšplhal nad únosnou míru a její skupina se musela rozdělit na dvě. 

V úvodu píšeme, že mnoho seniorů je zvyklých navštěvovat svůj klub, ale víme, že někdo může mít obavy, předsudky a stále se nemůže odhodlat se někam vydat. Nebude to hloupé? Nebudou na mě divně koukat? Nebudou řešit jen nemoci? Nebudou. Přidejte se k nám a poznáte úplně jiný svět – nové lidi, fajn zapálené lektory, aktivity vám pomohou být mentálně i fyzicky fit a rozvíjet své dovednosti. Spolek Fit senior je finančně podporován městem Příbram a Středočeským krajem. Patronem projektu je herec Pavel Nový.

Kristina Hovorková
Fit senior Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne